ΗΠΑ: Σιγή ιχθύος για τις τουρκικές υπερπτήσεις – «Προτεραιότητα» η πώληση F-16 στην Τουρκία

Αποφεύγοντας να πάρει σαφή θέση επί του θέματος των τουρκικών υπερπτήσεων το Στέιτ Ντιπάρτμεν προσφεύγει σε γενικότητες περί κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας οι οποίες «πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται». Νίπτοντας τας χείρας του μάλιστα προτείνει ως «λύση» την διεξαγωγή διαλόγου ανάμεσα Αθήνα και Άγκυρα.

Συγκεκριμένα με γραπτή του δήλωση αναφορικά με τη σωρεία παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, προτάσσει την πάγια αμερικάνικη θέση που συνοψίζεται στο ότι το εύρος των χωρικών υδάτων θα πρέπει να συμπίπτει με το εύρος του εναέριου χώρου.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός και συζήτηση, όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού εναέριου χώρου μιας χώρας».

Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΝΤ1, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, σημείωσε πως: «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κρατικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της αεροπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών. Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού εναέριου χώρου μιας χώρας, καλούμε σε συντονισμό και σε συζήτηση, και όχι σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα».

Σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε αναφέρει πως «ορισμένες χώρες, επανεξετάζουν τις σχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων χωρών που είχαν μακροχρόνιες αμυντικές σχέσεις με τη Ρωσία. Εάν βρισκόμαστε στη θέση να είμαστε εταίροι τους, με τρόπους που ίσως δεν θα μπορούσαμε πριν μερικές δεκαετίες, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αναλάβουμε δράση», περιγράφοντας με σχεδόν άμεσο τρόπο την Τουρκία και την Ινδία.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη επιστολή στο Κογκρέσο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η πώληση των F-16 στην Τουρκία περιγράφεται ως σενάριο που θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των ΗΠΑ ενώ θα λειτουργούσε ταυτόχρονα ενισχυτικά ως προς τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Η σύμβουλος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Νομοθετικές Υποθέσεις,Ναζ Ντουράκογλου, είχε σημειώσει μάλιστα πως ότι ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τη συμπαραγωγή των F-35 αποτέλεσε ήδη ένα «σημαντικό τίμημα».