Σαν να κρατά την ανάσα της η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη μπροστά στη δυναμική που αναπτύσσεται αυτές τις μέρες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επίκεντρο τις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία. Την προβληματίζουν οι εξελίξεις στην Κουμουνδρούρου. Δεν είναι μόνο ότι είναι όμοροι πολιτικοί χώροι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , οπότε , έτσι κι αλλιώς, δημιουργείται «διάδραση» (ώσμωση/άπωση ). Το κυριότερο είναι ότι η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, παρακολουθεί τα τεκταινόμενα που μπορεί να οδηγήσουν σε «τέλμα» το ΠΑΣΟΚ. Η ανησυχία του ηγετικού επιτελείου της Χαριλάου Τρικούπη είναι το ενδεχόμενο να «βαλτώσει» η κεντρική στρατηγική του επιλογή που είναι να γίνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο κυρίαρχος πόλος στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.
Συνδέει τις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου με τον κίνδυνο να αμφισβητηθεί εξ αντανακλάσεως το δόγμα Ανδρουλάκη που είναι να μετατραπεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προοπτικά να διεκδικήσει κυβερνητικό ρόλο.
Γι΄αυτό προκάλεσε «παγωμάρα» στη Χαριλάου Τρικούπη η απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή ψηφοφόρων στις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το βλέμμα τους είναι στο β΄ γύρο που θα αναδείξει πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την αναμέτρηση μεταξύ Στέφανου Κασσελάκη και Έφης Αχτσιόγλου.
Η γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη είναι να αποφεύγουν τα στελέχη της αξιολογικές κρίσεις για το θέμα έχουν επιλέξει αφ΄ενός να «υμνούν» τις συνθήκες εσωκομματικής δημοκρατίας στα κοινοβουλευτικά κόμματα και να αφήνουν για αργότερα την κριτική επί τη βάσει πολιτικών επιλογών που θα αναδειχθούν μετά την εκλογή επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στο β΄γύρο μεταξύ Στέφανου Κασσελάκη και Έφης Αχτσιόγλου. Αυτή την επικοινωνιακή γραμμή ακολουθούν στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που παράλληλα όμως επιχειρούν ποικιλοτρόπως να υποβαθμίσουν τον αριθμό που αποτυπώνει τη μαζική συμμετοχή (ψήφισαν 148.821 άτομα) στον α΄ γύρο της εκλογικής διαδικασίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι ενδεικτικό ότι χρησιμοποιούν σαν αντίστιξη ότι ήταν μεγαλύτερος ο αριθμός των ψηφοφόρων στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Κι ας ξέρουν ότι συγκρίνουν ανόμοια δεδομένα, μια και στον ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε για να ψηφίσει κάποιος να εγγραφεί κομματικό μέλος ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη για την προεδρία ψήφισαν και μέλη και φίλοι … «Στις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ το 2021 είχαν συμμετάσχει 270.000 χιλιάδες πολίτες και έδειξαν με την συμμετοχή και την επιλογή τους ότι θέλουν κάτι νέο και διαφορετικό», παρατηρεί σε δημόσιες παρεμβάσεις του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής Ηλείας. Μάλιστα, θύμισε (ΑΝΤ1 TV), το ΠΑΣΟΚ εγκαινίασε πρώτο το 2004 τη διαδικασία εκλογής από τη βάση… Από διαφορετικό δρόμο «χτυπούν» τη δυναμική της μαζικής συμμετοχής άλλα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που χρησιμοποιούν με προσθαφαιρέσεις συγκρίσεις με τις προ έτους εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ το 2022 για την εκλογή τότε ως προέδρου του Αλέξη Τσίπρα για να υποστηρίξουν ότι είναι περίπου στα ίδια επίπεδα οι εκροές-εισροές μελών. Είναι κάτι που το πρόβαλε σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος – το 2022 είχαν ψηφίσει περίπου 153.000 στο ΣΥΡΙΖΑ εκ των οποίων προσήλθαν στις κάλπες του 2023 περίπου 110.000 (λείπουν επομένως περίπου 40.000 παλιά μέλη και προστέθηκαν άλλα τόσα νέα μέλη με εγγραφή τους πάνω στην κάλπη).
Σε αυτό το κλίμα το ΠΑΣΟΚ έχει ανεβάσει την αντικυβερνητική του κριτική που αναδείχθηκε και από τον πρόεδρό του Νίκο Ανδρουλάκη κατά το οδοιπορικό στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Θεσσαλίας το πρωί της Δευτέρας (18 Σεπτεμβρίου 2023) που πραγματοποίησε μαζί με την Πρόεδρο της ευρω-ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιράτσε Γκαρσία Πέρες. Παράλληλα, προβάλλει προτάσεις, όπως αυτή για τη συγκρότηση μιας task force με ομάδες εργασίας, για να αξιοποιηθούν τα χρήματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις καταστροφικές πλημμύρες.