ΗΠΑ: Προς άρση η απαγόρευση πώλησης επιθετικών όπλων στη Σαουδική Αραβία

ΗΠΑ: Προς άρση η απαγόρευση πώλησης επιθετικών όπλων στη Σαουδική Αραβία

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να χαλαρώσει τους περιορισμούς σε ορισμένες πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι την Πέμπτη, θεωρώντας ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες του βασιλείου με τους Χούτι στην Υεμένη ως αρκετή ένδειξη για την επίσπευση της χαλάρωσης των περιορισμών.

Σταμάτησαν οι ανησυχίες

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επέβαλε την απαγόρευση πριν από δύο χρόνια εν μέσω ανησυχιών ότι τα αμερικανικά όπλα χρησιμοποιούνταν εναντίον αμάχων στην Υεμένη, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αεροπορικές επιδρομές, μάχες, ασθένειες και πείνα, καθώς ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία διεξήγαγε πόλεμο εναντίον των Χούτι.

Η αναμενόμενη χαλάρωση των περιορισμών – η οποία εμπόδισε τις πωλήσεις μεγάλων επιθετικών όπλων στη Σαουδική Αραβία – έρχεται καθώς το βασίλειο προσπαθεί να οριστικοποιήσει μια ειρηνευτική συμφωνία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ με τους Χούτι.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ανέφεραν πότε μπορεί να συμβεί η χαλάρωση της απαγόρευσης των πωλήσεων. Και μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αντιστραφεί εάν ο Μπάιντεν αποφασίσει ότι δεν είναι προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ να επιτραπεί η ροή των επιθετικών όπλων στη Σαουδική Αραβία, η οποία είναι μακράν ο μεγαλύτερος αγοραστής αμερικανικών όπλων.

Ενδείξεις ηρεμίας

Η Σαουδική Αραβία —μετά από οκτώ χρόνια μάχης στην Υεμένη— δεν έχει δείξει ενδιαφέρον να ξαναμπεί σε σύγκρουση με τους Χούτι, ιδιαίτερα καθώς ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο de facto κυβερνήτης του βασιλείου, επιδιώκει να μειώσει τις περιφερειακές εντάσεις και να επικεντρωθεί στην οικονομία του βασιλείου.

Η Σαουδική Αραβία και οι Χούτι εργάζονται για να εδραιώσουν μια ειρηνευτική συμφωνία που θα επισημοποιούσε μια εκεχειρία στην Υεμένη, όπου η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εταίρος του συνασπισμού στον πόλεμο, είχαν πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές με αμερικανικά πυρομαχικά και αμερικανική στρατιωτική βοήθεια είχε ως αποτέλεσμα μαζικούς θανάτους αμάχων και πυροδότησε τη διεθνή καταδίκη.

Μια έρευνα του ΟΗΕ που εξέτασε εάν οι δύο χώρες μπορεί να έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου διαπίστωσε ότι οι δυνάμεις του συνασπισμού βασάνισαν κρατούμενους και χρησιμοποιούσαν παιδιά στρατιώτες, μεταξύ άλλων ενεργειών.

Σαουδαραβικές πιέσεις

Τις τελευταίες εβδομάδες, Σαουδάραβες αξιωματούχοι πίεσαν Αμερικανούς νομοθέτες και βοηθούς του προέδρου να χαλαρώσουν την απαγόρευση πώλησης επιθετικών όπλων, σύμφωνα με Αμερικανούς και Σαουδάραβες αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν εμπιστευτικές συνομιλίες. Το σκεπτικό τους, είπαν και οι δύο ομάδες αξιωματούχων: ότι η Σαουδική Αραβία πρέπει να προστατεύσει τα νότια σύνορά της με την Υεμένη σε περίπτωση μελλοντικών συγκρούσεων. Επιπλέον, το βασίλειο έχει υποστηρίξει ότι πρέπει να είναι έτοιμο να χειριστεί την κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή του, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι, καθώς μαίνεται ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας.

Documento Newsletter