Οι Δημοκρατικοί στο αμερικανικό Κογκρέσο έκλιναν σήμερα το γόνυ για οκτώ_x000D_
λεπτά και 46 δευτερόλεπτα σιωπής αποτείνοντας φόρο τιμής στον Τζορτζ _x000D_
Φλόιντ και άλλους Αφροαμερικανούς «που έχασαν άδικα τη ζωή τους», προτού_x000D_
παρουσιάσουν την πρότασή τους για μια μεταρρύθμιση της αστυνομίας.
Η Δημοκρατική πρόεδρος του Κογκρέσου Νάνσι Πελόζι, ο επικεφαλής της Δημοκρατικής μειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, καθώς και περίπου 20 κοινοβουλευτικοί, εκ των οποίων αρκετοί Αφρομμερικανοί, συγκεντρώθηκαν στην «Αίθουσα της χειραφέτησης», που ονομάστηκε έτσι προς τιμή των σκλάβων που εργάστηκαν στην κατασκευή του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον, τον 18ο αιώνα. 8 λεπτά 48 δευτερόλεπτα.
Τόσος ήταν ο χρόνος που ένας λευκός αστυνομικός πίεσε με το γόνατό του τον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ, ενός 46χρονου Αφροαμερικανού, μέχρι να πάθει ασφυξία και να πεθάνει στις 25 Μαΐου στη διάρκεια της προσαγωγής του — ένα γεγονός που προκάλεσε ένα ιστορικό κύμα οργής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Νάνσι Πελόζι, συνοδευόμενη από μέλη της «Μαύρης Συνέλευσης του Κογκρέσου», της κοινοβουλευτικής ομάδας που συναπαρτίζουν οι Αφροαμερικανοί κοινοβουλευτικοί, καθώς και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Κογκρέσου, πρόκειται στη συνέχεια να παρουσιάσουν ένα σχέδιο νόμου που αποσκοπεί να «θέσει τέρμα στις αστυνομικές θηριωδίες, να αναγκάσει την αστυνομία να λογοδοτήσει, να βελτιώσει τη διαφάνεια και να προκαλέσει βαθιές και δομικές αλλαγές που θα προστατεύουν το δικαίωμα όλων των Αμερικανών στην ασφάλεια και σε μια δικαιοσύνη ισονομίας».
Ο «Νόμος για τη Δικαιοσύνη και την Αστυνόμευση» που θα παρουσιαστεί ενώπιον των δύο σωμάτων προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός εθνικού μητρώου για τους αστυνομικούς που διαπράττουν υπερβάσεις εξουσίας και φιλοδοξεί να καταστήσει πιο εύκολη την άσκηση νομικών διώξεων σε βάρος αστυνομικών, να επανεξετάσει τη στρατολόγηση και την επαγγελματική κατάρτισή τους.
Το μέλλον του νομοσχεδίου στη Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί, παραμένει αβέβαιο. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ που διεκδικεί μια δεύτερη θητεία κατηγόρησε τον αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς ότι θέλουν «να στερήσουν τα προς το ζην στους αστυνομικούς». Τάχθηκε υπέρ «αποτελεσματικών και καλά αμειβόμενων δυνάμεων της τάξης»
(ΑΠΕ – ΜΠΕ)