Την οργή της οικογένειας της άτυχης φαρμακοποιού Ευδοκίας Πλακιά που έχασε τη ζωή της στις φονικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2020 στο Μουζάκι Καρδίτσας όταν η κακοκαιρία ΙΑΝΟΣ έπληξε την περιοχή έχει προκαλέσει η «απαλλαγή» της ΕΛ.ΑΣ από οποιαδήποτε ευθύνη για το θάνατο της άτυχης φαρμακοποιού. Λίγες μέρες μετά τη δικαστική απόφαση για το Μάτι και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, μία ακόμη απόφαση της Δικαιοσύνης γεννά πολλά ερωτήματα σε μια περίοδο που το κύρος της δείχνει να έχει τρωθεί.
Συγκεκριμένα η οικογένεια της Ευδοκίας Πλακιά προσέφυγε μέσω των δικηγόρων Δημήτρη Σκύφτα και Βασίλη Καπερνάρου ενώπιον της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ζητώντας αναίρεση του υπ’ αριθμόν 51/204 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας. Πρόκειται για το βούλευμα που εξεδόθη στις 19 Απριλίου με το οποίο το Δικαστικό Συμβούλιο απεφάνθη να μην γίνει κατηγορία σε βάρος της διοικήτριας του ΑΤ Μουζακίου με το σκεπτικό ότι «δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως από την πολιτική προστασία» και ότι «δεν μπορεί να αντικαταστήσει θεσμικά την Πολιτική Προστασία».
Σύμφωνα όμως, με την αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε η οικογένεια Πλακιά, η διοικήτρια του ΑΤ Μουζακίου επέδειξε «αμελή» συμπεριφορά την ημέρα της τραγωδίας, καθώς «δεν έλαβε έγκαιρα και συγκεκριμένα από τις απογευματινές ώρες που υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις καταστροφικών φαινομένων… τα ενδεδειγμένα για τις επικρατούσες τότε καιρικές και άλλες συνθήκες (διακοπή ρεύματος, χαμηλή ορατότητα κλπ), μέτρα προς αποτροπή του θανάτου του θύματος και γενικά τροχαίων ατυχημάτων».
Η φαρμακοποιός τη μέρα της τραγωδίας είχε διασχίσει με το αυτοκίνητό της την κεντρική γέφυρα του Μουζακίου και έστριψε αριστερά προς το Κέντρο Υγείας. Στο σημείο εκείνο το οδόστρωμα είχε υποχωρήσει. Η Ευδοκία έπεσε με το αυτοκίνητό της στα ορμητικά νερά του ποταμού.
Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται μεταξύ άλλων στην αίτηση αναίρεσης, η διοικήτρια του ΑΤ θα μπορούσε να μεριμνήσει για την «τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων» ή περιπολικών της ΕΛ.ΑΣ με αναμμένους φάρους ώστε να απέτρεπαν την είσοδο του αυτοκινήτου της Ευδοκίας Πλακιά στην Περιφερειακή Οδό.
«Εάν με οποιονδήποτε τρόπο, ο δρόμος που κατέρρεε μπροστά στο οπτικό της πεδίο ήταν κλειστός, η κόρη και αδελφή μας δεν θα είχε βρει τραγικό και άδικο θάνατο, λόγω του κατεστραμμένου οδοστρώματος» σημειώνεται στην αίτηση αναίρεσης.
Η αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ ισχυρίστηκε στις εξηγήσεις που παρείχε ενώπιον της Δικαιοσύνης πως έφυγε από το σημείο προκειμένου να βοηθήσει σε απεγκλωβισμό πολιτών.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στην ίδια αίτηση, η αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ «έφυγε χωρίς να αντικατασταθεί και άφησε ανοιχτό το δρόμο που κατέρρεε, χωρίς να αφήσει άλλον αστυνομικό στη θέση της και μετέβη δήθεν για απεγκλωβισμό, για τον οποίο βέβαια δεν είχε καμία αρμοδιότητα και για τον οποίο δεν ενημέρωσε καμία αρμόδια Υπηρεσία, και συγκεκριμένα την Πυροσβεστική Υπηρεσία».
Σκύφτας: Η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην Δικαιοσύνη έχει πληγεί ανεπανόρθωτα
Ο Δημήτρης Σκύφτας είναι ένας από τους πληρεξούσιους δικηγόρους της οικογένειας Πλακιά. Σε δήλωσή του στο documentonews.gr υπογραμμίζει χαρακτηριστικά:
«Το συμβούλιο Εφετών Λάρισας με σχετικό βούλευμα σόκαρε την οικογένεια της άτυχης φαρμακοποιού καθώς έκρινε ότι κανένας φορέας της Αστυνομίας δεν ήταν υπεύθυνος για το θάνατό της παρά το γεγονός ότι προέκυψε πως ούτε είχε κλείσει ο δρόμος που κατέρρευσε από την αστυνομία ούτε ήταν σε επιφυλακή άπαντες την κρίσιμη ώρα του συμβάντος και να μη τελεστεί άλλη μια αδικία. Η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην Δικαιοσύνη έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και εμείς με νόμιμο τρόπο θα προσπαθήσουμε να μη επιτρέψουμε να γίνει ξανά ένα μεγάλο λάθος».
Η δίκη για τις φονικές πλημμύρες
Να σημειωθεί ότι στις 29 Μαΐου πρόκειται να ξεκινήσει η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Λαρίσης για τις φονικές πλημμύρες του «Ιανού» με κατηγορούμενους τον πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου και ακόμη οκτώ πρόσωπα, κυρίως από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Διαβάστε σχετικά: Κακοκαιρία Ιανός: Κατηγορητήριο «καταπέλτης» κατά Αγοραστού για τις πλημμύρες – Οι παραλείψεις που οδήγησαν σε θανάτους
Μεταξύ αυτών ο τότε αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καρδίτσας, Κωνσταντίνος Νούσιος, ο τότε προϊστάμενος της διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουτρομάνος, ο τότε δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ο δήμαρχος Μουζακίου Καρδίτσας Θεοφάνης Στάθης, στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Καρδίτσας. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν κατά περίπτωση στα αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος «της πλημμύρας από αμέλεια διά παραλείψεως, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο, και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως άπαξ και κατά συρροή».
Διαβάστε επίσης:
Σοκ στη Νέα Σμύρνη: Ο σκύλος της οικογένειας δάγκωσε το 11 μηνών αγοράκι τους
Θρίλερ στην Χαλκίδα: Άγρια δολοφονία 62χρονης – Την μαχαίρωσαν πέντε φορές στον λαιμό (Video)
Θεσσαλονίκη: «Παππού η μαμά είναι πολύ μεθυσμένη» – Στη φυλακή μητέρα για έκθεση ανήλικου σε κίνδυνο