ΗΠΑ: Σημάδεψαν τον Τραμπ αλλα… χτύπησαν τον Μπάιντεν

Σε «μαχητή» μετέτρεψε τον Ντόναλντ Τραμπ στα μάτια των υποστηρικτών του η απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του. Ο πρώην πρόεδρος φρόντισε άλλωστε να μην αφήσει περιθώρια αμφισβήτησης περί αυτού, υψώνοντας ματωμένος τη γροθιά του λίγα δευτερόλεπτα αφότου η σφαίρα τον πέτυχε στο δεξί αυτί. Το στιγμιότυπο είναι πιθανότατα η κορυφαία φωτογραφία για το 2024 και εμβληματική της καμπάνιας του.

Την ώρα που ο Τραμπ υπόσχεται ξανά φράχτες για τους μετανάστες, έχοντας αποδεχτεί επίσημα το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και έχοντας ξεπεράσει ακόμη ένα νομικό εμπόδιο, αυτό για τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στην έπαυλή του, οι Δημοκρατικοί βυθίζονται στην εσωστρέφεια της συζήτησης για το εάν πρέπει να παραμείνει μέχρι τέλους υποψήφιος ο Τζο Μπάιντεν. Μπορεί η σφαίρα να πέρασε ξυστά από τον Τραμπ, αλλά τελικά φαίνεται ότι ο Μπάιντεν επλήγη περισσότερο από τη σκανδάλη του 20άχρονου Τόμας Μάθιου Κρουκς.

Ετοιμάζει κυβέρνηση…

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ως αντιπρόεδρό του τον Τζέι Ντι Βανς, πολέμιο της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, καθησυχάζοντας την πιο δεξιά πτέρυγα του κόμματος. Μάλιστα, φαίνεται ότι αρχίζει να ετοιμάζει ήδη την κυβέρνησή του, καθώς σκέφτεται να επιλέξει ως υποψήφιο υπουργό Οικονομικών τον επικεφαλής της JPMorgan Chase Τζέιμι Ντάιμον.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι ο μεγιστάνας είναι από τους ισχυρότερους εκφραστές της πολιτικής βίας στη χώρα, έχοντας χαρακτηρίσει «πατριώτες» τους εισβολείς στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Το συντηρητικό κίνημα άλλαξε δραματικά από το 2016 όταν εκλέχθηκε πρώτη φορά πρόεδρος και πολλά από τα χαρακτηριστικά του «τραμπισμού» έχουν πλέον εδραιωθεί στους κόλπους του. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι ακόμη κι αν ο Τραμπ αποφασίσει να αποσυρθεί, ο «τραμπισμός» –ως σύνολο λαϊκιστικών ιδεών– δεν αναμένεται να εκλείψει από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Παρόλο που οι Αμερικανοί έλαβαν μια σοβαρή προειδοποίηση της απειλής που συνιστά η πολιτική βία για τη δημοκρατία, σε δημοσκόπηση του Emerson College ο Τραμπ παίρνει σαφές προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του στις κρίσιμες πολιτείες μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Σε εθνικό επίπεδο ο Ντ. Τραμπ προηγείται με 44% έναντι του Μπάιντεν που ακολουθεί με 38%.

Εν τω μεταξύ, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις εκλογές, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ –δέχτηκαν επικρίσεις για τα κενά ασφαλείας στη συγκέντρωση του Τραμπ στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια– ενίσχυσαν την ασφάλεια γύρω από τον πρώην πρόεδρο έπειτα από πληροφορίες για «ιρανική συνωμοσία» με σκοπό τη δολοφονία του, που δεν σχετίζεται με τους πυροβολισμούς της 13ης Ιουλίου. Η Τεχεράνη απέρριψε τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τες «κακόβουλες».

Στενεύει ο κλοιός

Πιο απομονωμένος από ποτέ είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν, με πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου και του επιτελείου του –ακόμη και ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα– να θεωρούν ότι είναι ώρα να εγκαταλείψει την κούρσα, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τη σωματική και πνευματική του ικανότητα μετά και την καταστροφική του επίδοση στο ντιμπέιτ με τον Τραμπ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times», ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αρχίσει να «αποδέχεται» και ο ίδιος την ιδέα να μην είναι σε θέση να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Ωστόσο, παρόλο που μέρα με τη μέρα μοιάζει όλο και πιο πιθανό ο Μπάιντεν να παραδώσει τη σκυτάλη σε άλλον υποψήφιο για να βρεθεί απέναντι στον Τραμπ, η επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας Τζεν Ο’Μάλεϊ Ντίλον υποστήριξε ότι ο 81χρονος πρόεδρος παραμένει «απολύτως» μες στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, μετά το σύντομο διάλειμμα που έκανε λόγω της νόσησης από κορονοϊό.

Πάντως, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις εξακολουθεί να προβάλλει ως επικρατέστερη υποψήφια να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν, με πολλά μέλη του κόμματος να της έχουν ήδη δώσει αθόρυβα «ψήφο εμπιστοσύνης».

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Documento την Κυριακή 21 Ιουλίου

Διαβάστε επίσης

Τρίζουν τα δόντια οι ΗΠΑ για το σκάνδαλο της Novartis – Την Κυριακή στο Documento

Ακριβά τα νησιά, προσιτά μόνο για τους ξένους – Πολυτέλεια οι διακοπές για τους Ελληνες

Τέμπη – Νίκος Πλακιάς: «Τα οστά που βρέθηκαν στο Κουλούρι ανήκαν στα παιδιά μου»

Ανθρώπινο λάθος πιθανότατα πίσω από την κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο

Στέφανος Κασσελάκης – Κύπρος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζει να στηρίζει μία δίκαιη λύση για το Κυπριακό

 

Ετικέτες