ΗΠΑ: Τεράστια νίκη των απεργών λιμενεργατών – Κέρδισαν αύξηση 62% στις αποδοχές τους

ΗΠΑ: Τεράστια νίκη των απεργών λιμενεργατών – Κέρδισαν αύξηση 62% στις αποδοχές τους
Απεργοί λιμενεργάτες στο Χιούστον (AP Photo/Annie Mulligan)

Μια τεράστια νίκη πέτυχαν οι λιμενεργάτες των ΗΠΑ που κατάφεραν συμφωνία με τους εργοδότες που θα τερματίσει αμέσως την τριήμερη απεργία που μπλόκαρε τη ναυτιλία, δήλωσαν οι δύο πλευρές την Πέμπτη.

Η προσωρινή συμφωνία είναι για αύξηση μισθών κατά περίπου 62% σε διάστημα έξι ετών, δήλωσαν στα ΜΜΕ πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις. Η συμφωνία θα ανεβάσει τους μέσους μισθούς σε περίπου 63 δολάρια την ώρα από 39 δολάρια την ώρα που είναι τώρα.

Το σωματείο εργαζομένων της International Longshoremen’s Association (ILA) ζητούσε αύξηση 77%, ενώ η εργοδοτική ομάδα – United States Maritime Alliance (USMX) – είχε προηγουμένως αυξήσει την προσφορά της σε αύξηση σχεδόν 50%.

Η συμφωνία τερματίζει τη μεγαλύτερη στάση εργασίας του είδους της εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, η οποία εμπόδισε την εκφόρτωση πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από το Μέιν στο Τέξας και απείλησε ελλείψεις σε οτιδήποτε, από μπανάνες μέχρι ανταλλακτικά αυτοκινήτων, προκαλώντας μποτιλιάρισμα αγκυροβολημένων πλοίων έξω από μεγάλα λιμάνια.

Αναλυτές της JP Morgan υπολόγισαν ότι η απεργία των λιμενεργατών κοστίζει στην οικονομία των ΗΠΑ περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Το σωματείο ανέφερε σε ανακοίνωσή ότι θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

Μεταξύ των βασικών ζητημάτων που παραμένουν άλυτα είναι η αυτοματοποίηση που οι εργαζόμενοι λένε ότι θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε ταχθεί στο πλευρό του συνδικάτου, ασκώντας πίεση στους εργοδότες των λιμανιών να αυξήσουν την προσφορά τους για να εξασφαλίσουν μια συμφωνία και αναφέροντας τα μεγάλα κέρδη της ναυτιλιακής βιομηχανίας από την πανδημία COVID-19.

Η δοκιμαστική συμφωνία «αντιπροσωπεύει κρίσιμη πρόοδο προς μια ισχυρή σύμβαση», δήλωσε ο Μπάιντεν την Πέμπτη. «Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις λειτουργούν», πρόσθεσε.

Η κυβέρνησή του έχει επανειλημμένα αντισταθεί στις εκκλήσεις από επιχειρηματικές ομάδες και Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες να χρησιμοποιήσουν τις ομοσπονδιακές εξουσίες για να σταματήσουν την απεργία – μια κίνηση που θα υπονόμευε την υποστήριξη των Δημοκρατικών από τα συνδικάτα ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Λίβανος: Στο στόχαστρο του Ισραήλ το σύστημα Υγείας – Εκτός λειτουργίας πολλά νοσοκομεία

Ιράν: Με αντίποινα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ισραήλ σε περίπτωση επίθεσης απειλεί η Τεχεράνη

Άφθονο ευρωπαϊκό χρήμα προς τη Μόσχα για το φυσικό αέριο: 10 δισ. φέτος στην κρατική Gazprom

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter