Ιδιωτικά πανεπιστήμια: 12 σύλλογοι ακαδημαϊκών αποδομούν το νομοσχέδιο

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: 12 σύλλογοι ακαδημαϊκών αποδομούν το νομοσχέδιο
Κοινή συνέντευξη τύπου δώδεκα (12) συλλόγων μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Θα υπερασπιστούμε το Σύνταγμα και θα μείνουμε πιστοί στο λειτούργημά μας που πηγάζει από αυτό. Δίπλα στις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας που είναι παιδιά μας». Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα των ακαδημαϊκών απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια.

Μεγάλος ο κίνδυνος του λουκέτου για τα περιφερειακά ΑΕΙ και ειδικά αυτά της νησιωτικής Ελλάδας. Μονόδρομος για τους ακαδημαϊκούς η απόσυρση του νομοσχεδίου και το τέλος κάθε σκέψη για την παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Με απλά επιχειρήματα και στοιχεία τα μέλη ΔΕΠ αποδόμησαν τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου και ανέδειξαν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια Πανεπιστήμια, τα οποία λειτουργούν χάρη στην υπερπροσπάθεια του υποστελεχωμένου διδακτικού και διοικητικού προσωπικού. Επίσης οι καθηγητές απηύθυναν αγωνιστικό κάλεσμα σε φοιτητές, γονείς και εργαζόμενους για την πανελλαδική πορεία με αφορμή την επέτειο του 1 έτους από το έγκλημα των Τεμπών.

Πρώτα θα κλείσουν τα νησιωτικά-περιφερειακά Πανεπιστήμια

Αν το νομοσχέδιο γίνει νόμος του κράτους τα πρώτα που απειλούνται με λουκέτο είναι τα περιφερειακά ΑΕΙ. Αν αυτό συμβεί επρόκειτο για ένα μεγάλο πλήγμα σε όλα τα επίπεδα για τις τοπικές κοινωνίες. Το αβάσταχτο κόστος ζωής στα νησιά, που πολλαπλασιάζεται με τον πληθωρισμό, θα εξωθήσει τις οικογένειες να διαλέξουν ένα μελλοντικό κολλέγιο της πρωτεύουσας. Πέραν του κόστους ζωής και οι υποδομές της επαρχίας μαστίζονται από την εγκατάλειψη της Πολιτείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Βλασσόπουλος από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Υποψήφιος διδάκτοράς του από το εξωτερικό αντιμετώπισε ένα πρόβλημα υγείας στο Ρέθυμνο. «Δεν υπάρχει ωτορινολαρυγγολόγος στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Μόνο 3 γιατροί υπάρχουν των οποίων τα κενά καλύπτουν συνάδελφοί τους από το Ηράκλειο». Το τοπικό νοσοκομείο δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε και στην ασυδοσία στη στέγαση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι φοιτητές που περνούν στο Ρέθυμνο. «Υπάρχουν γκαρσονιέρες που νοικιάζονται για 450 ευρώ τον μήνα!». Οι φοιτητές καλούνται για τις δήθεν δημόσιες σπουδές που δικαιούνται να ξοδεύουν περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα για να ζήσουν. Καμιά αρωγή, μέτρο ή ενδιαφέρον δεν υπάρχει σε κανένα άρθρο του νομοσχεδίου για μια στοιχειώδη παρέμβαση ως προς το κόστος ζωής που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές.

Ο επίκουρος καθηγητής Κώστας Κονταξάκης από το ΕΛΜΕΠΑ της Κρήτης τόνισε ότι «η κυβέρνηση έφερε σε διαβούλευση, μόνο για 10 ημέρες, ένα θέμα που αφορά όλη την κοινωνία». Υπενθύμισε πως από το 2009 μέχρι σήμερα στο ΕΛΜΕΠΑ το ακαδημαϊκό προσωπικό έχει μειωθεί κατά 22%, όπως και το διοικητικό κατά 36%, με τον αριθμό των φοιτητών να έχει αυξηθεί στο πέρασμα των ετών. Επίσης επισήμανε πως οι καθηγητές μαζί με τους φοιτητές τους θα είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων, όπως και είναι από την πρώτη στιγμή.

