Τον πλάτανο του Ιπποκράτη στην Κω, που παρουσιάζει προβλήματα «γήρανσης», θέλει να σώσει επιχειρηματίας από την Ιαπωνία, ο οποίος ήδη έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με τον μύθο, κάτω από τον πλάτανο δίδασκε ο Ιπποκράτης.
Πρόκειται για τον 81χρονο Οκανα Τετσούγια, ο οποίος είναι φανατικός φίλος της Ελλάδας και παράλληλα δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη χώρα μας, στο εμπόριο ελαιολάδου.
Ο Ιάπωνας επιχειρηματίας επισκέφθηκε σήμερα το νησί της Κω και είχε συνεργασία για το θέμα αυτό με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Νίκο Θεοδωρίδη.
Ο κ. Οκάνα έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για τη διάσωση του πλάτανου πριν από δύο χρόνια και μάλιστα ομάδα ειδικών επιστημόνων που έφθασε στο νησί με πρωτοβουλία του, έχει καταρτίσει σχετική μελέτη επί του θέματος. Η μελέτη αυτή, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου έχει διαβιβαστεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τελεί υπό έγκριση.
Μόλις η μελέτη εγκριθεί ο Ιάπωνας επιχειρηματίας σε συνεργασία με το νοσοκομείο «Ιπποκράτειον» στην Ιαπωνία, θα προχωρήσει σε καμπάνια για να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι, προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες.
Ιστορικά στοιχεία:
Ο πλάτανος του Ιπποκράτη είναι ένας ανατολικός πλάτανος (Platanus orientalis) που βρίσκεται στην πόλη της Κω και κάτω από τον οποίο, σύμφωνα με τον μύθο, ο Ιπποκράτης (που θεωρείται πατέρας της ιατρικής) δίδασκε τους μαθητές του. Επίσης θεωρείται ότι ο απόστολος Παύλος δίδαξε κάτω από το δέντρο. Το δέντρο αποτελεί από το 1985 (ΦΕΚ 589/Β/1985) διατηρητέο μνημείο της φύσης.
Ο πλάτανος βρίσκεται στην Πλατεία Πλατάνου, μπροστά από το κάστρο των Ιπποτών και το Διοικητήριο και δίπλα στο τζαμί Γκαζί Χασσάν (ανεγέρθη το 1776), στο κέντρο της πόλης της Κω. Το σημερινό δέντρο έχει ηλικία περίπου 500 ετών και είναι πιθανόν να είναι απόγονος του αρχικού δέντρου το οποίο έστεκε εκεί την εποχή του Ιπποκράτη. Η διάμετρος του κορμού του είναι 10 μέτρα. Ο κορμός είναι κούφιος, καθώς το δέντρο έχει προσβληθεί πολλές φορές από έντομα και μύκητες, και ο περιφερικός δακτύλιος έχει πάχος μέχρι 15 εκατοστά. Μερικά από τα κλαδιά του στηρίζονται με μεταλλικές σκαλωσιές για να μη σπάσουν λόγω του βάρους τους και των δυνάμεων του αέρα. Δίπλα στο δέντρο βρίσκονται δύο οθωμανικές κρήνες, το νερό των οποίων, σύμφωνα με την επιγραφή τους, προέρχεται από την πηγή του Ιπποκράτη.
Στις 24 Ιουνίου 1821 σφαγιάστηκαν από τους οθωμανούς 98 Κώοι στον Πλάτανο για την συμμετοχή πλοίων της Κω σε επαναστατικές ενέργειες το 1821 με υδραίικα καράβια.
Ο πλάτανος στην Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των ΗΠΑ
Σπόρoι και μοσχεύματα από το δέντρο έχουν δοθεί σε όλο τον κόσμο. Ένα μόσχευμα δωρήθηκε από το νησί της Κω και τον Έλληνα πρέσβυ Αλέξη Λιάτη στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των ΗΠΑ και φυτεύτηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1961, στο χώρο που περιβάλλει την βιβλιοθήκη. Το δέντρο αναπτύχθηκε, αλλά τη δεκαετία του 1980 μολύνθηκε από μύκητες και υγεία του χειροτέρευσε. Έγιναν προσπάθειες να αποκατασταθεί, ενώ παράλληλα έγινε προσπάθεια να κλωνοποιηθεί. Τελικά το δέντρο έπεσε το 2013 και αντικαταστάθηκε από έναν κλώνο του.
Πληροφορίες: Wikipedia / Facebook