Και οι δύο αποκλείεται να έχουν πάντως!
Τα τοπικά ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης είχαν σχεδόν προεξοφλήσει ότι ελληνικά νησιά θα προστεθούν στη λεγόμενη βρετανική «πράσινη λίστα» τουριστικών προορισμών για την οποία δεν απαιτείται 10ήμερη καραντίνα κατά την επιστροφή.
Υποτίθεται πως η παρουσία του αρμόδιου υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη στο Λονδίνο τους είχε πείσει για την αναστροφή των δεδομένων στην Ελλάδα όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το ζητούμενο σοβαρό, αφού και από τις αφίξεις των Βρετανών τουριστών εξαρτάται όλο το αφήγημα του «ανοίγματος» της κυβέρνησης και της αύξησης των εσόδων από τον τουρισμό.
Αλλά, δυστυχώς οι Βρετανοί όχι μόνον άφησαν έξω την Ελλάδα στην αναθεώρηση (κάθε τρεις βδομάδας) της σχετικής λίστας αλλά πέταξαν έξω από αυτήν και την Πορτογαλία εκφράζοντας την ανησυχία τους για την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και την παρουσία της ινδικής μετάλλαξης.
Βρετανικά πολιτικά παιχνίδια;
Μερικοί το αποδίδουν εκεί, στην αντιπαλότητα δηλαδή μεταξύ της Ε.Ε. και του Λονδίνου. Μπορεί να παίζει το ρόλο του, αλλά προφανώς θέλουν να υποτιμήσουν την κίνηση.
Μιλώντας στο BBC πρόσφατα ο Χάρης Θεοχάρης είχε αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες ερωτήσεις του παρουσιαστή ο οποίος είχε αμφισβητήσει όλο το πρόγραμμα κατά της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Και δεν είναι τυχαίο, γιατί μια τέτοια αμφισβήτηση αντιμετώπισε –λίγο πιο καλυμμένα- και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους Γερμανούς δημοσιογράφους της εφημερίδας Bild.
Χθες, Πέμπτη, ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς το είπε καθαρά: Δεν θα τινάξουν στον αέρα το προβλεπόμενο άνοιγμα της Βρετανίας για να ικανοποιηθούν οι Βρετανοί πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν. Δεν έπαιξαν ρόλο ούτε και οι εκκλήσεις του βρετανικού κλάδου που ασχολείται με τις μεταφορές και τα ταξίδια.
«Προέχει η Υγεία» είπε ο υπουργός και όχι μόνον αυτός.
Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στην αντιμετώπιση της πανδημίας
Και η αλήθεια είναι πως το Λονδίνο δείχνει πως δεν θα διακινδύνευε κανένα πισωγύρισμα σε κρούσματα και θανάτους την ώρα που γράφει επιτυχία στις καθημερινές ενημερώσεις που έφτασαν -περιστασιακά- και τους μηδενικούς θανάτους.
Οι ίδιοι το είπαν πως οι Ευρωπαίοι έχουν μείνει πίσω κάπου δέκα βδομάδες στο πρόγραμμα του εμβολιασμού.
Με την Ελλάδα ουσιαστικά δεν ασχολήθηκε χθες ο Βρετανός υπουργός. Εξάλλου δεν είμαστε για όλους το κέντρο του κόσμου.
Αυτό που είπαν προς την Ε.Ε. είναι πως «απέτυχαν» στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, δεν ήταν έγκαιροι, δεν έκαναν ό,τι έπρεπε.
Αποτυχία και της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Και μέσα σε αυτούς και η κυβέρνηση Μητσοτάκη που προσδεδεμένη στο ευρωπαϊκό άρμα δεν έκανε καμία κίνηση για να εξασφαλίσει αυτό που ήθελε: Να κάνει εμβολιασμούς έγκαιρα, πριν ανοίξει για το καλοκαίρι, να κατεβάσει τα καθημερινά κρούσματα και τους νεκρούς.
Γιατί ένα μέρος της οικονομικής πολιτικής της εξαρτάται από την πορεία του τουρισμού φέτος, από τον οποίο εξαρτάται το ¼ του ΑΕΠ.
Μόνον που ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίζεται στην καλή θέληση των Ευρωπαίων και του Βερολίνου.
Δεν έκανε αυτό που έπρεπε και τώρα μένει εκτός του παιχνιδιού.
Και μην γελιόμαστε: Ακόμα και αν μετά από τρεις εβδομάδες η Ελλάδα ή (το πιθανότερο) μερικά ελληνικά νησιά μπουν στην πράσινη λίστα, ένα μέρος του προγραμματισμού και του καλοκαιριού θα έχει περάσει…
Οπότε, η αισιοδοξία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι φέτος ο τουρισμός θα πιάσει ένα 50% του 2019 πάει περίπατο…