HRW για έκθεση RSF: Η Ελλάδα κολλημένη στον πάτο της ΕΕ στην Ελευθερία του Τύπου

Μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) η έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που κατατάσσουν την Ελλάδα στην 107η θέση στην παγκόσμια κατάταξη στην Ελευθερία του Τύπου, με χαμηλότερη βαθμολογία εν συγκρίσει με πέρυσι.  Η Ελλάδα ξεπέρασε επιτέλους το Τσαντ στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου, παραμένοντας -ωστόσο- στην τελευταία θέση της ΕΕ και των Βαλκανίων, με υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Δείτε επίσης: Ελευθερία του Τύπου: Στην 107η θέση η Ελλάδα με χειρότερη βαθμολογία από το 2022 – Η έκθεση των RSF

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τονίζει πως για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Ελλάδα ήρθε τελευταία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του 2023 των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF). Όπως επισημαίνει μάλιστα: «Τα προβλήματα περιλαμβάνουν το μεγάλο συνεχιζόμενο σκάνδαλο παρακολούθησης, κυβερνητική παρέμβαση στα μέσα ενημέρωσης, καταχρηστικές αγωγές και ένα γενικά επισφαλές εργασιακό περιβάλλον για τους δημοσιογράφους».

Δείτε επίσης: Κουνά το δάχτυλο ο Σκέρτσος για «Ελευθερία Τύπου» επικαλούμενος… το «Μακελειό»

Εν συνεχεία, στη δημοσίευση του HRW με τίτλο: «Η Ελλάδα κολλημένη στον πάτο της ΕΕ για την Ελευθερία του Τύπου», που υπογράφει η Εύα Κοσέ, ανώτερη ερευνήτρια του Human Rights Watch στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρεται στην προσπάθεια του Άκη Σκέρτσου να «απορρίψει τους RSF ως ‘αναξιόπιστους’, αλλά οι ανησυχίες για τον περιορισμό της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και ένα ολοένα και πιο εχθρικό περιβάλλον για την κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα δεν είναι καινούργια. Σωρεύονται εδώ και καιρό, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το κράτος δικαίου στη χώρα».

Επισημαίνει, εν συνεχεία, ότι η «Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την περσινή χρονιά στην αξιολόγηση του κράτους δικαίου για την Ελλάδα ότι οι επιθέσεις και οι απειλές κατά δημοσιογράφων εξακολουθούν να υφίστανται καθώς η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης έχει επιδεινωθεί, ενώ σημείωσε τον περιορισμό του χώρου στην Ελλάδα για ομάδες που εργάζονται με μετανάστες και αιτούντες άσυλο».

Επίσης, αναφερόμενη στην επίσκεψη της Ειδικής Εισηγήτριας των Ηνωμένων Εθνών, Mary Lawlor, τόνισε ότι «κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα μετά από μια επίσκεψη στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2022 για να αξιολογήσει την κατάσταση για τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων. Στην έκθεσή της, που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Μάρτιο, η Lawlor σημείωσε ότι οι ειδήσεις που είναι «άβολες ή μη κολακευτικές για την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των ρεπορτάζ για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν καλύπτονται επαρκώς από πολλά μέσα ενημέρωσης» και οι δημοσιογράφοι έχουν αντιμετωπίσει «ποινικές διώξεις και στρατηγικές αγωγές για τις ερευνητικές τους αναφορές σχετικά με τη διαφθορά και τη ρύπανση του περιβάλλοντος».

Μετά τις δύο συλλήψεις, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία Καραϊβάζ, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρεται στους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα λέγοντας πως «χαιρέτισε τις συλλήψεις ως πρόοδο, αλλά σημείωσε ότι η πλήρης λογοδοσία για τη δολοφονία του Καραϊβάζ απαιτεί ότι “όλοι οι υπεύθυνοι για το έγκλημα, συμπεριλαμβανομένου του εγκέφαλου, πρέπει να συλληφθούν”».

Εν κατακλείδι, υπογραμμίζει πως: «με τις επερχόμενες εθνικές εκλογές στις 21 Μαΐου, είναι ζωτικής σημασίας να δεσμευτούν οι υποψήφιοι να αποκαταστήσουν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της εμπιστοσύνης στη δυνατότητα των δημοσιογράφων να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς κυβερνητική παρέμβαση. Τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και μια ζωντανή κοινωνία των πολιτών αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο μιας λειτουργικής δημοκρατικής χώρας, και ελεύθερες και δίκαιες εκλογές είναι αδύνατες χωρίς ελεύθερα μέσα ενημέρωσης».