Ιδιωτικές εταιρείες στην Ακρόπολη

Ιδιωτικές εταιρείες στην Ακρόπολη
Οι ουρές στην Ακρόπολη εργαλειοποιήθηκαν προς όφελος των ιδιωτών; (φωτογραφία: Βασίλης Ρεμπάπης/ Eurokinissi)

Προκήρυξη διαγωνισμού από τον ΟΔΑΠ ανοίγει την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών στον Ιερό Βράχο.

Θερμό αναμένεται το καλοκαίρι στην Ακρόπολη και όχι μόνο εξαιτίας της ζέστης. Η πρόσφατη προκήρυξη διαγωνισμού του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), που ανοίγει διάπλατα την πόρτα του μνημείου σε ιδιωτικές εταιρείες, έχει ταράξει τα νερά και αναμένονται πολλές αντιδράσεις. Οι ντροπιαστικές εικόνες συνωστισμού και οι ουρές των επισκεπτών το περασμένο καλοκαίρι μπροστά στα εκδοτήρια του μνημείου εργαλειοποιήθηκαν για να ριχτεί το φταίξιμο στο υποστελεχωμένο προσωπικό φύλαξης – πληροφόρησης (όπως γράφαμε στο ρεπορτάζ του Documento από τις 9 Ιουλίου 2023). Και να δικαιολογηθεί ενδεχομένως η παράδοση του μνημείου στους επιχειρηματίες «για την παροχή υπηρεσιών λειτουργίας του συστήματος έκδοσης και ακύρωσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, υποδοχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών στις πύλες εισόδου του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης», όπως διαβάζουμε στην προκήρυξη.

«Ξεκίνησε το ξεπούλημα»

Αντί η υπουργός Πολιτισμού να ενισχύσει τους αρχαιοφύλακες, όπως ζητάει εδώ και χρόνια η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), προχωράει στον διαγωνισμό μέσω του ΟΔΑΠ για την παροχή ιδιωτικών υπηρεσιών. «Ξεκίνησε το ξεπούλημα της Ακρόπολης και θα συνεχιστεί και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους που διαθέτουν ηλεκτρονικό εισιτήριο» μας είπε ο πρώην πρόεδρος και μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της ΠΕΥΦΑ Γιάννης Μαυρικόπουλος, συνεχίζοντας: «Οι ουρές και το μπάχαλο στο μνημείο κάποιους ωφελούν, τους ιδιώτες που έχουν σκοπό το κέρδος». Για τις μελλοντικές κινήσεις του σωματείου δήλωσε: «Θα γίνει 24ωρη απεργία και οι κινητοποιήσεις μας θα κλιμακωθούν την περίοδο των εορτών και αργότερα».

Ποιος θα τους ελέγχει;

Η απόφαση του ΟΔΑΠ να αναζητήσει ανάδοχο για παροχή υπηρεσιών που μέχρι τώρα περιλαμβάνονταν στα καθήκοντα των αρχαιοφυλάκων προκαλεί και περαιτέρω ερωτήματα, όπως μας επισήμανε το μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΕΥΦΑ Παναγιώτης Τσιντώνης: «Προκύπτει το σοβαρό θέμα του ελέγχου. Ποιος θα ελέγχει τους ιδιώτες στην έκδοση των εισιτηρίων; Το υποστελεχωμένο τμήμα επιθεώρησης και ελέγχων του ΟΔΑΠ που υπολειτουργεί;». Ο κ. Τσιντώνης έκανε επίσης λόγο για πιθανή νομική προσφυγή εναντίον της απόφασης, επαναλαμβάνοντας όσα μας είχε αναφέρει στο ρεπορτάζ το καλοκαίρι, ότι δηλαδή «είναι φανερό πλέον ότι δρομολογείται και η ανάθεση της φύλαξης του μνημείου σε εταιρείες σεκιούριτι». Μεγάλος προβληματισμός προκύπτει επίσης για τα 2 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) που θα λάβει ο ανάδοχος, ποσό που θα μπορούσε να καλύψει την πρόσληψη μεγάλου αριθμού αρχαιοφυλάκων.

Documento Newsletter