IDF: Το Ισραήλ προετοιμάζεται για «πιθανή» χερσαία εισβολή στον Λίβανο – Επιστρατεύει 2 ταξιαρχίες εφέδρων

IDF: Το Ισραήλ προετοιμάζεται για «πιθανή» χερσαία εισβολή στον Λίβανο – Επιστρατεύει 2 ταξιαρχίες εφέδρων

Το Ισραήλ σκοπεύει να περάσει τα βόρεια σύνορά του και να προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στο Λίβανο; Παρά το ότι κάτι τέτοιο το είχε αρνηθεί στο πρόσφατο παρελθόν, το ενδεχόμενο αυτό γίνεται όλο και πιο πιθανό αφού όπως έγινε γνωστό το Ισραήλ προχώρησε σε επιστράτευση δύο ταξιαρχιών εφέδρων στα βόρεια σύνορα για τις επιχειρησιακές δραστηριότητες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του στρατού.

Ο διοικητής του IDF (των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων) ανακοίνωσε στους εφέδρους ότι οι βομβαρδισμοί των ισραηλινών μαχητικών στοχεύουν στην προετοιμασία του εδάφους για μια πιθανή χερσαία εισβολή.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ είπε σήμερα σε στρατιώτες ότι τα αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο θα συνεχιστούν, ώστε να καταστραφούν οι υποδομές της Χεζμπολάχ και να προετοιμαστεί το έδαφος για μια πιθανή χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

«Ακούτε τα τζετ από πάνω μας; Χτυπάμε όλη την ημέρα», είπε ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί απευθυνόμενος σε στρατιώτες μιας μονάδας τεθωρακισμένων στα σύνορα με τον Λίβανο, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του στρατού. «Αυτό γίνεται για να προετοιμαστεί το έδαφος για μια πιθανή είσοδό σας (σ.σ. στον Λίβανο) και να συνεχίσουμε να προσβάλουμε τη Χεζμπολάχ», πρόσθεσε.

Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο στρατός, ο Χαλεβί δηλώνει στους στρατιώτες ότι ο στόχος είναι «ξεκάθαρος: να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά με ασφάλεια. Για να γίνει αυτό, προετοιμάζουμε την ανάπτυξή της κίνησής μας (…) την είσοδό σας εκεί, την αντιπαράθεση με τους άνδρες της Χεζμπολάχ που θα δουν τι είναι οι επαγγελματίες, οι πολύ ικανοί και έμπειροι στρατιώτες».

«Είστε πολύ πιο ισχυροί από αυτούς, πολύ πιο έμπειροι από αυτούς, διεισδύετε στο εσωτερικό και καταστρέφετε τον εχθρό εκεί», πρόσθεσε ο στρατηγός.

 

Την ίδια ώρα Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, πως ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκαλεί συνεδρίαση συμβουλίου υπουργών για τις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Παράλληλα κλιμακώνει τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου.

«Αυτό θα επιτρέψει τη συνέχιση της μάχης εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, την άμυνα του κράτους του Ισραήλ, και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε οι κάτοικοι του βορείου Ισραήλ να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο στρατός.

Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει στρατεύματα στην Κύπρο αναμένοντας μαζική εκκένωση των υπηκόων του

Η Βρετανία μετακινεί στρατεύματα στην Κύπρο για να βοηθήσουν στην εκκένωση των υπηκόων της που έχουν παγιδευτεί στο Λίβανο, γράφουν οι TImes of Israel.  Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ κάλεσε την Τετάρτη για διπλωματία και άμεση κατάπαυση του πυρός ώστε να απομακρυνθούν το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ από το χείλος ενός ολοκληρωτικού πολέμου.

Ο Στάρμερ είπε στους Βρετανούς πολίτες να φύγουν όσο υπάρχουν ακόμη εμπορικές πτήσεις.

«Είναι πολύ σημαντικό να ακούσουν το μήνυμά μου, το οποίο είναι να φύγουν και να φύγουν αμέσως», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Για τρίτη ημέρα σφυροκοπά τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε σήμερα πλήγματα «μεγάλης κλίμακας» στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα, στα ανατολικά, προπύργια της Χεζμπολάχ. Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε έναν πύραυλο προς το Τελ Αβίβ, για πρώτη φορά σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό που είπε ότι τον αναχαίτισε.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε πως 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε ισραηλινές επιδρομές σε διάφορες κοινότητες, ορισμένες από τις οποίες σε ορεινές περιοχές εκτός των προπυργίων της Χεζμπολάχ, καθώς ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι συνεχίζει τους βομβαρδισμούς «μεγάλης κλίμακας».

Τα αεροπορικά πλήγματα συνεχίζονται στον Λίβανο για τρίτη ημέρα, ενώ η ισραηλινή αεροπορία διεύρυνε την περίμετρο των επιχειρήσεών της.

