Σε μια ιδιαίτερη φορτισμένη συνέντευξη την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο υποστήριξε ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία όσον αφορά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας είναι να φέρουμε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – και όλα τα άλλα είναι απλώς θόρυβος.
Μιλώντας στην εκπομπή «This Week» του ABC, ο Ρούμπιο είπε: «Ο Ρούμπιο δεν είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: Ο μόνος τρόπος για να τελειώσει αυτό είναι αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος Τραμπ είναι το μόνο πρόσωπο στη Γη που έχει οποιαδήποτε πιθανότητα να τον φέρει σε ένα τραπέζι για να δούμε τι είναι αυτό για το οποίο θα ήταν πρόθυμος να τερματίσει τον πόλεμο».
Ο Ρούμπιο, ο οποίος ήταν παρών στην έντονη συνάντηση της Παρασκευής στον Λευκό Οίκο μεταξύ του Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε στον παρουσιαστή Τζορτζ Στεφανόπουλο ότι το θέμα δεν ήταν το πόσο καλά ο Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς συμπεριφέρθηκαν στον Ζελένσκι -κάτι που προκάλεσε εκτεταμένες επικρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Είπε ότι η υπόθεση της ειρήνης δεν θα είχε προωθηθεί αν ο Τραμπ περνούσε τη συνάντηση της Παρασκευής μαζί με τον Ζελένσκι λέγοντας πόσο αναξιόπιστος είναι ο Πούτιν.
«Περάσαμε τρία χρόνια αποκαλώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν με διάφορα ονόματα», δήλωσε ο Ρούμπιο. «Δεν είναι αυτό το θέμα. Και το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε τώρα είναι ότι προσπαθούμε να φέρουμε τον άνθρωπο σε ένα τραπέζι, τους Ρώσους. Και είπα από την αρχή, ότι ίσως ούτε αυτοί θέλουν συμφωνία. Δεν ξέρουμε. Αλλά δεν έχουμε μιλήσει μαζί τους εδώ και τρία χρόνια. Ίσως όμως να θέλουν».
Ο Ρούμπιο επανειλημμένα επανήλθε στη σημασία του να βρεθεί ο Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ακόμη και όταν ο Στεφανόπουλος προσπάθησε να τον πιέσει για συγκεκριμένα σημεία σχετικά με την έντονη συνάντηση της Παρασκευής. Για παράδειγμα, ο πρώην γερουσιαστής της Φλόριντα, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά ο Ζελένσκι, είπε ότι είναι πρόωρο να μιλάμε για πράγματα που πρέπει να διαπραγματευτούν, αν γίνουν διαπραγματεύσεις.
«Οι εγγυήσεις ασφαλείας, τις οποίες στην πραγματικότητα μου αρέσει να αποκαλώ αποτρεπτικές, εξαρτώνται όλα από την ύπαρξη ειρήνης. Όλοι λένε εγγυήσεις ασφαλείας για να διασφαλιστεί η ειρήνη. Πρέπει πρώτα να υπάρξει ειρήνη. Δεν ξέρουμε καν αν η ειρήνη είναι δυνατή», δήλωσε ο Ρούμπιο.
Είπε επίσης ότι ο Ζελένσκι θα έπρεπε να το είχε καταλάβει αυτό πηγαίνοντας στη συνάντηση της Παρασκευής στο Οβάλ Γραφείο.
«Αυτό που έκανε δυστυχώς ο Ζελένσκι», είπε, “είναι ότι βρήκε κάθε ευκαιρία να προσπαθήσει να κάνει Ουκρανικές δηλώσεις σε κάθε θέμα”.
Είπε επίσης ότι ο Τραμπ αξίζει υποστήριξη για την προσπάθειά του να φέρει την ειρήνη.
«Πραγματικά προβληματίζομαι γιατί κάποιος πιστεύει ότι το να προσπαθεί να είναι ειρηνοποιός είναι κάτι κακό», δήλωσε ο Rubio.
Πηγή: Politico
Διαβάστε επίσης:
Πολωνία – Λεχ Βαλέσα: «Τρόμος και αποστροφή» η επιστροφή Τραμπ
ΟΗΕ: «Βαθειά ανησυχία» για την αλλαγή κατεύθυνσης των ΗΠΑ μετά την επιστροφή Τραμπ
Αυστρία: Ο συντηρητικός Κρίστιαν Στόκερ νέος καγκελάριος επικεφαλής τρικομματικής κυβέρνησης
Ουκρανία: «Κάποιος πρέπει να πιέσει τον Ζελένσκι να κάνει ανακωχή» – Νέα αντίδραση από τη Ρωσία
Ουκρανία: Η Βρετανία αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα – «Δεν υπάρχει συμφωνία για εκεχειρία»
Ο ελληνικός λαός κατέθεσε πρόταση µοµφής – Γιατί ήμασταν όλοι έκει