Ένας Νιγηριανός πέθανε αυτή την εβδομάδα σε κέντρο κράτησης μεταναστών της Ιαπωνίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος, έπειτα από απεργία πείνας που έκανε για να διαμαρτυρηθεί για την κράτησή του επί περισσότερα από τρία χρόνια.
Πρόκειται για τον δέκατο έκτο θάνατο από το 2006 σε ιαπωνικό κέντρο κράτησης μεταναστών, ένα σύστημα που δέχεται πολλές επικρίσεις για τα ελλιπή ιατρικά του στάνταρτ, την παρακολούθηση των κρατούμενων και τον τρόπο που οι φύλακες απαντούν σε ιατρικές έκτακτες ανάγκες.
Ο άνδρας, που ήταν περίπου 40 ετών, πέθανε τη Δευτέρα στην πόλη Ναγκασάκι αφού έχασε τις αισθήσεις του και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, ανακοίνωσε αξιωματούχος του κέντρου κράτησης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία του θανάτου του.
Η RINK, μια οργάνωση που στηρίζει τους έγκλειστους στο κέντρο αυτό, δήλωσε στο Reuters ότι ο Νιγηριανός έκανε απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί κατά της παρατεταμένης κράτησής του.
Ακόμη 27 αλλοδαποί πραγματοποιούν απεργία πείνας σε κέντρο κράτησης στην Ουσίκου, βορειοανατολικά του Τόκιο, επεσήμανε άλλη οργάνωση που στηρίζει τους κρατούμενους σε αυτό το κέντρο.
Κάποιοι εξ αυτών αρνούνται να δεχθούν τροφή εδώ και 47 ημέρες, δήλωσε η Κίμικο Τανάκα εκπρόσωπος της οργάνωσης.
Η Τανάκα πρόσθεσε ότι ένας 23χρονος Ιρανός που υπέβαλε αίτηση για την παροχή ασύλου πριν δύο χρόνια έχει χάσει βάρος και κινείται μόνο με αναπηρικό αμαξίδιο. Δύο άλλοι άνδρες στην Ουσίκου κρατούνται επί πέντε χρόνια, εξήγησε.
«Η πραγματικότητα μιας μακράς κράτησης δεν είναι τίποτε άλλο παρά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε η Τανάκα.
Αξιωματούχος της εθνικής υπηρεσίας μετανάστευσης επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν απεργοί πείνας στο κέντρο Ουσίκου, αλλά δεν διευκρίνισε πόσοι. Οι αρχές τούς παρέχουν ιατρική βοήθεια και προσπαθούν να τους πείσουν να δεχθούν τροφή, πρόσθεσε.
Η μετανάστευση είναι ένα ευαίσθητο θέμα στην Ιαπωνία, μια χώρα που η εθνική και πολιτισμική ομογένεια είναι βαθιά ριζωμένες.
Στην Ιαπωνία κρατούνταν περίπου 1.500 μετανάστες τον Ιούνιο του 2018, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί για περισσότερο από έξι μήνες.
Περίπου 604 ήταν μετανάστες η αίτηση των οποίων για παροχή ασύλου είχε απορριφθεί, ενώ οι υπόλοιποι κρατούνταν για διάφορες παραβιάσεις της μεταναστευτικής νομοθεσίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