ΗΠΑ: Στο φως έγγραφα που «καίνε» τον Τραμπ λίγο πριν τις εκλογές

Η δικαστής που επιβλέπει την ποινική υπόθεση παρέμβασης του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2020, δημοσίευσε πλήθος στοιχείων που συγκέντρωσε ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ την Παρασκευή 18/10, τα οποία «καίνε» τον πρώην πρόεδρο μια «ανάσα» πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Υπάρχουν σχεδόν 2.000 σελίδες εγγράφων, τα οποία η νομική ομάδα του Τραμπ προσπάθησε να κρατήσει κρυφά, που φαίνεται να είναι εντελώς αναδιατυπωμένες.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, τα διορθωμένα παραρτήματα που κατατέθηκαν στο δημόσιο φάκελο της υπόθεσης σχετίζονται με την εκτεταμένη κατάθεση του Σμιθ στις αρχές του μήνα, η οποία εξέθεσε την πληρέστερη εικόνα του για την υπόθεση κατά του Τραμπ και την πεποίθηση του ότι οι ενέργειές του γύρω από τις εκλογές του 2020 δεν πρέπει να προστατεύονται από την προεδρική ασυλία.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν τόμο γεμάτο με σφραγισμένες σελίδες, καθώς και tweets και άλλες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Τραμπ, την εκστρατεία και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που δημοσιεύτηκαν κατά τη διάρκεια της αιματηρής εισβολής των οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ, Τάνια Τσάτκαν, διέταξε την αποσφράγισή τους την περασμένη εβδομάδα και κυκλοφόρησαν μια ημέρα αφότου η δικαστής απέρριψε την πρόταση του Τραμπ να σταματήσει τη δημοσίευσή τους. Ο μεγιστάνας υποστήριξε ότι η ανάρτηση των εγγράφων τώρα θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών και τους ζήτησε να παραμείνουν σφραγισμένοι μέχρι την ημέρα των εκλογών.

«Εάν το δικαστήριο απέκρυψε πληροφορίες στις οποίες το κοινό είχε δικαίωμα πρόσβασης μόνο λόγω των πιθανών πολιτικών συνεπειών της απελευθέρωσής τους, αυτή η απόκρυψη θα μπορούσε από μόνη της να συνιστά –ή να φαίνεται ότι είναι– εκλογική παρέμβαση», ανέφερε από την πλευρά της η Τσάτκαν.

Οι εισαγγελείς έχουν κατηγορήσει τον Τραμπ για τέσσερα εγκλήματα που προέρχονται από τις πράξεις του μετά την ήττα του στις εκλογές του 2020, συμπεριλαμβανομένης της συνωμοσίας για εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της παρεμπόδισης της δικαιοσύνης. Ο Τραμπ εξακολουθεί να επιμένει στην αθωότητά του.

Υπενθυμίζεται, ότι τον Ιούλιο το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι ο Τραμπ έχει «μερική ασυλία» από την ποινική δίωξη για ενέργειες κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Συντάσσοντας τη γνωμοδότηση του δικαστηρίου, ο δικαστής Τζον Ρόμπερτς ανέφερε πως «η φύση της προεδρικής εξουσίας» παρέχει στον Τραμπ το δικαίωμα απόλυτης ασυλίας από ποινικές διώξεις για την επίσημη δραστηριότητά του ως πρόεδρος. Στο έγγραφο τονίζεται ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να κάνει διάκριση μεταξύ των επίσημων και ανεπίσημων ενεργειών του Τραμπ.