«Ποιος αποφασίζει; Εμείς!»: υπό το σύνθημα που επαναλάμβαναν τα μέλη της οργάνωσης Planned Parenthood είκοσι υποψήφιοι των Δημοκρατικών για το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές δέχθηκαν χθες Σάββατο μπαράζ ερωτήσεων για την άποψή τους για το δικαίωμα στην άμβλωση, απόδειξη της σημασίας που έχει αποκτήσει το θέμα αυτό στις ΗΠΑ.
«Αν δεν είναι υπέρ των αμβλώσεων, δεν θα τους ψηφίσω», εξήγησε η Τζένιφερ Ίγκορ, 34 ετών, που πήγε να ακούσει τους 20 υποψηφίους των Δημοκρατικών οι οποίοι συμμετείχαν σε εκδήλωση της Planned Parenthood που πραγματοποιήθηκε στην Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας.
«Η υγεία των γυναικών είναι ζωτικής σημασίας, όμως η άμβλωση αφορά πολύ περισσότερα από αυτό», συνέχισε.
Ο τίτλος της εκδήλωσης: «Εμείς αποφασίζουμε. 2020» αποτελούσε αναφορά τόσο στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, όσο και στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
«Ρόου εναντίον Ουέιντ»
Από τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις τέσσερις γερουσιάστριες –Ελίζαμπεθ Ουόρεν, Καμάλα Χάρι, Έιμι Κλόμπουτσαρ και Κίρστε Γκίλιμπραντ—περνώντας από τον Μπέρνι Σάντερς και τον νεαρό δήμαρχο Πιτ Μπούτιτζατζ, οι υποψήφιοι για τον Λευκό Οίκο άκουσαν τις μαρτυρίες πολλών γυναικών.
«Δεν βρισκόμαστε πλέον στο 1952. Δεν θα στείλετε τις γυναίκες πίσω στην κουζίνα, δεν θα μας λέτε τι να κάνουμε», κατήγγειλε η Ούόρεν υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.
Μετά τη χιονοστιβάδα επικρίσεων, και από την πλευρά της Planned Parenthood, ο Μπάιντεν αναγκάστηκε να αλλάξει στάση για το θέμα και ήταν ο υποψήφιος που αναμενόταν περισσότερο.
Χωρίς να αναφέρει ούτε μία φορά τη λέξη «άμβλωση» αυτός ο 76χρονος καθολικός εξήγησε για ποιο λόγο δεν αντιτίθεται πλέον στη χρήση ομοσπονδιακών πόρων για τη χρηματοδότηση των αμβλώσεων, αφού υποστήριζε επί χρόνια μια αμφιλεγόμενη τροποποίηση της νομοθεσίας που θα επηρέαζε αρνητικά κυρίως τις λιγότερο προνομιούχες γυναίκες.
Στις αρχές Ιουνίου ο Μπάιντεν άλλαξε γνώμη αντιδρώντας, όπως εξήγησε, στα πολύ περιοριστικά μέτρα κατά των αμβλώσεων που υιοθετήθηκαν σε πολλές συντηρητικές πολιτείες των ΗΠΑ.
Χθες τόνισε ότι επί χρόνια όταν ήταν γερουσιαστής ψήφιζε υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να αποφασίζουν και δεσμεύθηκε ότι, αν εκλεγεί πρόεδρος, θα εισάγει στη νομοθεσία την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στην υπόθεση «Ρόου εναντίον Ουέιντ», η οποία νομιμοποίησε τις αμβλώσεις το 1973.
«Βαθύς διχασμός»
Η στροφή του Μπάιντεν «αποδεικνύει ότι πρέπει πλέον να στηρίζει κανείς σθεναρά το δικαίωμα στην άμβλωση προκειμένου να είναι υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές», σχολίασε ο Κάιλ Κόντι πολιτικός αναλυτής του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.
«Η άμβλωση έχει αναχθεί σε μία από τις πιο βαθιές γραμμές διχασμού μεταξύ των δύο κομμάτων και πρόκειται για ένα ζήτημα που κινητοποιεί πολλούς ψηφοφόρους», συνεχίζει ο ίδιος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «ανήγαγε τον περιορισμό στο δικαίωμα στην άμβλωση και την πρόσβαση σε μέσα αντισύλληψης βασικό ζήτημα της κυβέρνησής του», κυρίως με τον διορισμό συντηρητικών δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο και σε ομοσπονδιακά δικαστήρια, σημειώνει η Τρίσα Άντεμ του ινστιτούτου PerryUndem, το οποίο εξετάζει την εξέλιξη της κοινής γνώμης στο θέμα των αμβλώσεων.
Σε αυτά προστίθενται τα πολύ περιοριστικά μέτρα κατά των αμβλώσεων που έχουν πρόσφατα υιοθετήσει περίπου έξι αμερικανικές πολιτείες και τα οποία «έχουν πραγματικά προκαλέσει σεισμό σε πολλούς δημοκρατικούς και ανεξάρτητους ψηφοφόρους», οι οποίοι στην πλειονότητά τους τάσσονται υπέρ των αμβλώσεων, εξηγεί.
Οι νομοθεσίες αυτές εφαρμόζονται εν μέρει κυρίως επειδή είναι αντίθετες στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο ίσως χρειαστεί να εξετάσει ξανά το θέμα τα επόμενα χρόνια.
Όμως έφεραν το ζήτημα «στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας», καταλήγει η Τρίσα Άντεμ. Οι «υποψήφιοι των Δημοκρατικών μιλούν πλέον για την άμβλωση και δεν προσπαθούν να αποφύγουν το θέμα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