Η υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ζήτησε με θέρμη την Κυριακή από το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο χρέους καθώς η χώρα κινδυνεύει με «οικονομική κρίση ιστορικών διαστάσεων». Σε άρθρο της στην εφημερίδα Wall Street Journal η Γέλεν προειδοποιεί ότι «η χρεοκοπία θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια απότομη αύξηση στα επιτόκια, μια βουτιά στις μετοχές και άλλες οικονομικές αναταραχές».
Το όριο χρέους, το οποίο μόνο το Κογκρέσο έχει το δικαίωμα να ανεβάσει, μπήκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου. Απαγορεύει από τις ΗΠΑ να εκδώσουν νέα δάνεια για να χρηματοδοτήσουν την οικονομία τους αν το τρέχον όριο των 28,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων δεν αυξηθεί. Η αύξηση είναι συχνά το θέμα πολιτικού μπρα-ντε-φερ στο Κογκρέσο. Από την δεκαετία του 1960, το όριο χρέους έχει αυξηθεί ή ανασταλεί προσωρινά περίπου 80 φορές…
Το φάντασμα των πολιτών χωρίς μετρητά
Την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα ξέμεναν από μετρητά μέχρι τον Οκτώβριο, αν δεν αυξανόταν το όριο χρέους.
Η Γέλεν περιγράφει στο άρθρο της ένα καταιγισμό οικονομικών καταστροφών εάν δεν αυξηθεί η ικανότητα δανεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. «Σε λίγες μέρες, εκατομμύρια Αμερικανοί θα έχουν ξεμείνει από μετρητά. Σχεδόν 50 εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα λαμβάνουν πλέον τις συνταξιοδοτικές τους επιταγές και οι στρατιώτες δεν θα πληρώνονται», γράφει, συμπληρώνοντας σιβυλλικά ότι «θα βγούμε από αυτήν την κρίση ως μια χώρα που θα έχει εξασθενήσει».
Ακόμα κι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρεοκόπησαν ποτέ, θυμάται το επεισόδιο του 2011, «που οδήγησε την Αμερική στο χείλος της κρίσης». Επί κυβέρνησης Ομπάμα, το πολιτικό αδιέξοδο στο Κογκρέσο οδήγησε τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s να αποσύρει τη βαθμολογία «AAA» από το χρέος των ΗΠΑ, προκαλώντας ένα κύμα σοκ στις αγορές.
«Το να καθυστερήσουμε κι άλλο στην αύξηση του ορίου δανεισμού δεν είναι ανεκτό», προσθέτει η Γέλεν. «Οι τελευταίοι δεκαεπτά μήνες έχουν δοκιμάσει την οικονομική δύναμη της χώρας μας. Μόλις βγαίνουμε από την κρίση. Δεν πρέπει να βυθιστούμε ξανά σε μια κατάσταση που μπορεί να αποφευχθεί εντελώς», καταλήγει.