ΗΠΑ: Πώς το «πογκρόμ» του Τραμπ κατά των μεταναστών απειλεί την οικονομία της Νέας Υόρκης

Με το που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε μια σειρά διαταγμάτων προσανατολισμένων στη μετανάστευση και ξεκίνησε τις συλλήψεις κατά των ατόμων που ζουν στις ΗΠΑ χωρίς νόμιμα έγγραφα.

Ωστόσο, η δέσμευσή του για μαζικές απελάσεις μπορεί να εξελιχθεί σε «βόμβα» για ορισμένες επιχειρήσεις της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με έκθεση του φιλελεύθερου Ινστιτούτου Δημοσιονομικής Πολιτικής που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (24/1) και αναδημοσίευσε η New York Post.

Μόνο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης βρίσκονται 670.000 μετανάστες, εκ των οποίων οι 42.300 εργάζονται χωρίς χαρτιά σε εστιατόρια και άλλοι 48.500 σε οικοδομές, επίσης χωρίς χαρτιά.

Συνολικά, υπάρχουν 4,5 εκατομμύρια κάτοικοι της πολιτείας που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, ανέφερε η σχετική έκθεση, αποκαλύπτοντας επίσης πως εκτιμάται ότι 51.200 μετανάστες εργάζονται στον κλάδο της προσωπικής φροντίδας: 20.900 καμαριέρες και οικονόμοι, 16.800 οικιακοί νοσηλευτές, 7.000 εργαζόμενοι στην παιδική φροντίδα και 6.500 βοηθοί προσωπικής φροντίδας.

Επιπλέον, περίπου 42.300 υπάλληλοι σε εστιατόρια πιστεύεται ότι εργάζονται χωρίς χαρτιά, συγκεκριμένα 7.000 σεφ, 17.000 μάγειρες, 9.100 εργαζόμενοι προετοιμασίας φαγητού και 9.200 σερβιτόροι.

Στον κατασκευαστικό κλάδο υπολογίζεται ότι υπάρχουν 48.500 εργαζόμενοι χωρίς χαρτιά: 29.500 εργάτες, 12.800 ξυλουργοί και 6.200 ελαιοχρωματιστές. Ακόμη, περισσότεροι από τους μισούς εργάτες καλλιεργειών στις ΗΠΑ είναι αλλοδαποί και η συντριπτική πλειονότητά τους είναι είτε χωρίς χαρτιά, είτε εγγεγραμμένοι σε ομοσπονδιακό πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από τον εργοδότη, προκειμένου να εργαστούν εκεί.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το ινστιτούτο εκφράζει την ανησυχία ότι οι μαζικές απελάσεις που έχει βάλει στόχο ο Τραμπ, θα έχουν «καταστροφικές επιπτώσεις» στην οικονομία της εν λόγω πολιτείας.

Παράλληλα, η έκθεση προειδοποίησε ότι ακόμη και οι μη πολίτες που ζουν εκεί νόμιμα, βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο, καθώς ο Τραμπ εξετάζει περιορισμούς στη μετανάστευση και τη σφράγιση των συνόρων.

Επιπρόσθετα, τα άτομα που έχουν προσωρινές βίζες μπορεί να τις δουν να τερματίζονται ή να μην ανανεώνονται, υποστήριξε η έκθεση.

Τι λένε οι υποστηρικτές των σκληρών μεταναστευτικών πολιτικών

Ωστόσο, οι υπέρμαχοι των αυστηρότερων μεταναστευτικών πολιτικών απέρριψαν τη συζήτηση για οικονομική καταστροφή, σημειώνοντας ότι ένα μεγάλο εργατικό δυναμικό χωρίς έγγραφα θα μπορούσε να μειώσει τους μισθούς σε όλους τους τομείς.

«Η αγορά εργασίας στη Νέα Υόρκη θα χρειαζόταν κάποιο χρόνο για να προσαρμοστεί σε μια ξαφνική μείωση των μεταναστών, αλλά θα προσαρμοζόταν», δήλωσε ο Τζέισον Ριτσγουάιν, μελετητής στο Κέντρο Μελετών Μετανάστευσης.

Ο Ριτσγουάιν υποστήριξε ότι οι εργοδότες και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα αναγκαστούν να επικεντρωθούν στην απασχόληση των ιθαγενών Αμερικανών και οι εταιρείες μπορεί να αναγκαστούν να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικούς μισθούς.

«Ο περιορισμός της παράτυπης μετανάστευσης θα εξοικονομούσε στους φορολογούμενους της Νέας Υόρκης κάποια από τα χρήματα που πρέπει να συνεισφέρουν σε ομοσπονδιακά προγράμματα όπως το Medicaid, καθώς και σε διάφορα κρατικά επιδόματα πρόνοιας», πρόσθεσε ο Ριτσγουάιν.

«Καθαρό πλεονέκτημα» για τη Νέα Υόρκη οι μετανάστες

Η έκθεση αντιτείνει ότι οι μετανάστες χωρίς χαρτιά και οι μη υπήκοοι αποτελούν καθαρό πλεονέκτημα και όχι αφαίμαξη για τη Νέα Υόρκη και τις ΗΠΑ. Το 2022 πλήρωσαν περίπου 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε πολιτειακούς και τοπικούς φόρους, αναφέρει η έκθεση.

Επιπλέον, η έκθεση σημειώνει ότι η εισροή προσφύγων έχει συμβάλει στην αναζωογόνηση και την αντιστροφή της πληθυσμιακής μείωσης στις πόλεις Μπάφαλο, Ρότσεστερ, Συρακούσες, Ουτίκα και Όλμπανι στα βόρεια της πολιτείας.

«Η ηγεσία της πολιτείας πρέπει να αντιταχθεί στην εφαρμογή πολιτικών απέλασης που θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στις κοινότητες των μεταναστών και στην οικονομία της Νέας Υόρκης», δήλωσε ο Νέιθαν Γκάσντορφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοσιονομικής Πολιτικής.

«Εκτός από το ανθρώπινο κόστος, αυτές οι πολιτικές θα μπορούσαν να απομακρύνουν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από το εργατικό δυναμικό, προκαλώντας στους κατοίκους της Νέας Υόρκης απώλεια πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες, όπως η φροντίδα των παιδιών και η κατ’ οίκον φροντίδα. Επίσης, θα μπορούσαν να ανεβάσουν το κόστος των κατασκευών εν μέσω μιας ιστορικής έλλειψης κατοικιών», πρόσθεσε ο ίδιος.