Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Κλιμακώνουν τον αγώνα οι φοιτητές – Αμετακίνητη η κυβέρνηση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με τη συμμετοχή φοιτητών, μαθητών, δασκάλων και καθηγητών, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Συνεχίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις οι φοιτητές εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς θεωρούν ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης υποβαθμίζει το δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα χιλιάδες φοιτητές κατέβηκαν στον δρόμο της Αθήνας, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, ώστε όπως λένε να αποσυρθεί το αντικοινωνικό νομοσχέδιο.

Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση

Από την μεριά της η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά τον σχεδιασμό της, καθώς όπως ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης «η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε με πάνω από 1500 σχόλια τα οποία θα ληφθούν υπόψη προκειμένου για την βελτίωση του νομοσχεδίου, χωρίς όμως να παρεκκλίνουμε από την κεντρική του φιλοσοφία».

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο αποτυπώνονται οι προϋποθέσεις για την ίδρυση, μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα, με τα πιο αυστηρά κριτήρια από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης.

-Κάθε παράρτημα πρέπει να διαθέτει κατ΄ ελάχιστο τρεις Σχολές, με ένα τουλάχιστον πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών η καθεμία.

-Να προσφέρει για κάθε σχολή τουλάχιστον ένα πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών, που διαθέτει αξιολόγηση και πιστοποίηση στο πλαίσιο της χώρας προέλευσης και στη συνέχεια πιστοποιείται από την ΕΘΑΑΕ.

-Να διαθέτει το προβλεπόμενο διδακτικό προσωπικό, το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό που εξασφαλίζει τη γραμματειακή οργάνωση, τον οργανωτικό σχεδιασμό, την αρτιότητα των εγκαταστάσεων.

– Η εγκατάσταση πρέπει να είναι αυτοτελής με κατάλληλες κτιριακές υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με πρόβλεψη και για δευτερογενείς εγκαταστάσεις εντός του ίδιου νομού. Να επαρκεί για τη διδασκαλία και μελέτη των φοιτητών, να διαθέτει λειτουργική βιβλιοθήκη, χώρους εργαστηρίων και έρευνας ανάλογα με τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών, καθώς και οπτικοακουστικά μέσα και εξοπλισμένη αίθουσα πολυμέσων με πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Όλα τα Πανεπιστήμια (δημόσια και μη κρατικά) αξιολογούνται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

-Η άδεια χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κατόπιν έγκρισης και γνώμης από την ΕΘΑΑΕ και τον ΕΟΠΠΕΠ, αντίστοιχα.

Επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, αναφέροντας ότι «ακούσαμε σήμερα τη συνέντευξη του κ. Ανδρουλάκη, του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, και ίσως είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι στα λόγια προοδευτικός, στην πράξη εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού».

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο Πιερρακάκη, καθώς όπως είπε «εμείς θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση, που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό μη κερδοσκοπικό και εν τέλει και το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Διαβάστε επίσης: Βροντερό «όχι» των φοιτητών στα σχέδια Μητσοτάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια (Photos)

Δημοσκόπηση στο ΕΜΠ/ΗΜΜΥ: Οκτώ στους δέκα φοιτητές κατά των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων