Ιδιωτικοποίηση νερού: Ράπισμα από το ΣτΕ για το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ιδιωτικοποίηση νερού: Ράπισμα από το ΣτΕ για το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων όπου και συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας για την έναρξη ερευνών για την αξιοποίηση εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, Τρίτη 12 Απριλίου 2022. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σφοδρότατες είναι οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο-έκτρωμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού, «εκδόθηκαν οι 7 και 8/2023 αποφάσεις του Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ με τις οποίες δέχονται την προσφυγή των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ ότι το υπουργείο Οικονομικών με το νόμο του δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ 190 και 191/2022 για την έξοδο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο και διατάσσει το υπουργείο την επιστροφή τους στο Δημόσιο! Άλλη μία μεγάλη νίκη για το νερό».

Ανάλογη ανάρτηση έκανε και το σωματείο εργαζομένων της ΕΥΑΘ το οποίο σημείωσε: «Ηχηρή σφαλιάρα από το ΣτΕ στην προσπάθεια ξεπουλήματος του νερού από την κυβέρνηση!

Σήμερα, την ώρα που συζητείται το κατάπτυστο νομοσχέδιο, εκδόθηκαν οι αποφάσεις 7 και 8/2023 του Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ, με τις οποίες καλούν την Κυβέρνηση σε άμεση συμμόρφωση με τις προηγούμενες αποφάσεις, να επιστρέψουν δηλαδή ΕΑΥΘ και ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο!

Όσους νόμους και αν ψηφίσουν θα έχουν την ίδια τύχη, γιατί το δίκιο είναι με την πλευρά μας. Στις 2 Απριλίου στην μεγάλη συναυλία στην πλατεία Αριστοτέλους είναι η ώρα που θα δώσουμε τη δική μας απάντηση».

Νωρίτερα, στη Βουλή, ένσταση αντισυνταγματικότητας υπέβαλε η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επί σειράς άρθρων του νομοσχεδίου όμως αυτή απορρίφθηκε από την ολομέλεια της Βουλής καθώς την καταψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Να σημειωθεί ότι υπέρ της ένστασης ψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα, πλήθος κόσμου διαμαρτύρεται για νομοσχέδιο, με κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Δυναμικές κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Documento Newsletter