ΗΠΑ – Βουλή: Ζητούν νέες βάσεις στα ελληνικά νησιά

ΗΠΑ – Βουλή: Ζητούν νέες βάσεις στα ελληνικά νησιά

Δρόμο για την εγκατάσταση περαιτέρω βάσεων στη χώρα μας φαίνεται πως ανοίγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μετά από την κατάθεση τροπολογίας, η οποία έγινε δεκτή από την Βουλή των Αντιπροσώπων στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA).

Με βάση αυτή την τροπολογία, την οποία κατέθεσε η Grace Meng των Δημοκρατικών, απελευθερώνεται η δυνατότητα των ΗΠΑ να πετύχουν μια ακόμα πιο διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και μάλιστα με ιδιαίτερη έμφαση στα ελληνικά νησιά.

Η εν λόγω τροπολογία ζητά από τον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών να υποβάλουν από κοινού στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου έκθεση για τη σχέση ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Η Γερουσία έχει ήδη υπερψηφίσει το δικό της νομοσχέδιο και πλέον τα δύο νομοθετικά σώματα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου το οποίο θα σταλεί στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Η τροπολογία της Βουλής προβλέπει ότι η έκθεση θα πρέπει να έχει κατατεθεί εντός δύο μηνών από την υπογραφή του τελικού νομοσχεδίου (NDAA), περιλαμβάνοντας τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ανάλυση της δυνατότητας για πρόσθετες βάσεις ή διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά.
  • Περιγραφή των δικαιωμάτων των βάσεων (basing rights) που παραχωρήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας (MDCA) που υπεγράφη στις 14 Οκτωβρίου 2023.
  • Περιγραφή των δραστηριοτήτων και των επενδύσεων των ΗΠΑ στις βάσεις που περιλαμβάνονται στην MDCA.
  • Αξιολόγηση του καθεστώτος της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, σύμφωνα με τις επιταγές του Νόμου περί ‘Αμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας του 2021(U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act).

Ο όρος «κατάλληλες επιτροπές του Κογκρέσου» αναφέρεται:

  • στις Επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου.
  • στις Επιτροπές Πιστώσεων του Κογκρέσου.
  • στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Δείτε την τροπολογία:

«Η τροπολογία έρχεται καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις έλαβαν πρόσβαση σε τέσσερις επιπλέον στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα στο πλαίσιο της διευρυμένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον Οκτώβριο του 2021. Τα τελευταία χρόνια, το Πεντάγωνο έχει εντείνει τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα ως απάντηση στις ρωσικές ναυτικές επιχειρήσεις και στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία», σημειώνει συγκεκριμένα η ανακοίνωση της βουλευτή που την κατέθεσε.

Η ίδια δήλωσε πως υπήρξε «ανυποχώρητη υποστηρίκτρια της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας από τις πρώτες μέρες μου στο Κογκρέσο. Η τροπολογία μου για την υποστήριξη της ισχυρής αμυντικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας, ιδίως όσον αφορά την επέκταση των δικαιωμάτων για βάσεις μεταξύ των δύο εθνών, θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση του δεσμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Ευχαριστώ την ηγεσία της Ελληνικής Ομάδας του Κογκρέσου για την υποστήριξη της τροπολογίας μου και ανυπομονώ να γίνει νόμος».

«Η Ελλάδα αποδεικνύει σταθερά πως είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους των ΗΠΑ. Η κρίσιμη αυτή νομοθεσία ενισχύει την στρατηγική μας σχέση και επιτρέπει τη συνέχιση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας για την διευκόλυνση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε ο Gus Bilirakis των Ρεπουμπλικανών.

 

Documento Newsletter