«Ήξεις αφήξεις» της κυβέρνησης για τις πατέντες των εμβολίων κατά του κορονοϊού

«Ήξεις αφήξεις» της κυβέρνησης για τις πατέντες των εμβολίων κατά του κορονοϊού

Σαν ο διάολος το λιβάνι φαίνεται πως η κυβέρνηση αποφεύγει να συζητήσει ως ενδεχόμενο μια συμφωνία των Ευρωπαίων με τις φαρμακευτικές εταιρείες για να πάρουν τα δικαιώματα των εμβολίων (πατέντες) ώστε να κατασκευάζονται από τα κράτη μέλη που έχουν τη δυνατότητα. Όταν μάλιστα πολλές έρευνες έχουν γίνει με κρατικά χρήματα. 

Δεν εξηγείται αλλιώς πως μια πρόταση από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ηλία Μόσιαλο που έγινε μέσω της γερμανικής εφημερίδας FAZ από τον περασμένο Μάρτιο, όταν έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα, η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα.

Μετά την ειρωνεία που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκη κατά του προέδρου της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα –σε αγοραίο μάλιστα ύφος- μεσολάβησε η θέση υπέρ του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και η συνειδητοποίηση πως η πρόταση είχε γίνει από την ίδια την κυβέρνηση προς δέκα μηνών και τώρα σιωπά…

Τι μεσολάβησε άραγε;

Αυτή τη φορά και ενώ ο ίδιος ο υπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης πρότεινε μια ευρωπαϊκή «εθνικοποίηση» εταιρειών που παράγουν το εμβόλιο, ήρθε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς αυτή τη φορά ειρωνικούς τόνους, να μας εξηγήσει γιατί δεν πρέπει να πάρουν τα δικαιώματα της πατέντας…

«Θέλω να θυμίσω ότι από τον Απρίλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε κοινό άρθρο μαζί με τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο είχαν τοποθετηθεί στο θέμα της πατέντας», σημείωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Αυτή τη στιγμή δεν είναι ώρα να λέμε ιδέες είναι ώρα να κάνουμε ρεαλιστικές προτάσεις που θα τρέξουν πάρα πολύ γρήγορα τον εμβολιασμό», είπε ο Χρήστος Ταραντίλης σήμερα, χωρίς να δίνει καμία λύση για την άμεση παραγωγή και διάθεση των εμβολίων.

Αφορμή βέβαια ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία του ίδιου του Αλέξη Τσίπα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ και η στάση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δεν συμβάδιζε με την αφωνία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης: ΠΟΥ σε Τσίπρα: «Πρέπει να δράσουμε μαζί για να μοιραστούμε την τεχνογνωσία για τα εμβόλια»

«Θέλω να θυμίσω ότι από τον Απρίλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε κοινό άρθρο μαζί με τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο είχαν τοποθετηθεί στο θέμα της πατέντας. Τότε όμως δεν υπήρχαν εμβόλια. Το πλέον σημαντικό είναι να έχουμε ένα ξεκάθαρο στόχο. Ποιος είναι ξεκάθαρος στόχος; Ο στόχος είναι να τρέξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η διαδικασία εμβολιασμού έτσι ώστε να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος γίνεται για να μπορέσουμε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση να την ξεπεράσουμε. Η συζήτηση για τις πατέντες μπορεί να γινόταν τον Απρίλιο πρώτα από τον πρωθυπουργό αλλά αυτή τη στιγμή είναι άλλα τα δεδομένα. Και εμάς μας νοιάζει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να τρέξει η διαδικασία του εμβολιασμού. Αυτή τη στιγμή δεν είναι ώρα να λέμε ιδέες είναι ώρα να κάνουμε ρεαλιστικές προτάσεις που θα τρέξουν πάρα πολύ γρήγορα τον εμβολιασμό», είπε ο κ. Ταραντίλης στη διάρκεια του briefing.

Μόνον που ο κ. Ταραντίλης και η κυβέρνηση δεν δίνει καμία λύση, απλά κάνει μια ευχή τη στιγμή που γνωρίζουμε πως θα χρειαστούμε περισσότερες από μία ή και δύο δόσεις.

Και βέβαια όλα αυτά αφορούν δισεκατομμύρια πολίτες σε όλον τον κόσμο…

Ποτέ δεν μας είπαν τι συνέβη και δεν θέλουν να μιλήσουν για ευρωπαϊκή πίεση πάνω στις φαρμακευτικές εταιρείες και για δικαιώματα πάνω στις πατέντες με στόχο την μεγαλύτερη και ενδεχομένως φθηνότερη διάθεση των εμβολίων σε όλον τον κόσμο! 

Με απλά λόγια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ή καλύτερα ο ίδιος ο Μητσοτάκης, άλλαξε θέση και προσπαθεί να αποφύγει τα πάντα ώστε τα εμβόλια να παράγονται αποκλειστικά από τις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρείες, χωρίς να εξασφαλίζονται -προς το παρό- οι πληθυσμοί. 

Διαβάστε επίσης: Politico: Τον Μάρτιο του 2023 ο εμβολιασμός του 70% των Ελλήνων (Photos)

Documento Newsletter