Πρακτικές διαφθοράς και στην Κίνα είχε ακολουθήσει η Novartis με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να συμβιβαστεί και να καταβάλλει 25 εκατομμύρια δολάρια το Μάρτιο του 2016.
Το documentonews.gr δημοσιεύει σήμερα τα έγγραφα της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) τα οποία περιγράφουν αναλυτικά τις πρακτικές δωροδοκίας που ακολούθησαν θυγατρικές εταιρείες της Novartis στην Κίνα προκειμένου να αυξήσουν τις πωλήσεις φαρμάκων τους.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα αμερικανικά έγραφα από το 2009 μέχρι και το 2013 ορισμένοι υπάλληλοι και αντιπρόσωποι της Novartis οι οποίοι απασχολούνταν σε θυγατρικές της εταιρείας ενεπλάκησαν σε συναλλαγές που είχαν να κάνουν με παροχές σε αξιωματούχους και επαγγελματίες του τομέα της Υγείας.
Επρόκειτο για «πληρωμές» που σκοπό είχαν να επηρεάσουν τους επαγγελματίες της Υγείας ώστε να αυξηθούν οι πωλήσεις της Novartis. Μάλιστα όπως αναφέρεται στα έγγραφα της SEC, εργαζόμενοι και διευθυντές της εταιρείας προσπαθούσαν να αποκρύψουν τις συναλλαγές αυτές. Σε αρκετές περιπτώσεις οι πληρωμές καταγράφονταν ως «νόμιμες δαπάνες για ταξίδια, ψυχαγωγία, μάρκετινγκ, εκπαιδευτικά σενάρια και ιατρικές σπουδές». Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η Novartis δεν κατάφερε να δημιουργήσει και να διατηρήσει «ένα αποτελεσματικό σύστημα εσωτερικών λογιστικών ελέγχων ή ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα συμμόρφωσης κατά της διαφθοράς».
Η θυγατρική Sandoz στην Κίνα
Η Novartis είναι ένα παγκόσμιος πάροχος φαρμακευτικών υπηρεσιών Υγείας και τα προϊόντα της διατίθενται σε 180 χώρες ενώ απασχολεί περίπου 120.000 εργαζόμενους. Στην Κίνα η εταιρεία δραστηριοποιείται μέσω δύο θυγατρικών της εταιρειών. Η μία είναι η Shanghai Novartis Trading Ltd ή αλλιώς Sandoz China με έδρα την Σαγκάη της Κίνας. Η άλλη είναι η Novartis Pharma Co, Ltd.
Υπάλληλοι της Sandoz China είχαν εμπλακεί σε δωροδοκίες προκειμένου να επηρεάσουν θετικά την κυκλοφορία των φαρμακευτικών σκευασμάτων της εταιρείας. Για το λόγο αυτό παρείχαν μετρητά ή δώρα σε πρόσωπα που σχετίζονταν με τον τομέα της Υγείας στη Σαγκάη. Μάλιστα οι πρακτικές αυτές ήταν γνωστά σε ορισμένα από τα μέλη της διοίκησης της Sandoz China, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διευθυντικών στελεχών. Ορισμένοι υπάλληλοι διατηρούσαν επίσης αρχεία με συγκεκριμένα ποσά που θα έπρεπε να καταβάλλονται με αντάλλαγμα ένα συγκεκριμένο ποσό συνταγογραφήσεων φαρμάκων της εταιρείας ανά μήνα. Η συγκεκριμένη εταιρεία εμπλέκεται και στο σκάνδαλο διαφθοράς της Novartis στη χώρα μας σύμφωνα με τα έγγραφα του FBI, καθώς επίσης στο καρτέλ του φαρμάκου 18 εταιρειών στις ΗΠΑ το οποίο ερευνά το FBI και ήδη κρίθηκε ένοχο πρώην στέλεχος της Sandoz όπως αποκάλυψε πρόσφατα το documentonews.gr.
Πληρωμές σε κυβερνητικούς αξιωματούχους
Στα έγγραφα της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς γίνεται επίσης λόγος για πληρωμές σε κυβερνητικούς αξιωματούχους που έγιναν στην Κίνα από το 2011 μέχρι το 2013 αναφορικά με πωλήσεις φαρμάκων της εταιρείας. Οι πληρωμές αφορούσαν μεταξύ άλλων ταξίδια και εκδηλώσεις σε όσους μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά τις φαρμακευτικές πωλήσεις της εταιρείας. Tα όσα αναφέρονται στα αμερικανικά έγγραφα για τις πρακτικές διαφθοράς στην Κίνα θυμίζουν έντονα και όσα έχουν κατατεθεί για αντίστοιχες πρακτικές στην Ελλάδα, άσχετα εάν κάποιοι επιμένουν να θεωρούν την υπόθεση Novartis ως σκευωρία. Ήδη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η υπόθεση Novartis στη χώρα μας εξετάζεται εξονυχιστικά από τις αρμόδιες αρχές. Σε περίπτωση που οι καταγγελίες για διαφθορά διαπιστωθούν τότε η Νovartis θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμο εκατομμυρίων δολαρίων.