Το περιοδικό «The Atlantic» δημοσιεύει το αμερικανικό σχέδιο επίθεσης που αποκαλύφθηκε κατά λάθος στον δημοσιογράφο του, όταν ομάδα του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ τον περιέλαβε στους συμμετέχοντες σε απόρρητη συνομιλία στο δίκτυο Signal που συζητούσε τα πολεμικά σχέδια της επίθεσης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Υεμένη.
Στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται screenshots (στιγμιότυπα οθόνης) με τα μηνύματα του αμερικανού υπουργού Αμυνας που περιλαμβάνουν τις ακριβείς ώρες των επιθέσεων κατά των δυνάμεων των Χούθι στην Υεμένη πριν αυτές πραγματοποιηθούν. Αν οι πληροφορίες αυτές έπεφταν σε εχθρικά χέρια, θα έθεταν σε σοβαρό κίνδυνο την ζωή των αμερικανών πιλότων. Το γεγονός δε ότι διέρρευσαν κατά τον τρόπο αυτόν υπονομεύει, πέραν της αξιοπιστίας της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας, ολόκληρη την αλυσίδα της στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ.
«Το The Atlantic εγκατέλειψε ήδη το αφήγημα των πολεμικών “σχεδίων”», έγραψε στο Χ ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τέιλορ Μπούντοβιτς προσπαθώντας να το υποβαθμίσει και πάλι και επιμένοντας ότι το σημερινό δημοσίευμα δείχνει ότι «τα μηνύματα δεν είναι και τόσο απόρρητα όσο ισχυριζόταν το πρώτο άρθρο που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα αποκαλύπτοντας το σκάνδαλο υπό την τίτλο: «Η κυβέρνηση Τραμπ μου έστειλε κατά λάθος τα πολεμικά της σχέδια».
Διαβάστε επίσης: Σάλος στις ΗΠΑ μετά την αποκάλυψη του Atlantic – «Κανείς δεν έστελνε πολεμικά σχέδια σε ομαδική συνομιλία», λέει ο Χέγκσεθ
Αρκεί λοιπόν πλέον να πάει κάποιος στο περιοδικό, στη σελίδα του και να βρει το σχέδιο επίθεσης που τελικά είχε διαρρεύσει.
Όπως αναφέρει μάλιστα το περιοδικό για να δημοσιοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες στάθμισαν ορισμένους παράγοντες και έθεσαν ορισμένες ερωτήσεις. Ακολουθεί ο συλλογισμός της ιστοσελίδας αφού η κυβέρνηση Τραμπ προσπάθησε να διαψεύσει η να υποβαθμίσει το γεγονός:
Γράφει το «The Atlantic»:
Τη Δευτέρα, λίγο αφότου δημοσιεύσαμε μια ιστορία σχετικά με μια τεράστια παραβίαση της ασφάλειας της διοίκησης Τραμπ, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον υπουργό Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, γιατί είχε δημοσιοποιήσει σχέδια σχετικά με μια επικείμενη επίθεση στην Υεμένη στην εφαρμογή μηνυμάτων Signal. Εκείνος απάντησε: «Κανείς δεν έστελνε μηνύματα με πολεμικά σχέδια. Και αυτό είναι το μόνο που έχω να πω γι’ αυτό».
Σε χθεσινή ακρόαση στη Γερουσία, η διευθύντρια των εθνικών μυστικών υπηρεσιών, Τούλσι Γκάμπαρντ, και ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τζον Ράτκλιφ, ρωτήθηκαν αμφότεροι για τη συνομιλία στο Signal, στην οποία ο Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, αρχισυντάκτης του The Atlantic, προσκλήθηκε κατά λάθος από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Γουόλτς. «Δεν υπήρξε κανένα διαβαθμισμένο υλικό που μοιράστηκε σε αυτή την ομάδα Signal», δήλωσε η Γκάμπαρντ στα μέλη της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας.
Ο Ράτκλιφ είπε περίπου το ίδιο: «Οι επικοινωνίες μου, για να είμαι σαφής, στην ομάδα μηνυμάτων Signal ήταν απολύτως επιτρεπτές και νόμιμες και δεν περιλάμβαναν διαβαθμισμένες πληροφορίες».
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ερωτηθείς χθες το απόγευμα για το ίδιο θέμα, είπε: «Δεν ήταν διαβαθμισμένες πληροφορίες».
Οι δηλώσεις αυτές μας έθεσαν ένα δίλημμα. Στο αρχικό ρεπορτάζ του The Atlantic σχετικά με τη συνομιλία Signal -την «μικρή ομάδα PC των Χούτι», όπως την ονόμασε ο Γουόλτς- αποκρύψαμε συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τα όπλα και τον χρόνο των επιθέσεων που βρήκαμε σε ορισμένα κείμενα. Κατά γενικό κανόνα, δεν δημοσιεύουμε πληροφορίες σχετικά με στρατιωτικές επιχειρήσεις εάν οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του προσωπικού των ΗΠΑ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιλέξαμε να χαρακτηρίσουμε τη φύση των πληροφοριών που μοιράζονται και όχι συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιθέσεις.
