«Ήσσονος απαξίας αδίκημα» η ρατσιστική δολοφονία Λουκμάν κατά την εισαγγελέα Οικονόμου;

«Ήσσονος απαξίας αδίκημα» η ρατσιστική δολοφονία Λουκμάν κατά την εισαγγελέα Οικονόμου;

Στον εξαιρετικά πυκνό χρόνο στον οποίο διεξήχθη η σημερινή σύντομη διαδικασία στη δίκη της Χρυσής Αυγής, είδαμε πρωτοφανείς καταστάσεις, με την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη να «αδειάζει» επί έδρας την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου για την προκλητική και νομικά -όπως αποδεικνύεται- προβληματική πρότασή που έκανε χθες επί των αναστολών, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Μέσα σε όλα όσα ειπώθηκαν όμως, θα πρέπει να ξεχωρίσουμε και την αποστροφή της εισαγγελέως αναφορικά με τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής που έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν και για άλλες υποθέσεις που δεν συνεκδικάζονταν στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στους Διονύσιο Λιακόπουλο και Χρήστο Στεργιόπουλο, οι οποίοι εκτός από την καταδίκη τους για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση σε αυτή τη δίκη, έχουν ήδη καταδικαστεί και εκτίσει ποινές για την άγρια δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, τον Ιανουάριο του 2013.

Στη σημερινή διαδικασία λοιπόν, η κυρία Οικονόμου, ούτε λίγο, ούτε πολύ υποστήριξε ότι θεωρεί τη δολοφονία του Λουκμάν είναι «ήσσονος ποινικής απαξίας».

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη, στην αρχική της εισήγηση όπου επεσήμανε τις παραλείψεις της χθεσινής εισαγγελικής πρότασης, τόνισε ότι η Αδαμαντία Οικονόμου, «παρέλειψε να αναφερθεί και στους κατηγορούμενους που όπως προκύπτει από τα ποινικά μητρώα έχουν καταδικαστεί και σε ποινές καθείρξεως και είναι οι ακόλουθοι: Λιακόπουλος, Στεργιόπουλος, Σιατούνης, Στράτος, Αγριογιαννης, Χρυσαφίτης, Καλαρίτης, Ευγενικός, Τσακανίκας, Νικ. Τσορβάς, Παπαβασιλείου που θα μπορούσε να τις πει κανείς ήσσονος αξίας».

Η Εισαγγελέας στο σημείο αυτό αμφισβήτησε τη φράση περί ήσσονος ποινικής απαξίας πράξεις μόνο όσον αφορά στον Νίκο Μιχαλολιάκο και την καταδίκη του για παράνομη κατοχή εκρηκτικών τη δεκαετία του ’70, συμπληρώνοντας ότι για τους άλλους που ανέφερε η πρόεδρος θεωρεί ότι οι πράξεις είναι «ήσσονος ποινικής απαξίας». Ο διάλογος ήταν ο εξής:

Εισ.: Σχετικά με το ποινικό μητρώο του Μιχαλολιάκου ουδέποτε είπα ότι ήταν ήσσονος απαξίας.

Πρ.: Δεν είπα αυτό. Είπα για τους υπολοίπους.

Εισ.: Γιατί αυτό ειπώθηκε. Είπα ότι τελέστηκε η πράξη το 1979 και «ήσσονος ποινικής απαξίας» για τα ονόματα που αναφέρατε.

Κοινό: Δεν ακούγεστε.

Πρ.: Το θέμα δεν το έθεσα εκεί. Ακόμα και για αυτούς που έχουν κάθειρξη δεν έχουμε πρόταση!

Εισ.: Εγω αναφέρομαι σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο…

Πρ.: Για τους άλλους τι προτείνετε;

Εισ.: Το είπα ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο, ότι έχουν εκτίσει ποινές κάθειρξης, έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους όρους που τους έχουν επιβληθεί.

Αφού λοιπόν η κυρία Οικονόμου θα λάβει τον λόγο και αύριο μετά τις ευγενικές αλλά καυστικότατες επισημάνσεις της Μαρίας Λεπενιώτη, ίσως να αξίζει τον κόπο να κάνει άλλη μια διευκρίνιση, ανάμεσα στις τόσες που οφείλει στα θύματα της Χρυσής Αυγής και στις οικογένειές τους: Θεωρεί πράγματι ότι ήταν «ήσσονος ποινικής απαξίας» η ρατσιστική δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν ή το είπε αυτό εν τη ρήμη του λόγου της, λόγω της ασφυκτικής πίεσης που της άσκησε δικαίως η πρόεδρος του δικαστηρίου;

Ετικέτες

Documento Newsletter