Ηχηρά μηνύματα Τσίπρα εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ

Ηχηρά μηνύματα Τσίπρα εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ

Ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με την πλευρά της μειοψηφίας να εκφράζει τις επιφυλάξεις της για δύο θέματα καταθέτοντας και σχετικές τροπολογίες οι οποίες απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία.

Η μία αφορούσε στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων (η μειοψηφία θεωρεί ακατάλληλο τα timing) και η δεύτερη για την ομάδα-δίκτυο (130 μελών της Κ.Ε.) που θέλουν να στήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ξεκινήσουν από τώρα οι επαφές σε τοπικό επίπεδο για την ανεύρεση υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές (η μειοψηφία επιδίωξε αρχικά η ευθύνη να παραμείνει στο οργανωτικό του κόμματος και σε δεύτερο χρόνο στο δίκτυο να μετέχουν και αυτοδιοικητικά στελέχη. Τελικά θα συμμετάσχουν μόνο μέλη της Κ.Ε.).

Τελικά το κείμενο της πολιτικής απόφασης πέρασε σχεδόν ομόφωνα καθώς καταγράφηκαν μόλις δύο λευκά.

Ωστόσο στις δύο ομιλίες του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να στείλει σημαντικά μηνύματα τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και προς την Κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «Παράγοντα πολιτικής αποσταθεροποίησης» τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι παραδέχεται πως «δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές» και ζητάει μια 2η και 3η εκλογική αναμέτρηση μέχρι να καταφέρει να παραμείνει στην καρέκλα.

Στρέφοντας τα βέλη του και προς το οικονομικό επιτελείο ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκ νέου στις εγγυήσεις των 19 δισ. ευρώ του σχεδίου «Ηρακλής» προς όφελος των servicers και των funds προειδοποιώντας την κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει προς ψήφιση σχετική τροπολογία διότι σε αντίθετη περίπτωση «Αν ο “άριστος” Μητσοτάκης φεσώσει με 20 δισ. ευρώ με τις εγγυήσεις το δημόσιο χρέος, θα πρέπει να λογοδοτήσει».

Σε ό,τι αφορά στα Ελληνοτουρκικά ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός στην Κυβέρνηση λέγοντας ότι «Επί Δεξιάς διαχρονικά τα ελληνοτουρκικά επιδεινώνονται» και ότι χρησιμοποιεί τα ελληνοτουρκικά για την εσωπολιτική σκακιέρα αφετέρου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων δεν είναι casus belli αλλά κυριαρχικό μας δικαίωμα που ανοίγει τις συνομιλίες για επέκταση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας με όλες τις όμορες χώρες, και την Τουρκία, με προοπτική την προσφυγή στη Χάγη, με σαφείς κόκκινες γραμμές.

Αναφερόμενος μάλιστα στο «ναι« του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι «Δεν μπορούμε να πούμε όχι στη Σουηδία και στη Φινλανδία για το ΝΑΤΟ όταν το επιθυμεί ακόμα και η Αριστερά σε αυτές τις δύο χώρες. Να μην διαιρεθούμε περί όνου σκιάς».

Φρόντισε βέβαια να σημειώσει με νόημα ότι δεν θεωρεί φραξιονισμό τη διαφορετική άποψη ενώ κράτησε αποστάσεις από ομαδοποιήσεις εντός του κόμματος τασσόμενος παράλληλα υπέρ της ανανέωσής του με πρόσωπα από την κοινωνία, ικανά να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες στις σημερινές συνθήκες.

Documento Newsletter