Εμπειρογνώμονες μας έχουν επανειλημμένα πει ότι η χρήση της συνομιλίας Signal για τέτοιου είδους ευαίσθητες συζητήσεις αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια. Ως παράδειγμα, ο Γκόλντμπεργκ έλαβε πληροφορίες σχετικά με τις επιθέσεις δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του βομβαρδισμού των θέσεων των Χούθι. Εάν οι πληροφορίες αυτές -ιδιαίτερα οι ακριβείς ώρες απογείωσης των αμερικανικών αεροσκαφών για την Υεμένη- είχαν περιέλθει σε λάθος χέρια σε αυτό το κρίσιμο δίωρο, οι Αμερικανοί πιλότοι και το λοιπό αμερικανικό προσωπικό θα μπορούσαν να εκτεθούν σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτόν που κανονικά θα αντιμετώπιζαν. Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικές πληροφορίες που περιέχονται σε αυτά τα κείμενα δεν ήταν απόρρητες -όπως συνήθως θα ήταν- αν και ο πρόεδρος δεν έχει εξηγήσει πώς κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα.
Χθες, ρωτήσαμε αξιωματούχους από όλη την κυβέρνηση Τραμπ αν είχαν αντίρρηση να δημοσιεύσουμε τα πλήρη κείμενα. Σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, το Υπουργείο Άμυνας και τον Λευκό Οίκο, γράψαμε, εν μέρει: «Υπό το φως των σημερινών δηλώσεων πολλών αξιωματούχων της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, ότι οι πληροφορίες της αλυσίδας Signal σχετικά με το χτύπημα των Χούτι δεν είναι απόρρητες και ότι δεν περιέχουν «σχέδια πολέμου», το The Atlantic εξετάζει το ενδεχόμενο να δημοσιεύσει ολόκληρη την αλυσίδα Signal».
Αργά χθες, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κάρολιν Λίβιτ έστειλε απάντηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: «Όπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει, δεν μεταδόθηκαν διαβαθμισμένες πληροφορίες στην ομαδική συνομιλία. Ωστόσο, όπως εξέφρασαν σήμερα τόσο ο διευθυντής της CIA όσο και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, αυτό δεν σημαίνει ότι ενθαρρύνουμε τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας. Αυτή προοριζόταν να είναι μια [sic] εσωτερική και ιδιωτική συζήτηση μεταξύ υψηλόβαθμων ανώτερων στελεχών και συζητήθηκαν ευαίσθητες πληροφορίες. Έτσι, για αυτούς τους λόγους [sic] – ναι, αντιτιθέμεθα στη δημοσιοποίηση». (Η δήλωση Λίβιτ δεν ανέφερε ποια στοιχεία των κειμένων ο Λευκός Οίκος θεωρούσε ευαίσθητα ή πώς, περισσότερο από μια εβδομάδα μετά τις αρχικές αεροπορικές επιδρομές, η δημοσίευσή τους θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην εθνική ασφάλεια).
Ένας εκπρόσωπος της CIA μας ζήτησε να μην αναφέρουμε το όνομα του επικεφαλής του προσωπικού του John Ratcliffe, το οποίο ο Ratcliffe είχε δημοσιοποιήσει στα μηνύματα, επειδή οι αξιωματικοί των υπηρεσιών πληροφοριών της CIA παραδοσιακά δεν κατονομάζονται δημοσίως. Ο Ratcliffe είχε καταθέσει νωρίτερα χθες ότι ο αξιωματικός δεν είναι μυστικός και δήλωσε ότι ήταν «απολύτως κατάλληλο» να μοιραστεί το όνομά του στη συνομιλία του Signal. Θα συνεχίσουμε να αποκρύπτουμε το όνομα του αξιωματικού. Κατά τα άλλα, τα μηνύματα δεν έχουν υποστεί επεξεργασία.
Όπως γράψαμε τη Δευτέρα, μεγάλο μέρος της συζήτησης στη «μικρή ομάδα Houthi PC» αφορούσε το χρονοδιάγραμμα και τη λογική των επιθέσεων κατά των Χούθι και περιείχε σχόλια αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με τις υποτιθέμενες ελλείψεις των Ευρωπαίων συμμάχων της Αμερικής. Αλλά την ημέρα της επίθεσης -το Σάββατο 15 Μαρτίου- η συζήτηση στράφηκε προς το επιχειρησιακό.
Όλη τη δημοσίευση μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ
Διαβάστε επίσης:
Ισραήλ: Με κατάληψη εδαφών απειλεί τη Γάζα ο Νετανιάχου
Ουκρανία: Η Ρωσία αρνείται να παραδώσει τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια – «Είναι δικό μας»
Άγκυρα: Τελικά ο αμερικανός ΥΠΕΞ δεν εξέφρασε την ανησυχία του για τις συλλήψεις στην Τουρκία
Washington Post: «Ο Τραμπ θέλει όλοι οι ψηφοφόροι να επιδεικνύουν την ιθαγένειά τους»
«Πούτιν και Τραμπ έχουν έναν κοινό εχθρό – την Ευρώπη» – Τι αποκαλύπτει πρώην αρχηγός της KGB
Μαύρη Θάλασσα: Η συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας, οι απαιτήσεις της Μόσχας και οι απειλές Ζελένσκι