Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Πυρετός στη Βουλή για την «Ιατρική Ελληνικού»

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Πυρετός στη Βουλή για την «Ιατρική Ελληνικού»

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή με σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταγγέλλει την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Σκληρό ροκ επικράτησε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή κατά την κορύφωση της σύγκρουσης για το νομοσχέδιο που –παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του συντάγματος– στρώνει τον δρόμο για τη σύσταση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών διαμόρφωσαν σκηνικό κόντρας εφ’ όλης της ύλης, αφού από τη συζήτηση δεν έλειψαν αναφορές στο έγκλημα των Τεμπών, το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού, στις υποκλοπές, στο Novartis-gate αλλά και το επιχειρείν του Στέφανου Κασσελάκη στην αλλοδαπή ή στα δανεικά κι αγύριστα της οικογένειας Μητσοτάκη για τον «Κήρυκα Χανίων».

Προμετωπίδα της κριτικής σχεδόν σύσσωμης της αντιπολίτευσης ήταν η αντισυνταγματικότητα του επίμαχου νομοσχεδίου. Ηδη από την έναρξη της τριήμερης διαδικασίας οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από πέντε κόμματα στον απόηχο της έκθεσης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, η οποία πετούσε το μπαλάκι στο ΣτΕ, προϊδέασαν για την επιμονή της μειοψηφίας στην ανάγκη να καταδειχτεί η παραχάραξη του άρθρου 16.

Τόσο ο αρμόδιος υπουργός όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να απαντήσουν στην κριτική μετέτρεψαν σε μόνιμη επωδό την επίκληση των συνταγματολόγων με αναφορές στο ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, Νίκου Αλιβιζάτου και Αντώνη Μανιτάκη, ενώ ο ισχυρισμός ότι το σχέδιο νόμου δεν θεσπίζει σύσταση αλλά εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μετατράπηκε σε… καραμέλα. Επιπλέον, υποστήριξαν με ένα στόμα μια φωνή πως το σύνταγμα «εξελίσσεται και οφείλει να προσαρμόζεται με το ενωσιακό δίκαιο».

«Είναι πολλά ταλεφτά, κ. Μητσοτάκη»

Αφενός ο Σωκράτης Φάμελλος, αφετέρου ο πιεσμένος από την εσωκομματική αντιπολίτευση και τις δημοσκοπήσεις Νίκος Ανδρουλάκης περιέγραψαν το νομοσχέδιο ως προϊόν συναλλαγής της κυβέρνησης με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία συνδέονται με συγκεκριμένα fund και ακόμη πιο συγκεκριμένα κολέγια.

«Τα κάνετε όλα αυτά για να κερδοσκοπήσουν κάποια funds και οι κολλητοί σας» είπε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για «νομοσχέδιο αρπαχτής», εξηγώντας πως «είναι πολλά τα λεφτά των κολεγίων, κ. Μητσοτάκη», τα οποία μέσω του σχεδίου νόμου θα «ανωτατοποιηθούν». Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «μπίζνα» και νομοσχέδιο που αποτελεί «απομίμηση μεταρρύθμισης».

Και σε αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός είχε έτοιμη τη δικαιολογία, προφασιζόμενος ότι τα δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών εφημερίδων για την «Ιατρική Ελληνικού», όπως την περιέγραψε ο Ν. Ανδρουλάκης, και το επιχειρηματικό ενδιαφέρον είναι απόρροια της ρητής πρόβλεψης της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ.

«Σκανδιναβικό σταυρόλεξο»

Κατά την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός στηλίτευσε τη σεξιστική αναφορά του γγ του ΚΚΕ περί sugar daddies, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να επιμένει –ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας– σε αυτές τις luben αποστροφές. Παράλληλα, από το στόχαστρο του Κυρ. Μητσοτάκη δεν ξέφυγαν οι τέσσερις –τις περιέγραψε μία προς μία– κυβιστήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Με το βλέμμα στραμμένο ήδη στην επόμενη μέρα, κάλεσε τον Ν. Ανδρουλάκη να συναινέσει από τώρα στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για να μην επαναληφθούν όσα έγιναν με το ΠΑΣΟΚ το 2008.

Επιπλέον, αποκάλεσε «σκανδιναβικό σταυρόλεξο» το σκανδιναβικό μοντέλο που προτείνει ο πρόεδρος του τρίτου κόμματος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ χαρακτήρισε «Μπέντζαμιν Μπάτον της πολιτικής» τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς θύμισε ότι το 2004 ήταν υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16 και στη συνέχεια άλλαξε γνώμη.

Documento Newsletter