ΗΠΑ: Οι πιο αιματηρές επιθέσεις σε σχολεία την τελευταία εικοσαετία

ΗΠΑ: Οι πιο αιματηρές επιθέσεις σε σχολεία την τελευταία εικοσαετία

Η επίθεση στο σχολείο του Τέξας με τους 21 νεκρούς, εκ των οποίων τα 19 παιδιά, είναι η πλέον πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο από τις 77 που έχουν γίνει μόνο φέτος στις ΗΠΑ. Ο θάνατος από πυροβόλο όπλο έχει γίνει η πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα για άτομα από ενός μέχρι δεκαεννιά ετών, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, τρία εκατομμύρια παιδιά εκτίθενται σε περιστατικά πυροβολισμών κάθε χρόνο. Δεύτερη αιτία είναι τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.

Με την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ να έχει αυξηθεί στις ΗΠΑ τον καιρό της πανδημίας, ακόμα περισσότερα παιδιά εκτίθενται στη θέα των όπλων. Υπολογίζεται ότι 3.500 νέοι Αμερικανοί σκοτώνονται κάθε χρόνο από πληγές που προέρχονται από πυροβόλα όπλα. Οι παρακάτω επιθέσεις σε σχολεία ωστόσο έχουν χαραχτεί στη μνήμη όσων τις έζησαν, σοκάροντας με τη βαναυσότητά τους.

Διαβάστε επίσης: Τέξας: Μακελειό σε δημοτικό σχολείο – Ένοπλος σκότωσε 19 παιδιά κάτω των 10 ετών και δυο ενήλικες

Λύκειο Κόλουμπαϊν, 1999

Δύο έφηβοι από το Κόλουμπαϊν του Κολοράντο, οπλισμένοι με μια ευρεία γκάμα όπλων και χειροποίητων βομβών, εξαπέλυσαν χάος στο τοπικό λύκειο. Δώδεκα μαθητές και ένας δάσκαλος σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 20ης Απριλίου, ενώ άλλοι 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Το όνομα της πόλης έχει γίνει συνώνυμο με τις επιθέσεις σε σχολεία στις ΗΠΑ, καθώς εκεί συνέβη μια από τις πρώτες και πιο αιματηρές επιθέσεις σε σχολεία στη χώρα.

Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια, 2007

Ένας Νοτιοκορεάτης φοιτητής στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια άνοιξε πυρ στον προαύλιο χώρο του ιδρύματος, σκοτώνοντας 32 φοιτητές και έναν καθηγητή προτού αυτοκτονήσει. Άλλα 33 άτομα τραυματίστηκαν. Ο δράστης είχε εμφανώς εκδηλώσει τον θαυμασμό του για τους δράστες του Κόλουμπαϊν, αποκαλώντας τους «μάρτυρες» σε ένα βίντεο, το οποίο ήταν μέρος ενός μανιφέστου μίσους που ταχυδρόμησε στην αστυνομία.

Δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ στο Κονέκτικατ, 2012

Ένας 20χρονος δράστης με ιστορικό ψυχικών νοσημάτων σκοτώνει τη μητέρα του στο Νιούταουν του Κονέκτικατ, στις 14 Δεκεμβρίου, πριν εξαπολύσει την επίθεσή του στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ. Είκοσι παιδιά -ηλικίας έξι και επτά ετών- σκοτώθηκαν, μαζί με άλλους έξι ενήλικες που εργάζονταν εκεί. Ο δράστης στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Οι γονείς των παιδιών που πέθαναν εκείνη την ημέρα έχουν κάνει αναρίθμητες καμπάνιες για την αυστηροποίηση της σχετικής με την οπλοκατοχή νομοθεσίας, χωρίς οι εκκλήσεις τους να έχουν εισακουστεί. Ο πολιτικός κόσμος των ΗΠΑ, ειδικά οι Ρεπουμπλικάνοι, έχουν επανειλημμένα στυλώσει τα πόδια ώστε να μην περάσει οποιαδήποτε σχετική ρύθμιση. Ίσως δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι το λόμπι των όπλων χρηματοδοτεί αδρά τις προεκλογικές καμπάνιες δεκάδων Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών…

Λύκειο Στόουνμαν Ντάγκλας στο Πάρκλαντ, 2018

Στις 14 Φεβρουαρίου, ένας 19χρονος πρώην μαθητής του λυκείου Στόουνμαν, που είχε αποβληθεί λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων, επιστρέφει στο σχολείο και ανοίγει πυρ. Σκοτώνει 14 μαθητές και τρεις ενήλικες εργαζόμενους στο σχολείο. Οι επιζήσαντες μαθητές του λυκείου Στόουνμαν έχουν γίνει «σταυροφόροι» ενάντια στην ένοπλη βία με το σύνθημα «Πορεία για τις ζωές μας» (March for our lives), οργανώνοντας πορείες και διαμαρτυρίες και πιέζοντας για αυστηρότερες νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά πάντα με την οπλοφορία και την οπλοχρησία. Η εκστρατεία τους έχει απογειωθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κινητοποιώντας εκατοντάδες χιλιάδες νέους Αμερικανούς.

Λύκειο Σάντα Φε, 2018

Δέκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων οκτώ μαθητές, σκοτώθηκαν όταν ένας 17χρονος μαθητής οπλισμένος με κυνηγετικό όπλο και περίστροφο άνοιξε πυρ εναντίον των συμμαθητών του στην επαρχία Σάντα Φε του Τέξας. Τα μαθήματα είχαν μόλις ξεκινήσει το πρωί της 18ης Μαΐου, όταν έλαβε χώρα η επίθεση.

Μετά την τραγωδία, ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ προχώρησε σε συνολικά 40 συστάσεις, που επικεντρώθηκαν κυρίως στην αύξηση της ένοπλης ασφάλειας στις πανεπιστημιουπόλεις και στην ενίσχυση των ελέγχων ψυχικής υγείας για τον εντοπισμό «προβληματικών» παιδιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κατοχή όπλου αποτελεί σημείο υπερηφάνειας για πολλούς Τεξανούς, και ακόμη και ορισμένοι μαθητές του Λυκείου της Σάντα Φε τάχθηκαν κατά της σύνδεσης του πυροβολισμού με την ανάγκη για μεγαλύτερο έλεγχο των όπλων.

Με πληροφορίες από AFP, BBC

Ετικέτες

Documento Newsletter