Συναγερμό σήμανε στις υγειονομικές αρχές ο εντοπισμός τριών περιστατικών οξείας ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά στην Ελλάδα.
Τα τρία πρώτα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά εμφανίστηκαν και εντοπίστηκαν στη χώρα. Το γεγονός σήμανε συναγερμό στον ΕΟΔΥ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως εντόπισε τρία περιστατικά που ανταποκρίνονται στα κριτήρια πιθανών κρουσμάτων που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Τα χαρακτηριστικά των κρουσμάτων
Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν σε παιδιά. Απ’ τα τρία κρούσματα το ένα ήταν παιδί ηλικίας 14 μηνών, το άλλο 18 μηνών και το τρίτο δέκα ετών. Τα παιδιά ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών εμφάνισαν κοιλιακό άλγος και εμετούς. Τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος δεν άργησαν να συνοδευτούν από υψηλό πυρετό με αποτέλεσμα την μεταφορά τους σε νοσοκομείο. Εκεί, από τον εργαστηριακό έλεγχο προέκυψε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml).
Το τρίτο παιδί βρέθηκε ασυμπτωματικό, ενώ όταν υποβλήθηκε σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml.
Αξίζει να σημειωθεί πως και τα τρία παιδιά υποβλήθηκαν σε έλεγχο για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε. Ο έλεγχος προέκυψε αρνητικός. Από τον υπόλοιπο εργαστηριακό έλεγχο σε κανένα παιδί δεν ανιχνεύτηκε ιός EBV, CMV, αδενοϊός ή SARS-CoV-2.
Τα δύο εκ των τριών παιδιών χρειάστηκαν νοσηλεία ενώ το τρίτο όχι. Σημειώνεται πως κατά την διάρκεια της νοσηλείας τους δεν παρουσιάστηκε οποιαδήποτε επιπλοκή.
Αφού τους χορηγήθηκε ειδική αγωγή, τα παιδιά επανήλθαν σε άριστη γενική κατάσταση.
Ιατρική εγρήγορση για τα συμπτώματα
Σε πλήρη επαγρύπνηση βρίσκεται το ιατρικό προσωπικό με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών. Η επικέντρωση στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αντανακλά στο γεγονός πως εκεί παρουσιάζονται σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία.
«Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες, τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά. Επίσης, έχουν σταλεί οδηγίες για τη συλλογή και αποστολή δειγμάτων στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, ώστε να γίνεται άμεσα ο απαιτούμενος έλεγχος για τον εντοπισμό της αιτίας της επιδημικής έξαρσης» αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην ανακοίνωσή του.