Ως τώρα, οι Ελληνες ασθενείς με ηπατίτιδα Δ δεν είχαν ελπίδα θεραπείας, αφού δεν υπήρχε φάρμακο για τη συγκεκριμένη μορφή, σε αντίθεση με την -πιο διαδεδομένη- Β. Συνεπώς, οι ασθενείς ήταν εκτεθειμένοι και, μετά την παρέλευση ενός χρονικού διαστήματος, βρίσκονταν -αναπόφευκτα- αντιμέτωποι με την κίρρωση του ήπατος.
Αυτό, όμως, δεν ισχύει πια, αφού πλέον υπάρχει φάρμακο για την ηπατίτιδα Δ και, μάλιστα, πριν λίγες ημέρες χορηγήθηκε στον πρώτο Ελληνα ασθενή, έναν 55χρονο στη Θεσσαλονίκη, η θεραπεία του οποίου εξελίσσεται απρόσκοπτα.
Παρότι τη θεραπεία διεκδίκησαν αρκετά νοσοκομεία των Αθηνών, την ανέλαβε το Ιπποκράτειο, χάρη στο άρτια οργανωμένο και εξαιρετικά αποτελεσματικό Ηπατολογικό Ιατρείο της Β’ Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ.
Μέχρι πρότινος, το φάρμακο -με την εμπορική ονομασία Hepcludex, που έλαβε την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΜΑ) τον Ιούλιο του 2020- κυκλοφορούσε μόνο στις χώρες όπου έχει παρουσία η εταιρεία που το παρασκευάζει, δηλαδή στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία. Πέραν των προαναφερθεισών, η πρώτη χώρα στην οποία χορηγείται το Hepcludex, είναι η Ελλάδα. Η επιτυχία αυτή, δεν πιστώνεται σε κάποιο από τα νοσοκομεία των Αθηνών -όπως, ίσως, θα περίμενε κανείς- αλλά στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, αρκετά νοσοκομεία της πρωτεύουσας ενδιαφέρθηκαν να εφαρμόσουν την πρωτοποριακή θεραπεία, αλλά την πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα ανέλαβε το Ιπποκράτειο, χάρη στο άρτια οργανωμένο και εξαιρετικά αποτελεσματικό Ηπατολογικό Ιατρείο της Β’ Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ.
«Ο ασθενής είναι πολύ καλά στην υγεία του. Η πρώτη χορήγηση έγινε στις 13 Ιουλίου στο νοσοκομείο και, μάλιστα, στο χώρο της αναζωογόνησης των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών-ΤΕΠ, τηρουμένων όλων των μέτρων ασφάλειας -παρουσία αναισθησιολόγου και εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού- σε περίπτωση που εμφανιζόταν κάποια άμεση ανεπιθύμητη ενέργεια, κάποια αλλεργική αντίδραση. Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Τις επόμενες ημέρες, έγινε εκπαίδευση του ασθενούς στη χορήγηση της ένεσης, ώστε -στο εξής-να την κάνει ο ίδιος στο σπίτι του», εξήγησε η υπεύθυνη του Ηπατολογικού Ιατρείου της Β’ Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ και Επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας–Ηπατολογίας, Ελένη Γιγή-Λαγοπούλου, που μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και πρόσθεσε ότι: «Ο 55χρονος ασθενής, που γνωρίζει από το 2003 ότι πάσχει από ηπατίτιδα Β και Δ, γνώριζε επίσης ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε θεραπεία στοχευμένη για την ηπατίτιδα Δ. Ο ασθενής, λοιπόν, ήταν εκτεθειμένος και, αν δεν υποβαλλόταν στη νέα θεραπεία, σε κάποιο χρονικό διάστημα, θα κατέληγε με κίρρωση. Για την ηπατίτιδα Β υπήρχαν ήδη θεραπείες με πολύ καλά αποτελέσματα στους ασθενείς. Για την ηπατίτιδα Δ δεν υπήρχε μέχρι τώρα στοχευμένη θεραπεία».
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη της υπεύθυνης του Ηπατολογικού Ιατρείου της Β’ Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ και Επίκουρης καθηγήτριας Παθολογίας–Ηπατολογίας, Ελένης Γιγή-Λαγοπούλου, στο Ράδιο Θεσσαλονίκη:
Όπως εξήγησε η κυρία Γιγή, το συγκεκριμένο φάρμακο είναι σε ενέσιμη μορφή και χορηγείται υποδόρια κάθε μέρα. Η προβλεπόμενη διάρκεια της θεραπείας είναι ένα έτος. Το φάρμακο έχει λάβει αδειοδότηση από τον ΕΜΑ τον Ιούλιο του 2020. Στην Ελλάδα ήρθε με τη διαδικασία της χορήγησης φαρμάκων από το εξωτερικό, στο πλαίσιο της οποίας υποβάλλεται αίτηση στον ΕΟΦ και περνά από τις εγκρίσεις του ΕΟΦ και του ΕΟΠΥΥ ώστε να έρθει στην Ελλάδα το φάρμακο για τον συγκεκριμένο ασθενή. Ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιο εξειδικευμένο ηπατολογικό κέντρο το οποίο, αφού γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και εφόσον ο ασθενής πληροί τις ενδείξεις, θα προχωρήσει στην αίτηση. «Η απάντηση συνήθως έρχεται μέσα σε 2-3 εβδομάδες και, ακολούθως, προχωρά η παραγγελία του φαρμάκου από τον ΕΟΠΥΥ και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας-ΙΦΕΤ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι εγκρίσεις από τον ΕΟΦ και το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ δόθηκαν στις 20 Μαΐου. Πρέπει να ευχαριστήσω τις διοικήσεις, τόσο του ΕΟΦ όσο και του ΓΝΘ Ιπποκρατείου, για την αμέριστη συμπαράστασή τους», κατέληξε η κυρία Γιγή.
Πηγή: newsique.gr