Κακή διάγνωση των προβλημάτων και σκοπιμότητες ώστε να μπει από το «παράθυρο» το μοντέλο αγοραίας διαχείρισης του νερού, βλέπουν στις κινήσεις του Θεόδωρου Σκυλακάκη, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ.
Ο υπουργός παρουσίασε στην ΚΕΔΕ τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδίου για τις ΔΕΥΑ, μέσω της δημιουργίας επιχειρήσεων που θα καλύπτουν μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση. Οι αιρετοί παρατήρησαν μεν μία διάθεση να κατέβουν οι τόνοι, ιδίως μετά τα τετ α τετ του Σκυλακάκη με αυτοδιοικητικά στελέχη, αλλά οι αντιδράσεις παραμένουν, όπως σημειώνει η «ΕφΣυν».
Το κυβερνητικό πλάνο για το νερό
Στο επίκεντρο τίθενται 124 ΔΕΥΑ και 147 δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης. Ο Θ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι «οι επιχειρήσεις θα είναι 100% δημόσιες», με την Αυτοδιοίκηση να έχει την πλειοψηφία στα Δ.Σ.
Μάλιστα, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, οι νέες επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν με «λευκό χαρτί από πλευράς οφειλών». Όπως αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει εξασφαλιστεί κονδύλι ύψους 350 εκατ. ευρώ για την ενίσχυσή τους, ενώ το κράτος αναμένεται να αναλάβει και τα χρέη τους.
Παράλληλα, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο «δεν θα γίνουν παρεμβάσεις στην τιμολόγηση», ενώ αναμένεται η γεωγραφική αύξηση της εμβέλειας τους, αν και το εν λόγω κομμάτι θα τεθεί εκ νέου προς συζήτηση διότι αποτελεί το «πιο καυτό θέμα».
«Προωθούν το ξεπούλημα του νερού»
Παρά τους ισχυρισμούς Σκυλακάκη, εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ και αιρετοί στην Τοπική Αυτοδίοικηση κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, οι μεταρρυθμίσεις Σκυλακάκη προωθούν τις «προϋποθέσεις ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος του νερού σε λίγους και εκλεκτούς. Όπως ακριβώς έκανε και με την ενέργεια στη χώρα, την οποία παρέδωσε σε πέντε παρόχους που κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος του λαού και μάλιστα με τις ευλογίες της κυβέρνησης»
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα μεγάλα σχήματα δεν θα λειτουργήσουν. Είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι πολίτες όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Ο συγκεντρωτισμός θα δημιουργήσει πρόβλημα στις τοπικές οικονομίες και την απασχόληση», προειδοποίησε η ΠΟΕ – ΔΕΥΑ.
«Δεν θα είναι ιδιωτικό το νερό. Τα κέρδη και οι μπίζνες θα είναι ιδιωτικά. Μήπως είμαι παράλογος; Στη διαχείριση απορριμμάτων τι έχει γίνει ; Έχουμε πεπραγμένα και κρίνουμε», παρατήρησε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.
«Παρότι η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει συμβιβαστεί με την απόφαση του ΣτΕ, δικαιούται κάποιος να πει ότι πάμε σε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο και ότι αυτό που δεν κατάφερε η κυβέρνηση στο παρελθόν, όταν δεν εφάρμοζε επί δύο χρόνια την απόφαση του ΣτΕ, δηλαδή την επιβολή μίας αγοραίας αντίληψης στη διαχείριση του νερού στον τόπο μας, θα την επιβάλλει με έμμεσο τρόπο. Στον πρώτο γύρο μπορεί το νερό να αποτελέσει υπόθεση των Δήμων, αλλά στον δεύτερο μπορεί να δούμε μία λογική Χαβιέ Μιλέι», προειδοποίησε το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Αλ. Μαυραγάνης.