ΗΠΑ: Οι πυλώνες της Κάμαλα και η χολή του Τραμπ

ΗΠΑ: Οι πυλώνες της Κάμαλα και η χολή του Τραμπ

Το όραμά της για τις ΗΠΑ κατέθεσε η επίσημα πλέον υποψήφια των Δημοκρατικών, την ώρα που ο αντίπαλός της επιδιδόταν σε ρεκόρ τοξικότητας στα social media

Το ρινγκ έχει στηθεί και οι αντίπαλοι έχουν πάρει τις θέσεις τους στις γωνίες μετά και την επίσημη ανακήρυξη της Κάμαλα Χάρις ως υποψήφιας των Δημοκρατικών στο συνέδριο του κόμματος που ολοκληρώθηκε μες στην εβδομάδα. Ηδη από τα πρώτα αναγνωριστικά χτυπήματα γίνεται ξεκάθαρο ότι η… μονομαχία Χάρις – Τραμπ θα είναι όχι μόνο βρόμικη, σκληρή, τοξική και έντονη, αλλά κυρίως αμφίρροπη και θα κριθεί στα… σημεία.

Τον τόνο της προεκλογικής εκστρατείας από εδώ και πέρα έδωσε η αντίθεση ανάμεσα στην προσπάθεια της Χάρις να παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο συνέδριο μια θετική προοπτική, με κεντρικό μήνυμα την ελπίδα, και τις συνεχείς τοξικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ντόναλντ Τραμπ (οριακά τρολάρισμα της Χάρις) κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αντιπάλου του.

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να συνεχίζουν να καταγράφουν μικρό προβάδισμα για τη Χάρις, παγιώνοντας την εικόνα ότι το «κύμα Κάμαλα» δεν αναμένεται να ξεφουσκώσει σύντομα, όμως δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η απόσταση των περίπου τριών μονάδων δεν είναι ασφαλής και ότι στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές όλα ανατρέπονται.

 

Με συμπαγή ατζέντα

Η Χάρις εμφανίστηκε στο συνέδριο ως πολιτικός που έχει συμπαγή ατζέντα και στόχο να την εφαρμόσει για να βελτιώσει τα καυτά ζητήματα των τελευταίων ετών, τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και πέρα από αυτές. Η ομιλία της ήταν δομημένη γύρω από πέντε άξονες, που αποτελούν και τους πυλώνες που οι ειδικοί αναμένουν ότι θα κινηθεί και θα εστιάσει την προεκλογική της εκστρατεία από εδώ και πέρα.

Ο πρώτος είναι η ίδια, οι αξίες που πρεσβεύει και πώς σκοπεύει να κυβερνήσει και να πολιτευτεί. Ο δεύτερος είναι η σύγκριση με τον Τραμπ, τον οποίο ξεκάθαρα παρουσιάζει ως εγωκεντρικό νάρκισσο, ανάξιο για οτιδήποτε, πολλώ δε μάλλον για να κυβερνήσει ξανά τις ΗΠΑ. Ο τρίτος είναι η οικονομία και η επικέντρωση στην ευημερία της… μεσαίας τάξης από την οποία και η ίδια προέρχεται (όπως ανέφερε). Ο τέταρτος πυλώνας –και εδώ έχει κοινά σημεία με την υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν– είναι το δικαίωμα στην άμβλωση και τα δικαιώματα των γυναικών που έχουν πληγεί σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ έπειτα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου (που είχε προλάβει να «αλώσει» ο Τραμπ προτού φύγει από τον Λευκό Οίκο), η οποία ανέτρεψε την απόφαση-ορόσημο «Ρόε εναντίον Γουέιντ». Πέμπτος πυλώνας, που είναι αυτός που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του διεθνούς ακροατηρίου και των ξένων κυβερνήσεων, είναι η εξωτερική πολιτική.

Στην ουσία ήταν η πρώτη φορά που η Χάρις παρουσίασε τις απόψεις της για τη θέση που θέλει να έχουν οι ΗΠΑ στον κόσμο και από όσα είπε είναι ξεκάθαρο ότι σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, θα προσπαθήσει να ακολουθήσει πολιτική που θα προβάλλει προς όλους την ισχύ των ΗΠΑ.

Η Χάρις ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει την πολιτική συνεργασίας με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στο πλευρό της Ουκρανίας (αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι με πρόεδρο τη Χάρις σταδιακά θα μειωθεί η βοήθεια προς την Ουκρανία), ότι η Αμερική θα κερδίσει στον ανταγωνισμό με την Κίνα για το ποιος θα καθορίσει τον 21ο αιώνα και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στη Γάζα, για την οποία τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα για μια συμφωνία για τους ομήρους και για εκεχειρία». Η Χάρις έκλεισε το θέμα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι στηρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων «στην αξιοπρέπεια, την ασφάλεια, την ελευθερία και στον αυτοπροσδιορισμό».

 

Απανωτές επιθέσεις

Οσο η Χάρις μιλούσε στο Σικάγο και παρουσίαζε τα παραπάνω, ο Τραμπ δεν σταμάτησε λεπτό να αναρτά τοξικούς αυτοαναφορικούς σχολιασμούς των λεγομένων της αντιπάλου του στους λογαριασμούς που διαθέτει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δη στο δικό του μέσο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της Χάρις ο Τραμπ ανέβαζε μία ανάρτηση ανά 45 δευτερόλεπτα. Επί παραδείγματι, λίγο μετά την έναρξη της ομιλίας της Χάρις ο Τραμπ έγραψε «Πολλά “ευχαριστώ”, πολύ γρήγορα ειπωμένα, τι πρόβλημα έχει;», αμέσως μετά έγραψε ένα «ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΑΝΤΕΡ (σ.σ.: εννοώντας τον γιο του Τζο Μπάιντεν που έχει βρεθεί μπλεγμένος σε σκάνδαλα);», συνέχισε με το «Ο Γουόλτς (σ.σ.: ο αντιπρόεδρος στην υποψηφιότητα Χάρις) ήταν ΒΟΗΘΟΣ προπονητή, όχι ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ».

Στη συνέχεια ο Τραμπ με τη γνωστή του ρητορική κατηγόρησε τη Χάρις ότι ευθύνεται για τους εκατομμύρια κακούς μετανάστες που έχουν περάσει τα σύνορα των ΗΠΑ, ισχυρίστηκε ψευδώς ότι όλο το πολιτικό φάσμα ήθελε την ανατροπή της απόφασης «Ρόε εναντίον Γουέιντ» και ότι η Χάρις ευθύνεται προσωπικά για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, γιατί όπως έγραψε «το Ιράν ήταν απένταρο, δεν είχε λεφτά για τη Χεζμπολάχ».

Η πρώτη πραγματική αναμέτρηση των δύο αναμένεται στις 10 Σεπτεμβρίου που θα διεξαχθεί το πρώτο ντιμπέιτ. Μένει να φανεί μέχρι τότε πώς θα εξελιχθεί η ρητορική… μάχη.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Η διαγραφή Λινού, η δικαίωση Πολάκη και στο βάθος… Κεντρική Επιτροπή

Δύο μέτρα και σταθμά στις εκδόσεις κρατουμένων – Ο Αρειος Πάγος άναψε πράσινο για τον Γεσίλνταγ αλλά όχι για Αγιαβέφε, Γιαμπέλι

Καιρός: Η «Ψυχρή Λίμνη» φέρνει βροχές και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν τις επόμενες ώρες (LIVE)

ΒΟΑΚ: Ο άξονας του κακού – Υποσχέσεις που μένουν στα λόγια, απουσία υποδομών και έλλειμμα οδικής παιδείας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter