«Ήταν ελληνικό πείραμα» παραδέχεται ο Δρακόπουλος για τον αλγόριθμο EVA (Video)

Την αποκάλυψη του Documento για τον επιστημονικά ατεκμηρίωτο, επιχειρησιακά επισφαλή και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας -σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας- αλγόριθμο EVA επιβεβαιώνει ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που προσέφερε αφιλοκερδώς το συγκεκριμένο σύστημα για το άνοιγμα του τουρισμού.

Ο Κίμωνας Δρακόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, συμμετέχοντας σε podcast με τον πρύτανη Geoff Garrett και τον εξίσου επίκουρο καθηγητή και μέλος της επιστημονικής ομάδας που σχεδίασε τον επίμαχο αλγόριθμο Vishal Gupta, παραδέχεται ότι οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ήταν διστακτικές ως προς την υιοθέτηση του EVA. Αναφέρει, επίσης, ότι είναι απροσδιόριστο το πόσο ωφέλησε την Ελλάδα, ενώ συμφώνησε με τον πρύτανη πως η εφαρμογή του αλγορίθμου ήταν ένα «ελληνικό πείραμα».

Διαβάστε σχετικά: Το αμάρτημα Μητσοτάκη με την EVA

Αναλυτικά η απομαγνητοφώνηση:

Πρύτανης: Άλλες κυβερνήσεις στην ΕΕ ενδιαφέρθηκαν για το τι κάνετε; Υπάρχουν άλλες αιτήσεις που εξετάζουν οι κυβερνήσεις, πέραν αυτών που κάνουν οι τουρίστες στα σύνορα το καλοκαίρι;

Δρακόπουλος: Νομίζω ότι ένας από τους λόγους ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η δυνατότητα να ταξιδεύει κανείς ελεύθερα ανάμεσα σε χώρες. Αυτό ήταν μια μεγάλη πρόκληση εν μέσω του Covid. Δοκιμάζει την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ και είναι προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή. Και ως μέρος της προσπάθειας να υπάρχουν κοινά πρωτόκολλα σε όλες τις χώρες, συζητήσαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο με διάφορες κυβερνήσεις και το σημείο σταθμός μέχρι αυτή τη στιγμή είναι ότι η φόρμα Passenger Locator (PLF) που σχεδιάσαμε υιοθετείται και χρησιμοποιείται σε όλη την Ευρώπη. Πέραν αυτών, υπάρχει και ένας παράγοντας στοχευμένων ελέγχων (αλγόριθμος EVA), στον οποίο έχουμε συνεισφέρει και υπάρχουν συζητήσεις για αυτό. Η μεγάλη πρόκληση εκεί είναι η επιχειρησιακή δυσκολία και ίσως σας εκπλήσσει το ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη που το υιοθέτησε με βάση τα στερεότυπα για την Ελλάδα, την ώρα που άλλες χώρες είναι πολύ διστακτικές, όμως νομίζω πως σιγά σιγά πάμε προς τα εκεί. Όμως, χρειάζεται μεγάλη δέσμευση από την ΕΕ να εφαρμόσει αυτή τη μεγάλη επιχείρηση. Καταλαβαίνουν την αξία και εμείς πιέζουμε αυτό να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά δεν έχω πιο συγκεκριμένα στοιχεία για αυτό.

Πρύτανης: Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί αφορά την πολιτική οικονομία της ΕΕ. Ένας άνθρωπος που μας ακούει κάνει την εξής ερώτηση: Στήριξε η ΕΕ την Ελλάδα ή η Ελλάδα έκανε ένα πείραμα που τώρα η υπόλοιπη ΕΕ μπορεί να υιοθετήσει; Ήταν ελληνικό πείραμα έτσι; Απ’ όσο καταλαβαίνω η ΕΕ δεν εμπλεκόταν σε αυτό στην αρχή.

Δρακόπουλος: Αυτό είναι σωστό. Να ξεκαθαρίσω το εξής: Η λέξη «πείραμα» μπορεί να έχει αρνητικές συνδέσεις, με την έννοια ότι αυτές οι τεχνικές έχουν δοκιμαστεί σε πολλές άλλες εφαρμογές. Οπότε, το πείραμα δεν σημαίνει ότι δεν ξέραμε τι θα συμβεί, ή αν αυτό θα αποτύχει. Ήμασταν σίγουροι ότι αυτό θα ωφελούσε σε σύγκριση με το σημείο αναφοράς των τυχαίων ελέγχων και το ερώτημα ήταν το πόσο θα ωφελούσε. Οπότε με αυτή την έννοια ήταν πείραμα, όμως δεν είναι ότι δεν είχαμε ιδέα αν αυτό θα δουλέψει ή όχι. Ήμασταν σίγουροι ότι θα δούλευε. Όσον αφορά το αν η ΕΕ το στήριξε: Οικονομικά υπάρχει ένα τεράστιο πακέτο στήριξης για όλα τα κράτη μέλη, από το οποίο χρηματοδοτούνται τα προτζεκτ. Εμείς, δεν χρηματοδοτηθήκαμε, δεν πήραμε τίποτα για αυτό, όμως, όλοι οι προγραμματιστές, όλες οι βάσεις δεδομένων, οι διαδικτυακές υπηρεσίες της Amazon που πρέπει να πληρωθούν, νομίζω ότι έρχονται από το πακέτο στήριξης της ΕΕ. Με αυτή την έννοια, η ΕΕ ήταν παρούσα, αλλά όχι στον σχεδιασμό του συστήματος.

Δείτε το βίντεο:

«Ήταν ελληνικό πείραμα» παραδέχεται ο Δρακόπουλος για τον αλγόριθμο EVA

Ετικέτες