Ιδιωτικές εταιρείες μπαίνουν στην Ακρόπολη

Ιδιωτικές εταιρείες μπαίνουν στην Ακρόπολη

Δεν πέσαμε από τα σύννεφα με την προκήρυξη διαγωνισμού από τον ΟΔΑΠ που ανοίγει την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών στην Ακρόπολη.

Η προκήρυξη διαγωνισμού από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) που βγήκε στο φως της δημοσιότητας για την «παροχή υπηρεσιών λειτουργίας του συστήματος έκδοσης και ακύρωσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, υποδοχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών στις πύλες εισόδου του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης» δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Είναι ένα σχέδιο της κυβέρνησης που εξυφαινόταν εδώ και καιρό. Και μάλιστα, σύμφωνα με την επίμαχη προκήρυξη, η παροχή υπηρεσιών περιλαμβάνει «και κάθε σχετική υποστηρικτική υπηρεσία από προσωπικό του αναδόχου με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών προς το κοινό» ανοίγοντας την πόρτα σε ακόμα μεγαλύτερο εύρος υπηρεσιών που θα περάσουν στον ανάδοχο.

Επίσης θεωρείται βέβαιο ότι η ιδιωτικοποίηση θα επεκταθεί όχι μόνο στις υπηρεσίες φύλαξης-πληροφόρησης του μνημείου (που μέχρι σήμερα εκτελούνταν αποκλειστικά από τους αρχαιοφύλακες-μόνιμοι και εποχικοί ) αλλά σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους στους οποίους υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Όπως είχε δηλώσει στο ρεπορτάζ του Documento στις 9 Ιουλίου 2023 το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Φύλαξης Αρχαιοτήτων Παναγιώτης Τσιντώνης, με αφορμή τις εικόνες ντροπής από το συνωστισμό και τις ουρές έξω από την Ακρόπολη: «Μην ξεχνάμε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η συνολική αλλαγή του καθεστώτος των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, όπως φάνηκε με την μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Η αίσθησή μου είναι ότι ετοιμάζεται το έδαφος για να περάσει η φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στις εταιρείες σεκιούριτι. Είναι φανερό ότι κάτι τέτοιο δρομολογείται».

Σε σημερινή επικοινωνία που είχαμε μαζί του πληροφορηθήκαμε ότι αύριο Τετάρτη στις 11.00 έχει προγραμματιστεί έκτακτο Γενικό Συμβούλιο για λήψη αποφάσεων για κινητοποιήσεις στο άμεσο μέλλον αλλά και σε βάθος χρόνου.

Τεράστιο κόστος και έλλειψη ελέγχου

Ο προβληματισμός για την προκήρυξη όμως δεν σταματάει εδώ. Το αναγραφόμενο στην προκήρυξη εκτιμώμενο κόστος, δηλαδή το ποσό που θα λάβει ο ανάδοχος ξεπερνά τα 1.600.000 (χωρίς ΦΠΑ) και αφορά μόνο στην παροχή υπηρεσιών στις πύλες εισόδου του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Για να καταλάβουμε το μέγεθος του ποσού που είναι υπερβολικό, ενδεικτικά αναφέρουμε, όπως μας πληροφόρησε ο κ. Τσιντώνης, ότι το κόστος για 800 αρχαιοφύλακες ανά την Ελλάδα 8μηνης σύμβασης είναι 4.200.000. Μένει να επιβεβαιωθεί ποιος θα πάρει το έργο. Είναι εταιρεία παλιά γνώριμη του υπουργείου ή κάποιος νέος «παίκτης»; Ερώτημα ακόμα παραμένει με αυτή τη νέα συνθήκη ποιος θα ελέγχει τους ιδιωτικούς υπαλλήλους της εταιρείας ελλείψει αρχαιοφυλάκων;

Ετικέτες

Documento Newsletter