Ηρώδειο: 10 highlights από τη συναυλία – αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο (Photos)

Φωτογράφος: Παναγιώτης Μαργαρώνης

Σείστηκε το Ηρώδειο από το χειροκρότημα και τη συγκίνηση χθες το βράδυ στη μεγάλη συναυλία «Η Ελλάδα των ποιητών μέσα από τις νότες του Θάνου Μικρούτσικου». Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Κότσιρας, Μίλτος Πασχαλίδης και Ρίτα Αντωνοπούλου, ήταν όλοι τους υπέροχοι.

1. Το Ηρώδειο ήταν κατάμεστο (4.000 άτομα). Λόγω της βροχής, ο χώρος έπρεπε να καθαριστεί με αποτέλεσμα οι πόρτες ν’ ανοίξουν στις 21:00, έξω να γίνεται το αδιαχώρητο και τελικά η συναυλία να ξεκινήσει στις 21:45. Όλα πήγαν καλά.

2. Ο μαέστρος Γιώργος Παπαχριστούδης είναι ένας εξαίρετος πιανίστας, ενορχηστρωτής και συνθέτης, αλλά – κακά τα ψέματα – μου πήρε ώρα να συνηθίσω την απουσία του Θάνου Μικρούτσικου στο πιάνο, είτε να παίζει και να τραγουδά ο ίδιος, είτε να συνοδεύει τους τραγουδιστές του.

3. Ήταν η συναυλία που ο ενορχηστρωτής της, ο πνευστός Θύμιος Παπαδόπουλος, ο στενότερος συνεργάτης του Θάνου Μικρούτσικου, αποθεώθηκε κυριολεκτικά, λες και ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης για πρώτη φορά έβγαινε σε πρώτο πλάνο εν τη απουσία του Μικρούτσικου. Ο κόσμος φάνηκε να γνωρίζει καλά τόσα χρόνια που τον έβλεπε σε συναυλίες δίπλα του.

Φωτογράφος: Παναγιώτης Μαργαρώνης

4. Ο Γιώργος Νταλάρας σε μεγάλα ερμηνευτικά κέφια απέδωσε τη «Γυναίκα» από τον «Σταυρό του Νότου» σε ποίηση Νίκου Καββαδία, ένα κομμάτι που πάντα θα μου θυμίζει τη συμμετοχή του, μια φορά κι ένα καιρό, στις παραστάσεις του Μάνου Χατζιδάκι στον «Σείριο», συνοδεία του Θόδωρου Κοτεπάνου στο πιάνο.

5. Και πάλι ο Γιώργος Νταλάρας απέδωσε το «Εφτά Νάνοι στο S/S Cyrenia» από τις «Γραμμές των Οριζόντων» σε ποίηση Νίκου Καββαδία. Το κομμάτι αυτό ήταν το σήμα κατατεθέν του Μικρούτσικου, που είχε ηχογραφηθεί κάποτε και με τη φωνή της Χαρούλας Αλεξίου. Δικαιωματικά το είπε ο Νταλάρας με την κιθάρα του συνοδεία στο πιάνο του Παπαχριστούδη. Μεγάλη συγκίνηση!

6. Η Ρίτα Αντωνοπούλου με μια ερμηνευτική ωριμότητα και με μια πανέμορφη σκηνική παρουσία απέδωσε σε τζάζι ύφος το «William George Allum» σε ποίηση Νίκου Καββαδία, ενώ προκάλεσε το «επαναστατικό» φρόνημα του κοινού με την «Ελένη» σε στίχους Μπάμπη Τσικληρόπουλου: «Να πεθαίνεις για την Ελλάδα είναι άλλο και άλλο αυτή να σε πεθαίνει». Σείστηκε το ρωμαΐκό θέατρο από το χειροκρότημα.

Φωτογράφος: Παναγιώτης Μαργαρώνης

7. Ο Μίλτος Πασχαλίδης παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή ένας απ’ τους πιο δημοφιλείς Έλληνες ερμηνευτές με μια σταθερή παρουσία στα μεγαλύτερα συναυλιακά events. Χθες, ακούγοντας τον σε κομμάτια όπως τα «Τους έχω βαρεθεί», «Ο Άμλετ της Σελήνης» (ντουέτο με τον Γιάννη Κότσιρα), ακόμη και στα λαϊκά τραγούδια του Μικρούτσικου για τη φωνή του Μητροπάνου, συνειδητοποιούσες πως δεν είναι τυχαία η επιτυχία που σημειώνει την τελευταία δεκαετία. Ένας ερμηνευτής – εργάτης, πραγματικά όμως, που υπάρχει στο ελληνικό τραγούδι εδώ και 30 χρόνια.

8. Ο Γιάννης Κότσιρας με τη στεντόρεια καθάρια φωνή του φάνηκε για μια ακόμη φορά πόσο αγαπά το ρεπερτόριο που υπηρετεί κάθε φορά και ειδικά αυτό του Μικρούτσικου, με τον οποίο αξιώθηκαν να κάνουν μαζί και έναν ολόκληρο δίσκο σε στίχους Οδυσσέα Ιωάννου. Ένας τραγουδιστής που ξέρει να προφυλάσσει το τάλαντο του, τη φωνή του, έχοντας εκ του φυσικού του επίσης ένα δυνατό επικοινωνιακό χάρισμα.

Φωτογράφος: Παναγιώτης Μαργαρώνης

9. Περίμενα να δω με ποιο τραγούδι απ’ όλα του Μικρούτσικου θα έκλεινε η συναυλία. Και οι τέσσερις ερμηνευτές από σκηνής απέδωσαν τελικά το «Ερωτικό (Με μια πιρόγα)» σε στίχους Άλκη Αλκαίου και, φυσικά, τη σπαρακτική «Θεσσαλονίκη» σε ποίηση Νίκου Καββαδία.

10. Ο Θάνος Μικρούτσικος παραδόξως αν και έχει φύγει από τη ζωή, βρισκόταν εκεί. Σαν αίσθηση απροσδιόριστη, σαν αύρα, σαν ενέργεια. Υπάρχει κάτι καλύτερο για μια συναυλία – αφιέρωμα σ’ όλες τις σπουδαίες μελοποιήσεις του;