Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε μίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την ανάγκη επιτάχυνσης της ανάληψης δράσης κατά της Βόρειας Κορέας λίγες ώρες μετά τη δήλωση της πρέσβεως των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ότι η Ουάσινγκτον “έχει τελειώσει με τα λόγια σχετικά με τη Βόρεια Κορέα”.
Η Νίκι Χέλεϊ τόνισε σε ανακοίνωσή της, ότι η Κίνα πρέπει να αποφασίσει εάν θα υποστηρίξει την εφαρμογή σκληρότερων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, σχετικά με τη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς το βράδυ της Παρασκευής. Πρόκειται για τη δεύτερη πυραυλική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ μέσα στον Ιούλιο.
Οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας “η οποία δεν κλιμακώνει ουσιαστικά τη διεθνή πίεση κατά της Βόρειας Κορέας δεν θα έχει καμία αξία”, είπε η Χέλεϊ προσθέτοντας ότι η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα πρέπει επίσης να κάνουν περισσότερα.
Ο ‘Αμπε μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνομιλία με τον πρόεδρο Τραμπ δήλωσε ότι οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας δεν έχουν αποδώσει ακόμη έναντι της μονομερούς “κλιμάκωσης” της έντασης από την πλευρά της Πιονγκγιάνγκ. “Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Κίνας, θα πρέπει να το λάβει αυτό σοβαρά υπόψη και ν’ αυξήσει την πίεση”, τόνισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να κάνουν βήματα για ανάληψη συγκεκριμένης δράσης, χωρίς ωστόσο, να γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Άμπε κι ο Τραμπ δεν συζήτησαν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Βόρειας Κορέας, ούτε και τι θα συνιστούσε το ξεπέρασμα των ορίων της “κόκκινης γραμμής” από την Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ιαπωνικής κυβέρνησης.
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι πραγματοποίησε μία ακόμη επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, η οποία απέδειξε την ικανότητα της να πλήξει την επικράτεια των ΗΠΑ, προκαλώντας μία δραματική προειδοποίηση από τον Τραμπ αλλά και την καταδίκη της Κίνας.
Ο Τραμπ αργότερα έγραψε στο Twitter ότι ήταν “απογοητευμένος” από την Κίνα κι ότι το Πεκίνο “δεν έχει κάνει τίποτα” για τις ΗΠΑ αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα, εξέλιξη την οποία ο ίδιος δεν θα αφήσει να συνεχιστεί.
Η Κίνα δεν απάντησε μέχρι στιγμής στην ανάρτηση του Τραμπ. Ωστόσο, η εφημερίδα “Global Times” που ελέγχεται από το Πεκίνο αναφέρει σε σημερινό σχόλιο της ότι το “λάθος μήνυμα του Τραμπ στο Twitter” δεν βοηθά στην επίλυση του προβλήματος, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν κατανοεί τα ζητήματα που υπάρχουν. “Η Πιονγκγιάνγκ είναι αποφασισμένη για την εξέλιξη του πυραυλικού και του πυρηνικού της προγράμματος και δεν νοιάζεται για τις πολεμικές απειλές από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα. Πώς θα μπορούσαν οι κινεζικές κυρώσεις ν’ αλλάξουν την κατάσταση αυτή; διερωτάται η εφημερίδα που εκδίδεται από την επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος “People’s Daily”.
Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζέι-ιν που βρίσκεται σε διακοπές προγραμματίζει να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Τραμπ σύντομα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του προεδρικού γραφείου στη Σεούλ. “Εάν οι δύο ηγέτες συνομιλήσουν είναι πιθανόν ότι θα συζητήσουν τη στάση που τηρούν έναντι της Βόρειας Κορέας, τη στάση της συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών έναντι της απειλής από την Πιονγκγιάνγκ, τον τρόπο επιβολής νέων κυρώσεων κι άλλα θέματα”, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Δύο αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B πέταξαν χθες πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο πραγματοποιώντας μία επίδειξη δύναμης σε αντίδραση για την τελευταία πυραυλική δοκιμή αλλά και για την εκτόξευση πυραύλου “Hwasong-14” που έγινε στις 3 Ιουλίου, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Τα βομβαρδιστικά απογειώθηκαν από τη βάση στο Γκουάμ, ενώ στη διάρκεια της άσκησης αυτής πέταξαν σε σχηματισμό με μαχητικά αεροσκάφη της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. “Η Βόρεια Κορέα παραμένει η πιο επείγουσα απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα”, δήλωσε ο διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων Ειρηνικού των ΗΠΑ, στρατηγός Τέρενς Οσαγκνέσι. “Εάν κληθούμε, είμαστε έτοιμοι ν’ αντιδράσουμε με ξαφνική, θανατηφόρα και καταιγιστική χρήση πολεμικής ισχύος σε χρόνο και τόπο της επιλογής μας”, τόνισε.