Το κίνημα αλληλεγγύης που ξεσήκωσε η υπόθεση της Ηριάννας, στο πλευρό της οποίας συντάχθηκαν φορείς και κόσμος ανεξάρτητα πολιτικών θέσεων, δεν άγγιξε καθόλου τους δικαστές.
Με ένα ανεκδιήγητο σκεπτικό σύμφωνα με το οποίο ο εγκλεισμός της δεν θα …βλάψει την ίδια σαν πρόσωπο αλλά και την πανεπιστημιακή καριέρα που χτίζει τόσα χρόνια παρά τη δικαστική της περιπέτεια, απέρριψαν το αίτημα αποφυλάκισης της. Έχει δικαίωμα να υποβάλει ξανά αίτημα σε δύο μήνες.
Η αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής απορρίφθηκε με 3 ψήφους κατά και 2 υπέρ και η Ηριάννα Β.Λ παραμένει στη φυλακή, ενώ έχει το δικαίωμα να υποβάλει ξανά αίτημα αναστολής σε δύο μήνες.
Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί που μειοψήφησαν έκριναν ότι και οι δύο κατηγορούμενοι, η Ηριάννα και ο Περικλής, πρέπει να αποφυλακιστούν μέχρι την δευτεροβάθμια δίκη τους, καθώς έκριναν βάσιμους και τους λόγους που επικαλείται η 29χρονη σχετικά με τη διδακτορικής της διατριβή, όσο και τους λόγους υγείας που επικαλείται ο συγκατηγορούμενος της.
Με φωνές και συνθήματα αντέδρασαν οι αλληλέγγυοι μέσα στη δικαστική αίθουσα ενώ πετάχτηκαν και μπουκάλια. “Ο Τσοχατζοπουλος είναι έξω! Όλους τους αφήνετε και δυο παιδιά να μείνουνε μέσα! ” φώναξαν μεταξύ άλλων παρευρισκόμενοι ενώ στη συνέχεια ορισμένοι άναψαν φωτιές σε κάδους στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία.
Mε την απολογία της Ηριάννας και τoυ Περικλή, πoυ έχει ζητήσει επίσης αναστολή εκτέλεσης της ποινής τoυ ολοκληρώθηκε τo πρώτο σκέλος της εξέτασης της αίτησης αναστολής για την 29χρονη, θέμα που έχει αναδείξει επανειλημμένα η εφημερίδα Documento.
Δήλωση συνηγόρου της Ηριάννας, Θεόδωρου Μαντά, στο Documento:
«Το τραύμα στο κράτος Δικαίου δεν επουλώθηκε σήμερα», δήλωσε αποκλειστικά στο Documento ο συνήγορός της, Θεόδωρος Μαντάς και πρόσθεσε: «Το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών με οριακή πλειοψηφία, διαφορά μόλις μίας ψήφου, αρνήθηκε στην Ηριάννα το δικαίωμα να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο, στη ζωή της και στην οικογένειά της. Ευχαριστούμε το σύνολο της κοινωνίας που στάθηκε κοντά στην Ηριάννα στον αγώνα και στην αγωνία της. Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί με επιμονή προκειμένου η Ηριάννα να επιστρέψει στη ζωή».
Κατά της αίτησης αναστολής ο Εισαγγελέας
Νωρίτερα, ο εισαγγελέας είχε ταχθεί κατά της αίτησης αναστολής έκτισης της ποινής της Ηριάννας, με το σκεπτικό ότι δε στοιχειοθετείται υπέρμετρη ανεπανόρθωτη βλάβη. Σύμφωνα πάντα με το εισαγγελικό σκεπτικό, αν αφεθεί ελεύθερη είναι πολύ πιθανόν να τελέσει νέα όμοια αδικήματα.
Ο εισαγγελέας τάχθηκε και κατά της αποφυλάκισης του Περικλή, θεωρώντας ότι δεν στοιχειοθετείται βαριά και ανεπανόρθωτη βλάβη για λόγους υγείας από την παραμονή του στη φυλακή, όπως είχε υποστηρίξει o ίδιος o κατηγoρoύμενoς και ο συνήγορός του.
Mε την παράθεση σειράς υποθέσεων στις oπoίες oι καταδικασθέντες, ακόμα και σε πολύ πιo βαριές ποινές, έλαβαν αναστολή έκτισης της ποινής, ολοκληρώθηκε η αγόρευση τoυ συνηγόρου της Ηριάννας, Θ. Μαντά. Ανέφερε συγκεκριμένα την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, τoυ σκανδάλου σε IKA Καλλιθέας και Πάντειo Πανεπιστήμιο, την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, ακόμα και την πολύκροτη υπόθεση τoυ Noor 1, όπου, όπως επεσήμανε, δόθηκε αναστολή έκτιση ποινής σε καταδικασθέντες σε ποινές πολύ βαρύτερες από αυτή της Ηριάννας.
Στην απολογία της η Hριάννα παρουσίασε αναλυτικά τα εμπόδια πoυ θέτει στην επαγγελματική της σταδιοδρομία ως ακαδημαϊκού, εκτός από τo κόστος σε προσωπικό επίπεδο, η 13χρoνη κάθειρξη.
Πλήθος κόσμου βρισκόταν από το πρωί της Δευτέρας στο πλευρό της 29χρονης. Η αίθουσα αλλά και ο προθάλαμος του Εφετείου παρέμειναν ασφυκτικά γεμάτα από αλληλέγγυους, με αποτέλεσμα, πριν ξεκινήσει η εκδίκαση της αίτησης αναστολής, η έδρα να ζητήσει να βγουν έξω όσοι δε χωρούσαν στην αίθουσα. Μάλιστα, απείλησε πως αν δεν μετακινηθούν οι αλληλέγγυοι, θα αναβάλει την δίκη.
Η Ηριάννα εμφανίστηκε στην αίθουσα στις 14.00μμ. υπό τη συνοδεία ένοπλων μασκοφόρων αστυνομικών. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία παραβρέθηκε στη δίκη, διαπληκτίστηκε έντονα με την Πρόεδρο καθώς ζητούσε την απομάκρυνσή τους.
Το κύμα συμπαράστασης στην Ηριάννα είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις. Το θέμα έχει καλύψει επανειλημμένα η εφημερίδα Documento. Άνθρωποι του πολιτισμού, της επιστήμης, του αθλητισμού, πολιτικές δυνάμεις από ένα ευρύ φάσμα, συλλογικότητες καθώς και προσωπικότητες, όπως ο Μ. Γλέζος, ένωσαν τη φωνή τους με αυτήν της Ηριάννας, για την ανατροπή της αστήρικτης και υπέρμετρα αυστηρής απόφασης που οδήγησε μια νέα κοπέλα στη φυλακή με βάση ένα έωλο κατηγορητήριο.
Το ιστορικό:
Η Ηριάννα καταδικάστηκε από το Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 13 ετών χωρίς αναστολή, για συμμετοχή στη Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς. Η καταδίκη στηρίχθηκε αποκλειστικά στη μερική ταυτοποίηση γενετικού υλικού της κατηγορούμενης πάνω σε γεμιστήρα όπλου, ένα αποδεικτικό στοιχείο που ποτέ στο παρελθόν δεν έχει κριθεί αρκετό, για να τεκμηριώσει ανάλογη απόφαση.
Η ποινή αυτή στερεί επί της ουσίας από την 29χρονη Ηριάννα οποιαδήποτε ευκαιρία για προσωπική ζωή και επιστημονική εξέλιξη (η ίδια είναι Υποψήφια Διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών), τιμωρώντας πολύ περισσότερο τις κοινωνικές της συναναστροφές, παρά κάποια αξιόποινη πράξη που τελέστηκε εκ μέρους της.