ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι απελάσεις αϊτινών μεταναστών ενώ αυξάνεται η πίεση στον Μπάιντεν

ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι απελάσεις αϊτινών μεταναστών ενώ αυξάνεται η πίεση στον Μπάιντεν

Το Μεξικό και οι ΗΠΑ ετοιμάζονταν την Τετάρτη να απομακρύνουν περισσότερους μετανάστες με καταγωγή από την Αϊτή μακριά από τα χαοτικά σύνορά τους καθώς αυξήθηκε η πίεση στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να σταματήσει τις απελάσεις των αϊτινών στην πατρίδα τους, που έχει πληγεί από καταστροφές.

Οι αμερικανικές αρχές απέλασαν περισσότερους από 500 αϊτινούς από την Κυριακή από ένα στρατόπεδο που φιλοξενεί χιλιάδες στην αμερικανική πλευρά των συνόρων, κοντά στη μικρή τεξανική πόλη Ντελ Ρίο. Οι απελάσεις στην Αϊτή θα συνεχιστούν, δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Ταυτόχρονα, το Μεξικό έχει αρχίσει να απομακρύνει μετανάστες από τα σύνορα με τις ΗΠΑ, καθώς και να στέλνει μερικούς με λεωφορείο προς στο νότο, στα σύνορά του με τη Γουατεμάλα.

Αμερικανοί πολιτικοί επέκριναν τον χειρισμό της κατάστασης από τον Μπάιντεν, ενώ ορισμένοι πολιτικοί αντίπαλοι τον χαρακτήρισαν «καταστροφή». Οι αμερικανικές αρχές διέταξαν έρευνα για ένα περιστατικό κατά το οποίο έφιπποι αμερικανοί συνοριακοί πράκτορες χρησιμοποίησαν τα ηνία τους σαν μαστίγια για να εκφοβίσουν μετανάστες που προσπαθούσαν να διασχίσουν τον συνοριακό ποταμό Ρίο Γκράντε.

Οι φωτογραφίες του περιστατικού πυροδότησαν οργή και η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι οι πράκτορες αποσύρθηκαν από τα καθήκοντα της πρώτης γραμμής.

Οι απελάσεις έγιναν εν μέσω μεγάλης αστάθειας στη χώρα της Καραϊβικής, την πιο φτωχή στο δυτικό ημισφαίριο, όπου μια προεδρική δολοφονία, η αυξανόμενη βία των συμμοριών και ένας μεγάλος σεισμός έχουν εξαπολύσει το χάος τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Φίλιππο Γκράντι, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, έχει προειδοποιήσει ότι οι απελάσεις των ΗΠΑ σε μια τέτοια ασταθή κατάσταση ενδέχεται να παραβιάσουν το διεθνές δίκαιο.

Την Τρίτη, μετά από συνομιλίες με εκπροσώπους της κυβέρνησης της Αϊτής, το Μεξικό είπε ότι θα προσφερθούν πτήσεις επαναπατρισμού σε όσους «επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους».

Documento Newsletter