Την υποβολή της παραίτησής του ανακοίνωσε ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας της Ιαπωνίας, o Ιτάρου Νακαμούρα αναγνωρίζοντας ελλείψεις στην προστασία του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 8 Ιουλίου κατά την διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία αναφέρθηκαν λεπτομερώς τα πορίσματα της έρευνας για τα κενά στην προστασία του πρώην πρωθυπουργού.
«Έπειτα από ενδελεχή εξέταση του περιστατικού, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ξανά από το μηδέν και να επανεξετάσουμε το σύστημα ασφαλείας μας», σημείωσε ο Νακαμούρα.
«Αποφασίσαμε να αναδιοργανώσουμε την ομάδα μας και να εκκινήσουμε από νέες βάσεις όσον αφορά τις αποστολές ασφαλείας και γι’αυτό υπέβαλα την παραίτησή μου», υποστήριξε ο Νακαμούρα.
Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης γνωστοποιούν πως την ίδια πρόθεση έχει και ο αρχηγός της αστυνομίας της Νάρα.
Η δολοφονία του πρωθυπουργού και η ευθύνη της αστυνομίας
Ο Σίνζο Άμπε υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη από πυρά πυροβόλου όπλου στις 8 Ιουλίου στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην πόλη Νάρα, στη δυτική Ιαπωνία.
Τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη αυτή την ημέρα της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού θεωρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκή, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Σωματοφύλακες θα μπορούσαν να έχουν σώσει τον Άμπε, θωρακίζοντάς τον ή τραβώντας τον από την κατεύθυνση των πυρών τα 2,5 δευτερόλεπτα που μεσολάβησαν ανάμεσα σε άστοχο πυροβολισμό και τον δεύτερο μοιραίο γύρο πυροβολισμών, δήλωσαν στο Reuters οκτώ ειδικοί σε θέματα ασφαλείας που εξέτασαν το βίντεο από τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού.
Ιάπωνες αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, έχουν αναγνωρίσει ελλείψεις στην ασφάλεια κατά την εμφάνιση του Άμπε στην προεκλογική συγκέντρωση στην Νάρα.
Η Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία είχε ανακοινώσει προηγουμένως στο Reuters ότι η δολοφονία αυτή ήταν αποτέλεσμα της αποτυχίας της αστυνομίας να εκπληρώσει τα καθήκοντά της, προσθέτοντας ότι συγκρότησε ομάδα για να επανεξετάσει την ασφάλεια και τα μέτρα προστασίας και να εξελίξει τα προληπτικά μέτρα.
Ο ύποπτος, ο οποίος συνελήφθη στο σημείο της επίθεσης, κατηγορούσε τον πρώην πρωθυπουργό για δεσμούς με την Ενωτική Εκκλησία, μια θρησκευτική ομάδα γνωστή και ως “αίρεση Μουν”.