Ηχηρή καμπάνα για Μητσοτάκη και ΝΔ από τις τάσεις της MRB

Ηχηρή καμπάνα για Μητσοτάκη και ΝΔ από τις τάσεις της MRB

Πολύ μεγάλη απόκλιση όσον αφορά στη συνολική εικόνα των διαθέσεων του εκλογικού σώματος εμφανίζουν οι τάσεις της MRB (για τον προσεχή Ιούνιο) και κυρίως τα ποιοτικά στοιχεία αυτών σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Η καχυποψία εκ των πραγμάτων ενισχύεται από τη χθεσινή απόφαση του προέδρου της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να μη δεχθεί το αίτημα των βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για έρευνα των στοιχείων της δημοσκόπησης της Opinion του περασμένου Μαΐου.

Επιπροσθέτως η χθεσινή πληροφορία ότι η Κυβέρνηση μεταθέτει για τον Σεπτέμβριο και βλέπουμε την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου προκάλεσε αναστάτωση στα δημοσιογραφικά γραφεία για το ενδεχόμενο η πλάστιγγα να γέρνει υπέρ της προσφυγής στις κάλπες το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Πίσω στις δημοσκοπήσεις ακόμη κι αν κανείς σταθμίσει την έλλειψη αναγωγής για παράδειγμα στους αναποφάσιστους που αποτελεί πάγια πρακτική των δημοσκόπων (η οποία σαφέστατα ευνοεί το κυβερνών κόμμα) και πάλι τα ποιοτικά στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν την εικόνα της άνετης επικράτησης της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για την ακρίβεια οι τάσεις της MRB και κυρίως τα ποιοτικά στοιχείων αυτών δείχνουν για πρώτη φορά (δεν είναι τυχαίο ότι συμβαίνει στο μέσον της κυβερνητικής θητείας) μια αλλαγή στο εκλογικό σώμα κυρίως σ ό,τι έχει να κάνει με τη ΝΔ και δευτερευόντως με την Αξιωματικής Αντιπολίτευση. Αυτό δικαιολογείται και από το γεγονός ότι μεγαλώνει διαρκώς η δεξαμενή των αναποφάσιστων. Με απλά Ελληνικά οι καμπάνες στις τάσεις της MRB για το κυβερνών κόμμα είναι πάρα πολλές και ηχηρές για να τις αγνοήσει το Μαξίμου.

Για παράδειγμα στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μια ψήφο διαφορά;»  ΝΔ 39%, ΣΥΡΙΖΑ 31,1% διαφορά 7,9%. Στο ίδιος ερώτημα ένα χρόνο πριν τον Ιούνιο του 2020 η ΝΔ είχε 43,4 και ο ΣΥΡΙΖΑ 26,6 δηλαδή η διαφορά ήταν 16,8%. Προκύπτει μια μείωση 18,7%.

Στην ερώτηση «Κόμμα που θα σας ενοχλούσε εάν κερδίσει έστω και με μια ψήφο διαφορά»  ΝΔ απαντά το 40% και ΣΥΡΙΖΑ το 40,4 %, η διαφορά δηλαδή είναι απειροελάχιστη της τάξεως του 0,4%. ‘Ένα χρόνο πριν η διαφορά ήταν 12,2% με ΝΔ να απαντά το 33,1 και ΣΥΡΙΖΑ το 45,3.

Ακόμη και στην ερώτηση για τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό ο  Κ. Μητσοτάκης παίρνει 42,5%, ο Αλ. Τσίπρας 31,6% και ο κανένας 24%. Η διαφορά δηλαδή Μητσοτάκη, Τσίπρα είναι στο 10,9%. Ένα χρόνο πριν η διαφορά μεταξύ των δύο ανδρών ήταν στο 19,9% υπέρ του κ. Μητσοτάκη.

Πιο ανησυχητική όμως για τον Κ. Μητσοτάκη είναι η εικόνα του κόσμου για το Ταμείο Ανάκαμψης. Στην ερώτηση για τη διαχείριση των χρημάτων του Ταμείου το  55,3% απαντά ότι θα διατεθούν με λάθος τρόπο, το 63% ότι θα πάνε στα χέρια λίγων και το 63,1% σίγουρα και μάλλον δεν θα εννοηθούν οι πολίτες. Και να σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αν όχι το μεγαλύτερο project των επομένων ετών σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Σε ό,τι αφορά τέλος στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 36,8% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ  με 23,8%, με τη διαφορά να βρίσκεται δηλαδή στις 13 μονάδες, το ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει 7,1%, το ΚΚΕ με 5,2%,η Ελληνική Λύση 3,5% και το ΜεΡΑ25 3%.

Documento Newsletter