Αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας είναι τα αντιφατικά της μηνύματα, τη στιγμή που η ίδια εμφανίζεται να έχει «νικήσει» τουλάχιστον δύο φορές από το 2020 τον κορονοϊό, προκαλώντας με τη χαλάρωση των μέτρων χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες νεκρούς.
Το τελευταίο διάστημα μάλιστα οι αντιφάσεις της είναι σε έξαρση όπως και της υπερ-μεταδοτικής μετάλλαξης «Όμικρον».
Ας τις πάρουμε όμως μία προς μία:
-Από την μια πλευρά οι γιατροί προτρέπουν όσους έχουν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος να αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους ως θετικό κρούσμα και να απομονώνονται ώστε να αποφευχθεί η επιπλέον διασπορά και από την άλλη πλευρά οι ασυμπτωματικοί μπορούν σε πέντε μέρες ακόμα και αν το τεστ τους είναι θετικό να επιστρέψουν στις δραστηριότητες τους με μάσκα υψηλής προστασίας. Το ποιός θα ελέγξει αν αυτός που βγαίνει από την καραντίνα και θα μπει στα ΜΜΜ, για να επιστρέψει στη δουλειά του είναι ασυμπτωματικός είναι ένα άλλο θέμα.
-Πριν υπερισχύσει η «Όμικρον» ο νοσούντας μπορούσε να βγάλει πιστοποιητικό νόσησης με τη διεξαγωγή rapid test. Πλέον για τους ανεμβολίαστους επιβάλλεται να πληρώσουν 60 ευρώ ή να κάτσουν επί ώρες στην ουρά για να κάνουν ένα δωρεάν PCR σε δημόσια δομή ώστε να πάρουν το πιστοποιητικό νόσησης.
-Για τους εμβολιασμένους όμως αρκεί ένα θετικό rapid για να πάρουν άδεια από την δουλειά τους.
-Σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων τα rapid test για τον SARS-CoV-2 είναι λιγότερο ευαίσθητα στην νέα μετάλλαξη πράγμα που σημαίνει πως ενδέχεται να δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, ακόμη κι αν κάποιος ή κάποια έχει μολυνθεί από την «Όμικρον».
-Σύμφωνα με τοποθέτηση του προέδρου του ΕΟΔΥ κ. Ζαούτη τη Δευτέρα στην καθιερωμένη ενημέρωση των υγειονομικών συντακτών σε πρόσφατη μελέτη του ΕΟΔΥ άτομα που έχουν θετικό PCR για τη μετάλλαξη «Όμικρον», το 95% είχαν θετικό rapid test που σημαίνει ότι υπάρχει αξιοπιστία του rapid test όσον αφορά την μετάλλαξη «Όμικρον».
Και μέσα σε όλα αυτά ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης σε μια έκρηξη αισιοδοξίας ως «ειδικός» θεωρεί τελειωμένη την πανδημία υποστηρίζοντας ότι «σε ένα μήνα η πανδημία θα έχει τελειώσει, ο τουρισμός μας θα πάει καταπληκτικά» την ώρα που η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμα τα απαραίτητα στοιχεία για το αν η μετάλλαξη «Όμικρον» αποτελει την ληξη της πανδημίας, τα κρούσματα κτυπάνε νούμερα ρεκόρ και αυξάνονται οι νοσηλείες.
Αλλωστε αυτή είναι η τρίτη φορά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη «κατατροπώνει» τον κορονοϊό.
Διαβάστε επίσης