Ένα πλήγμα στη Μααϊσάρα, ένα σιιτικό ορεινό χωριό περίπου 30 χλμ. βόρεια της Βηρυτού, προκάλεσε τρεις θανάτους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Φωτογράφος του AFP επί τόπου ανέφερε πως ένα σπίτι καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, με τους διασώστες να αναζητούν επιζώντες κάτω από τα ερείπια.

Οι νεκροί «ήταν άμαχοι που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στον νότιο Λίβανο και είχαν έρθει εδώ (…) Είναι φτωχές οικογένειες, που δεν είχαν πού να πάνε», λέει η Φάτιμα, κάτοικος του χωριού που ζήτησε να αναφερθεί μόνο το μικρό της όνομα.

«Ποιο είναι το μήνυμα πίσω από αυτό; Πού να πάμε από εδώ; Δεν θα φύγουμε», πρόσθεσε. «Πλέον κανένας τόπος δεν είναι ασφαλής».

Στο όρος Σουφ νότια της Βηρυτού, «ισραηλινό πλήγμα σκότωσε τέσσερις ανθρώπους», ανέφερε εξάλλου το υπουργείο Υγείας.

Οι επιδρομές σε τρεις κοινότητες στον νότιο Λίβανο προκάλεσαν ακόμη εννέα θανάτους.

Το δημόσιο νοσοκομείο της πόλης Ναμπατίγια στον νότιο Λίβανο, υπέστη ζημιές από ισραηλινή επιδρομή, ανέφερε το κυβερνείο της ομώνυμης επαρχίας.

«Είναι το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της περιοχής, υπέστη σημαντικές ζημιές έπειτα από ένα πλήγμα εδώ κοντά», δήλωσε ο Χοάιντα Τουρκ.

Στον ανατολικό Λίβανο, ένα πλήγμα στην Μπααλμπέκ-Χερμέλ προκάλεσε επτά θανάτους, σύμφωνα με το υπουργείο.

Λίβανος: Άλλους 90.000 εκτοπισμένους κατέγραψε στη χώρα ο ΟΗΕ

Τουλάχιστον 90.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στον Λίβανο, θέατρο εντατικών ισραηλινών πληγμάτων από τις αρχές της εβδομάδας, όπως ανέφερε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ενώ τουλάχιστον 51 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα από τα ισραηλινά πλήγματα στη χώρα σύμφωνα με τον Λιβανέζο υπουργό Υγείας.

Από προχθές, Δευτέρα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κατέγραψε “90.530 νέους εκτοπισμένους”, διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση.

Τουλάχιστον 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 223 τραυματίστηκαν σήμερα από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Φιράς Αμπιάντ, σε συνέντευξη Τύπου.

Ισραήλ: Ο στρατός έπληξε “περισσότερους από 280 στόχους της Χεζμπολάχ” στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε σήμερα περισσότερους από 280 στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, απ’ όπου η ισλαμιστική οργάνωση εκτοξεύει ρουκέτες προς το έδαφος του Ισραήλ.

Αφού εκτοξεύτηκαν «πολλά βλήματα» από τον Λίβανο «από την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ» ο στρατός «έπληξε τους εκτοξευτήρες που χρησιμοποιούνται» για αυτές τις επιθέσεις καθώς «και άλλους τρομοκρατικούς στόχους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συνολικά, επλήγησαν «περισσότεροι από 280 τρομοκρατικοί στόχοι της Χεζμπολάχ», σύμφωνα με τον στρατό.

Διαβάστε επίσης:

Λίβανος: Πώς η «καταστροφική αποτυχία» των ΗΠΑ ενθάρρυνε την επίθεση του Ισραήλ

Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ βόρεια της Βηρυτού – Σχεδόν 500.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι

Πιέσεις προς Ουκρανία και Δύση: Ο Πούτιν προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας υπό τη σκιά της αναθεώρησης του πυρηνικού δόγματος

Politico: Έστειλαν φάκελο με σφαίρα στον Φίτσο τέσσερις μήνες μετά την απόπειρα δολοφονίας

Σπάνια κοινή δήλωση ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Ιράκ και Ιορδανίας: «Το Ισραήλ ωθεί την περιοχή σε ολοκληρωτικό πόλεμο»

Κρεμλίνο: Ολέθριο σφάλμα το σχέδιο Ζελένσκι για εξαναγκασμό της Ρωσίας σε ειρήνη – Συνεχίζεται η ρωσική προέλαση στα ανατολικά

Ευρώπη: Το αποικιοκρατικό παρελθόν και το δουλεμπόριο ευθύνονται για τις ανισότητες ακόμα και σήμερα – Έκθεση

 

 

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter