ΗΠΑ: Συνάντηση με τους Ταλιμπάν ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν

ΗΠΑ: Συνάντηση με τους Ταλιμπάν ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν δήλωσε χθες στην Ουάσινγκτον ότι θα συναντηθεί με εκπροσώπους των Ταλιμπάν αφού επιτρέψει στη χώρα του, στο πλαίσιο των προσπαθειών να μπει τέλος στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Πακιστάν εκφράστηκε από την αμερικανική πρωτεύουσα κατά την πρώτη του επίσημη στις ΗΠΑ με αυτή του την ιδιότητα, μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά την επιστροφή του στο Πακιστάν, είπε, «θα συναντηθώ με τους Ταλιμπάν και θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ ώστε να τους πείσω να συνομιλήσουν με την αφγανική κυβέρνηση». Ο Χαν διαβεβαίωσε πως έχει συζητήσει με τον αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γάνι.

Σε ομιλία του στο αμερικανικό Ινστιτούτο για την Ειρήνη (United States Institute of Peace), ο Χαν εξήγησε ότι οι αφγανοί Ταλιμπάν ήλθαν σε επαφή μαζί του «πριν λίγους μήνες», μετά την εκλογική του νίκη τον Ιούλιο του 2018, αλλά δεν συναντήθηκε με αντιπροσώπους τους, αφού η Καμπούλ εναντιωνόταν σε αυτό.

Κατά τον ίδιο, οι Ταλιμπάν ήλθαν σε επαφή μαζί του διότι «πάντα έλεγα ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και «ως εκ τούτου είχα ένα ορισμένο επίπεδο αξιοπιστίας γι’ αυτούς».

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν είχε συναντηθεί νωρίτερα χθες με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο. Ο τελευταίος τόνισε, σε ανακοίνωσή του, τη σημασία που αποδίδει στη συνέχιση της συνεργασίας των δύο κρατών, επικαλούμενος τον «αξιοσημείωτο ρόλο του Πακιστάν στην υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Αφγανιστάν» και «στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Παράλληλα, ο αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, μεταβαίνει αρχικά στην Καμπούλ και κατόπιν στη Ντόχα για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις του με τους Ταλιμπάν. Ο προηγούμενος γύρος διαπραγματεύσεων είχε διεξαχθεί την 9η Ιουλίου.

Ωστόσο ένα από ζητήματα που προκαλούν τριβές στη συνεχιζόμενη διαδικασία είναι η κατηγορηματική άρνηση των Ταλιμπάν να συζητήσουν απευθείας με την αφγανική κυβέρνηση.

«Δεν θα είναι εύκολο, διότι δεν υπάρχει κεντρική διοίκηση, πρόκειται για ένα αποκεντρωμένο κίνημα», προειδοποίησε ο πακιστανός πρωθυπουργός αναφερόμενος στους Ταλιμπάν.

«Όμως εκτιμάμε ότι εάν εργαστούμε όλοι μαζί (…) αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία που μας παρουσιάζεται για να επιτύχουμε την ειρήνη στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι θα επιτευχθεί πολιτική συμφωνία με τους αντάρτες πριν από τις αφγανικές προεδρικές εκλογές, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Εάν συναφθεί τέτοια, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, 18 χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, που ώθησαν τις ΗΠΑ να αρχίσουν την επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να ανατραπεί το καθεστώς των Ταλιμπάν από την εξουσία στην Καμπούλ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter