ΙΑΤΑ: Να αποκατασταθεί η αεροπορική σύνδεση με το Κατάρ

ΙΑΤΑ: Να αποκατασταθεί η αεροπορική σύνδεση με το Κατάρ

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) Αλεξάντρ ντε Ζινιάκ ζήτησε σήμερα να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν η αεροπορική σύνδεση με το Κατάρ, για το συμφέρον τόσο των αεροπορικών εταιρειών όσο και των επιβατών.

«Αποδεχόμαστε φυσικά ότι οι χώρες έχουν το δικαίωμα να κλείσουν τα σύνορά τους, είναι κυρίαρχο δικαίωμα κάθε χώρας» αλλά «πρέπει να αποκατασταθεί η σύνδεση με το Κατάρ το συντομότερο δυνατόν» είπε ο ντε Ζινιάκ, όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης της ΙΑΤΑ, στο Κανκούν του Μεξικού. Υπογράμμισε επίσης ότι είναι σημαντικό να παραμένουν ανοιχτά τα σύνορα για τη βιομηχανία, το εμπόριο και την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων.

Τα περισσότερα στελέχη αεροπορικών εταιρειών που είχαν συγκεντρωθεί στο Κανκούν δεν ήταν ακόμη σε θέση να εκτιμήσουν τις ακριβείς επιπτώσεις από τη διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης με το Κατάρ και εξέφραζαν την ελπίδα ότι η κρίση θα τερματιστεί σύντομα.

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Υεμένη, η Αίγυπτος και οι Μαλδίβες ανακοίνωσαν την Δευτέρα ότι διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το εμιράτο ότι «στηρίζει την τρομοκρατία». Η απόφαση αυτή συνοδεύεται από οικονομικά μέτρα, όπως το κλείσιμο των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων με το Κατάρ. Απαγορεύεται επίσης στις αεροπορικές εταιρείες του Κατάρ να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο των χωρών αυτών και επιβάλλονται περιορισμοί στις μετακινήσεις προσώπων.

Ο γενικός διευθυντής της Qatar Airways, Άκμπαρ αλ Μπάκερ, αποχώρησε χθες από τη Γενική Συνέλευση της ΙΑΤΑ, η οποία θα ολοκληρωθεί σήμερα.

«Τα κράτη έχουν το δικαίωμα να ασκούν την εθνική κυριαρχία τους αλλά εμείς ελπίζουμε να τερματιστεί σύντομα η κρίση και η αεροπλοΐα να επιστρέψει στην κανονική λειτουργία της» είπε ο Άμπντουλ Ουάχαμ Ταφάχα, ο γενικός γραμματέας του «Οργανισμού Αραβικών Αεροπορικών Εταιρειών» στον οποίο μετέχουν 33 εταιρείες αραβικών χωρών. «Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αποτιμήσουμε τις συνέπειες αυτής της απόφασης. Πρόκειται για πολιτική απόφαση και εμείς δεν είμαστε πολιτικοί», πρόσθεσε.

«Θα παρακολουθήσουμε την κατάσταση τις επόμενες ημέρες. Ο τομέας της Ντόχας και του Ντουμπάι είναι ιδιαίτερα δραστήριος (…) πρόκειται για σημαντική αναστάτωση για τα προγράμματα πτήσεων πολλών εταιρειών και θα μελετήσουμε τις επιπτώσεις, αλλά ακόμη είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε μια εκτίμηση», εξήγησε από την πλευρά του ο Κριστόφ Μίλερ, ο υπεύθυνος του τομέα της καινοτομίας της εταιρείας Emirates. «Πραγματοποιήσαμε την τελευταία πτήση μας πριν από μερικές ώρες και ενημερώνουμε τους επιβάτες μας», πρόσθεσε.

Ετικέτες

Documento Newsletter