Ιαπωνία: Ρεκόρ υποψηφίων για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος – Πόσοι είναι

Ιαπωνία: Ρεκόρ υποψηφίων για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος – Πόσοι είναι

Άρχισε σήμερα η κούρσα για τη διαδοχή του Φουμίο Κισίντα στην Ιαπωνία, με τις υποψηφιότητες να σπάνε κάθε ρεκόρ. Συγκεκριμένα, εννέα πρόσωπα δήλωσαν παρών στη διεκδίκηση της προεδρίας του δεξιού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.

Ανάμεσα στους υποψήφιους βρίσκονται και δύο γυναίκες. Με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες της ιαπωνικής πολιτικής, ο νικητής ή η νικήτρια της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας είναι πρακτικά εγγυημένο ότι θα διαδεχθεί τον απερχόμενο πρωθυπουργό Κισίντα, ο οποίος είδε τη δημοτικότητά του να πέφτει στο ναδίρ.

Ο Κισίντα δήλωσε στις 14 Αυγούστου ότι δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία στην ηγεσία του κόμματος, το οποίο έχει στα χέρια του την εξουσία σχεδόν αδιάλειπτα από το 1945.

Ποιοι θα είναι υποψήφιοι

Στους κυριότερους υποψήφιους για τη θέση του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος συγκαταλέγονται ο πρώην υπουργός Άμυνας Σιγκέρου Ισίμπα, 67 ετών, καθώς και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Σιντζίρο Κοϊζούμι, γιος του δημοφιλούς άλλοτε πρωθυπουργού Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι.

Το αξίωμα διεκδικεί επίσης η υπουργός Οικονομικής Ασφάλειας Σανάε Τακαΐτσι, εκπρόσωπος της πολύ συντηρητικής πτέρυγας του ΦΔΚ.

Επίσης υποψήφια είναι η πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιόκο Καμικάβα, 71 ετών, που παρότι θεωρείται ηγετική μορφή με ικανότητες, δεν έχει παρά περιορισμένη υποστήριξη στην παράταξη.

Την προεδρία του ΦΔΚ διεκδικούν επίσης οι Τοσιμίτσου Μοτέγκι, 68 ετών, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τακαγιούκι Κομπαγιάσι (49 ετών), ο Κατσουνόμπο Κάτο (68 ετών) πρώην υπουργός Εργασίας αλλά και ο νυν, Γιοσιμάσα Χαγιάσι (63 ετών), αλλά και ο Τάρο Κόνο.

Τι σηματοδοτεί η αλλαγή πρωθυπουργού

Αν και η αλλαγή ηγέτη δεν αναμένεται να οδηγήσει σε κάποια μείζονα αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης, ιαπωνικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι ο νέος ή η νέα πρωθυπουργός μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές αφού αναλάβει.

Βρίσκεται σε εξέλιξη «ποιοτικός πολιτικός διάλογος» στις τάξεις του κόμματος, καθώς το ΦΔΚ «επιδιώκει την ανανέωση», σύμφωνα με τον αναλυτή Τζέιμς Μπρέιντι, αντιπρόεδρο της εταιρείας συμβούλων Teneo.

Στην πλειονότητά τους, οι υποψήφιοι κάνουν «γενναιόδωρες υποσχέσεις» πως θα αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες, ενώ ορισμένοι «αντιτίθενται σε προβλεπόμενες αυξήσεις φόρων», πρόσθεσε ο ίδιος σε σημείωμά του.

Η τέταρτη οικονομία του κόσμου δυσκολεύεται να ανακτήσει τον βηματισμό της μετά την περίοδο της πανδημίας του νέου κορονοϊού — το ΑΕΠ κατέγραψε άνοδο 0,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Διαβάστε επίσης

Ντέγιαν Λόβρεν: Φινάλε στις μεταγραφές για τον ΠΑΟΚ – Πώς έκλεισε το deal στο… 90′ της προθεσμίας

Καιρός: Από την Atena στην Boris με… παρένθεση την Πέμπτη – Τι ακολουθεί τα επόμενα 24ωρα

Αλμπέρτο Φουχιμόρι: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος του Περού – Είχε καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Με καπέλο… «Τραμπ 2024» εμφανίστηκε ο Τζο Μπάιντεν – Το «παρασκήνιο» πίσω από τη φωτογραφία που έγινε viral

Ούτε ο εμβολιασμός δεν σταμάτησε τη σφαγή των αμάχων στη Γάζα

Νέες ταινίες: Η σοφία του έρωτα στο μελαγχολικό «Μαζί ξανά» του Στεφάν Μπριζέ

Και από τη… μίζα ξίγκι στο ΕΣΥ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter