ΗΠΑ: Το FBI ξεκίνησε έρευνα για την διαρροή των απόρρητων εγγράφων με τις προετοιμασίες της ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν

ΗΠΑ: Το FBI ξεκίνησε έρευνα για την διαρροή των απόρρητων εγγράφων με τις προετοιμασίες της ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν

Έρευνα για να διαπιστωθεί πως ακριβώς έγινε η διαρροή των διαβαθμισμένων εγγράφων τα οποία περιγράφουν την προετοιμασία των ισραηλινών δυνάμεων για την απάντηση που ετοιμάζονται να δώσουν στην επίθεση του Ιράν της 1ης Οκτωβρίου με βαλλιστικούς πυραύλους, ξεκίνησε επίσημα το FBI.

Το FBI επιβεβαίωσε την έρευνα για πρώτη φορά την Τρίτη και ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «συνεργάζεται στενά με τους εταίρους μας στο Υπουργείο Άμυνας και την κοινότητα πληροφοριών».

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζον Κίρμπι, είχε δηλώσει την Δευτέρα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είναι ακόμη σίγουρη αν οι διαβαθμισμένες πληροφορίες διέρρευσαν ή κυκλοφόρησαν μετά από επίθεση χάκερς, αλλά ότι οι αξιωματούχοι δεν έχουν καμία ένδειξη προς το παρόν ότι «περισσότερα έγγραφα όπως αυτά θα βγουν προς τα έξω».

Τα έγγραφα αποδίδονται στην Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών και στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας και περιγράφουν το πώς το Ισραήλ εξακολουθεί να μετακινεί στρατιωτικά μέσα σε συγκεκριμένες θέσεις για να πραγματοποιήσει στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράν. Τα έγγραφα αυτά είχαν μοιραστεί σε έναν πολύ κλειστό κύκλο από υπηρεσίες πληροφοριών και στελεχών τους στο πλαίσιο των «Πέντε Ματιών», μιας συμμαχίας πληροφοριών που αποτελείται από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία.

Χαρακτηρισμένα ως άκρως απόρρητα, τα έγγραφα εμφανίστηκαν στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram και άρχισαν να κυκλοφορούν γρήγορα μεταξύ των καναλιών Telegram που είναι δημοφιλή στους Ιρανούς.

Το πρώτο έγγραφο έχει τίτλο «Ισραήλ: η πολεμική αεροπορία συνεχίζει τις προετοιμασίες για χτύπημα στο Ιράν και προχωράει μια δεύτερη ανάπτυξη σημαντικών δυνάμεων» και το δεύτερο είναι «Ισραήλ: οι IDF συνεχίζουν τις προετοιμασίες κρίσιμων μέσων επίθεσης, αλλά και την κρυφή δραστηριότητα μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναγνώρισης σχεδόν σίγουρα για ένα χτύπημα στο Ιράν».

Όπως ανέφερε σε σχετικό του δημοσίευμα για το θέμα το BBC, ξεκαθαρίζει ότι αυτό που έχει κεντρίσει περισσότερο το ενδιαφέρον τόσο των ειδικών και έχει προκαλέσει πονοκέφαλο τόσο στο Ισραήλ, όσο και στις ΗΠΑ, είναι η αναφορά στα έγγραφα σε δύο συστήματα βαλλιστικών πυραύλων αέρος-εδάφους (ABLM): το Golden Horizon και το Rocks.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά το Rocks πρόκειται για ένα πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς το οποίο κατασκευάζει η ισραηλινή εταιρεία Rafael και μπορεί να πλήξει στόχους τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος. Αντίστοιχα το Golden στο σύστημα Blue Sparrow, με εμβέλεια περίπου 2.000 χιλιομέτρων.

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι η ισραηλινή ηγεσία σκοπεύει να πραγματοποιήσει μεγάλη επίθεση. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι με την εκτόξευση πυραύλων από μεγάλη απόσταση, το Ισραήλ προφανώς στοχεύει στο να αποφύγει πέσει στην ανάγκη των γειτονικών χωρών και να στείλει αεροπλάνα να πετάξουν πάνω από αυτές για να επιτεθούν.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter