Ιαπωνία: Περισσότερα όπλα και… παιδιά υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Κίσιντα

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κίσιντα, σε ομιλία του στη Βουλή τη Δευτέρα, έβαλε τη στρατιωτική συσσώρευση και την αύξηση του ποσοστού γεννήσεων στο επίκεντρο των πολιτικών του. Ο Κίσιντα δήλωσε ότι το περιβάλλον ασφαλείας θα αποτελέσει μια πρόκληση για την Ιαπωνία, η μεγαλύτερη που έχει αντιμετωπίσει η χώρα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανήγγειλε ότι θα συνεχίσει τη στρατιωτική επέκταση τα επόμενα πέντε χρόνια ως μέρος μιας νέας στρατηγικής ασφάλειας, και ότι στοχεύει, παράλληλα, να καταπολεμήσει την πτώση των γεννήσεων ώστε η χώρα να παραμείνει ισχυρή.

Προτεραιότητα η αναχαίτιση Κίνας και Βόρειας Κορέας

Στην ομιλία του στην έναρξη της πρώτης κοινοβουλευτικής συνόδου του έτους, ο επικεφαλής της κυβέρνησης είπε ότι πρέπει να προηγηθεί η ενεργός διπλωματία. Ωστόσο, χρειάζεται ακόμα η υλική δύναμη για την άμυνα της χώρας, ώστε να μπορέσει να υποστηριχθεί η διπλωματία. Η νέα στρατηγική ασφαλείας βασίζεται σε «μια ρεαλιστική προσομοίωση», ενώ η χώρα αντιμετωπίζει το πιο περίπλοκο περιβάλλον ασφαλείας από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις σχετικά με την ασφάλεια και την άμυνα που αποκλίνουν από την αρχή της αυτοάμυνας, απόρροια της ήττας στον Β’ ΠΠ. Η κυβέρνηση είπε ότι η τρέχουσα ανάπτυξη πυραύλων αναχαίτισης από μόνη της δεν είναι αρκετή για να προστατεύσει τη χώρα από την ταχεία ανάπτυξη όπλων στην Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.

Ιστορική δυσανεξία

Η στρατηγική της Ιαπωνίας στοχεύει να λειτουργήσει ως αντίβαρο στις ολοένα και πιο διεκδικητικές εδαφικές φιλοδοξίες της Κίνας, αλλά η στρατιωτική ενίσχυση της χώρας αποτελεί ένα δύσκολο ζήτημα για πολλές χώρες στην Ασία, οι οποίες υπήρξαν θύματα της ιαπωνικής επιθετικότητας πριν και κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ. Ο Κίσιντα είπε ότι πρόκειται για μια δραστική αλλαγή στην πολιτική ασφαλείας της Ιαπωνίας, αλλά εντός των ορίων του ειρηνιστικού συντάγματος της Ιαπωνίας και του διεθνούς δικαίου. «Η Ιαπωνία δεν θα παρεκκλίνει από την πορεία της ως χώρα που αγαπά την ειρήνη», υπογράμμισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Υπογεννητικότητα

Ο Κίσιντα αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του ποσοστού γεννήσεων στη χώρα του. «Πρέπει να δημιουργήσουμε μια οικονομική κοινωνία που θα βάζει τα παιδιά σε προτεραιότητα και θα αντιστρέψει το ποσοστό γεννήσεων», είπε. Ο αρχηγός της κυβέρνησης υποσχέθηκε περισσότερη οικονομική στήριξη για οικογένειες με παιδιά, μεταξύ άλλων, μέσω περισσότερων υποτροφιών. Ένα σχέδιο αναμένεται να έχει τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας με περισσότερα από 125 εκατομμύρια άτομα συρρικνώνεται εδώ και 14 χρόνια και αναμένεται να μειωθεί στα 86,7 εκατομμύρια μέχρι το 2060.