ΗΠΑ: Χωρίς διαβεβαίωση ότι το Ισραήλ δεν θα πλήξει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν – Φανατικά υπέρμαχος ο Τραμπ

Καμία διαβεβαίωση δεν έχουν λάβει οι ΗΠΑ από το Ισραήλ πως είναι εκτός συζήτησης ένα χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, δήλωσε στο CNN ανώτατο στέλεχος του Αμερικανού υπουργείου Εξωτερικών την Παρασκευή, κι ενώ όλο κόσμος περιμέει με κομμένη την ανάσα  την απάντηση του Τελ Αβίβ στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι είναι «πραγματικά δύσκολο» να προβλέψει εάν το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει την επέτειο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς για αντίποινα.

«Ελπίζουμε και αναμένουμε να δούμε λίγη σοφία, καθώς και δύναμη, αλλά όπως ξέρετε, δεν υπάρχει καμία εγγύηση» είπε ο αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε από το CNN εάν το Ισραήλ έχει διαβεβαιώσει τις ΗΠΑ ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είναι εκτός συζήτησης.

Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την υποστήριξή της στο Ισραήλ ως προς την απάντηση στην πυραυλική επίθεση του Ιράν, με πολλούς αξιωματούχους να λένε δημόσια ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Ταυτόχρονα, αξιωματούχοι έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για έναν περιφερειακό πόλεμο, καθώς αντιμετωπίζουν μια ολοένα και πιο ασταθή Μέση Ανατολή.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν το Ισραήλ αν στοχεύσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές» δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Ο Μπάιντεν είπε την Παρασκευή ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε επαφή με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους «12 ώρες την ημέρα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κερτ Κάμπελ δήλωσε την Τετάρτη ότι «υπάρχουν σημαντικές προσπάθειες και από τις δύο πλευρές για να διατηρηθούν ανοιχτές οι γραμμές επικοινωνίας και να διασφαλιστεί ότι οι προοπτικές γίνονται κατανοητές».

«Υπήρξαν στιγμές έκπληξης, δεν νομίζω ότι είναι μυστικό, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών», αναγνώρισε.

Τραμπ υπέρ πλήγματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Από τη μεριά του ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Παρασκευή ότι το Ισραήλ θα έπρεπε να «πλήξει» τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Μιλώντας στη Βόρεια Καρολίνα, ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, που σε έναν μήνα θα διεκδικήσει εκ νέου την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, αναφέρθηκε στην ερώτηση που τέθηκε στον απερχόμενο Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στα μέσα της εβδομάδας, σχετικά με το ενδεχόμενο το Ισραήλ να στοχοποιήσει ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

«Όταν του έκαναν αυτή την ερώτηση, η απάντηση θα έπρεπε να είναι ‘πλήξτε τα πυρηνικά πρώτα και ανησυχήστε για τα υπόλοιπα αργότερα’», δήλωσε ο Τραμπ.

«Αλλά θα δούμε ποια είναι πραγματικά τα σχέδιά τους» πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος.

Διαβάστε επίσης

Έφυγε από τη ζωή ο Μίμης Πλέσσας

Ξυπόλυτη ξανά η Ελλάδα στα αγκάθια του χρέους – Βοούν τα «καμπανάκια» για την ελληνική οικονομία

Μητσοτάκης από Ρηγίλλης: Κάποιοι θέλουν μία «μικρή, συμπλεγματική» παράταξη- Αιχμές μέσω… «απόδοσης τιμών» σε Καρμανλή – Σαμαρά

Μήνυμα ενότητας από Καρυστιανού: «Νίκο, Σοφία, Δημήτρη, Μάρθα… πονάμε το ίδιο»

Ετικέτες