Την πρωτοφανή μείωση φοιτητών βιώνει και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, λόγω του τερατουργήματος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Όπως ανέφερε η επίκουρη καθηγήτρια Τίνα Ζορμπαλά, με την ΕΒΕ η Νίκη Κεραμέως κατάφερε από την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής της (το 2021) να μειωθούν οι φοιτητές του Ιδρύματος κατά 40% (από τους 3.800 εισακτέους του 2020 έπεσαν σε 2.300 το 2021). Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως το 30% των φοιτητών κάθε έτος κάνουν αιτήσεις μεταγραφής, λόγω του κόστους ζωής στα νησιά, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου χάνει εκατοντάδες φοιτητές κάθε χρονιά.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει Τμήματα σε 6 νησιά (Σύρος, Ρόδος, Λέσβος, Χίος, Λήμνος και Σάμος). Πέραν της στέγης που καλούνται να βρουν οι φοιτητές, αν επιθυμήσουν να σπουδάσουν στο ίδρυμα, τις συνθήκες φοίτησής του δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τα παρακάτω:

1) Το τεράστιο κόστος των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

2) Η πλήρης παραμέληση των Νοσοκομείων και η απουσία δομών της Πρωτοβάθμιας Υγείας.

3) Η ανυπαρξία Εστιών και η ανύπαρκτη χρηματοδότηση της φοιτητικής μέριμνας.

Σταθερά, τολμηρά… κλειστά. Αυτό επιθυμεί η κυβέρνηση για τα περιφερειακά και ιδιαίτερα τα νησιωτικά Πανεπιστήμια, όπως του Αιγαίου, το ΕΛΜΕΠΑ και της Κρήτης.

Τα αυστηρά κριτήρια για την αδειοδότηση ακόμα… τα ψάχνουν. «Πώς είναι δυνατόν να ανοίξει μια Σχολή Ιατρικής παράρτημα στην Ελλάδα, όπως αυτή της Λευκωσίας, έχοντας μόνο ένα κτήριο, 9 καθηγητές και ένα Πρόγραμμα Σπουδών που θα εγκρίνεται από το μητρικό ίδρυμα; Τη ίδια στιγμή Ιατρική του ΑΠΘ έχει 350 καθηγητές και θεωρείται υποστελεχωμένη…» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αν. καθηγητής Ηλίας Κονδύλης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Από το 2008 έως και το 2021 έχουν χαθεί από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση περίπου 6,1 δις ευρώ σύμφωνα με τη Εurostat, ενώ όπως τόνισε ο κ. Κονδύλης οι προσλήψεις όπως ορίζονται στο άρθρο 17 του νομοσχεδίου γίνονται με το σταγονόμετρο.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα δημόσια Πανεπιστήμια από το 2008 έως το 2020 έχουν χάσει το 33% του διοικητικού προσωπικού τους (περίπου 8.000 θέσεις εργασίας), ενώ και το διδακτικό προσωπικό είναι λιγότερο κατά 1.800 άτομα. Παράλληλα στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ η αναλογία καθηγητών φοιτητών είναι 1 καθηγητής προς 13 φοιτητές όταν στην Ελλάδα 1 καθηγητής αναλογεί σε 43 φοιτητές.

Βίντεο από τη συνέντευξη τύπου:

Συνολικά 12 Σύλλογοι Διδακτικού Προσωπικού από 11 δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας έδωσαν το παρόν στην Πανελλαδική Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε υβριδικά (με δια ζώσης και εξ αποστάσεως παρουσία) στην Αίθουσα Σάκη Καράγιωργα 2 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η Πρόεδρος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Παντείου, Ξένια Χρυσοχόου. Οι Σύλλογοι που συμμετείχαν ήταν οι εξής:

1) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ

2) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

3) ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

4) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΚΠΑ

5) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΠΑ

6) ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΑΠΘ

7) ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

8) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΔΕΠ) ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (ΕΛΜΕΠΑ)

9) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

10) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΎ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

11) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΠ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

12) ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Documento Newsletter