ΗΠΑ: Ο Τραμπ αναγκάζεται να αλλάξει στρατηγική επειδή η Κάμαλα Χάρις είναι η νέα αντίπαλος – Πού θα συγκρουστούν

Kamala Harris. Φωτογραφία από την εποχή που ήταν εισαγγελέας (AP Photo/Marcio Jose Sanchez, File)

Η υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις για την προεδρία των ΗΠΑ αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού για τον υποψήφιο των Ρεμπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ.

Με την έγκριση του προέδρου Τζο Μπάιντεν η νυν αντιπρόεδρος δημιουργεί μια πολύ πιο αβέβαιη κούρσα ως τον Νοέμβριο, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς.

Ο Μπάιντεν αποχώρησε από την προεκλογική εκστρατεία την Κυριακή μετά από πιέσεις κορυφαίων Δημοκρατικών και μια καταστροφική επίδοση στο ντιμπέιτ με τον Τραμπ που προηγείτο στις δημοσκοπήσεις.

Οι Δημοκρατικοί πήγαιναν σε μια «συντριπτική ήττα» τον Νοέμβριο, αλλά τώρα, έχουν μια ευκαιρία, δήλωσε ο Ιαν Μρέμερ, πρόεδρος του Eurasia Group. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε στους Δημοκρατικούς μια ευκαιρία μάχης», είπε στο CNBC.

Η Χάρις βρίσκεται τώρα σε μια ανοδική πορεία προς το χρίσμα των Δημοκρατικών, αν και θα χρειαστεί να κερδίσει την πλειοψηφία των αντιπροσώπων πριν από το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο τον Αύγουστο.

Εάν η Χάρις κερδίσει το χρίσμα, θα πρόσφερε στους Δημοκρατικούς μια «ολική επαναφορά», δήλωσε άλλος χορηγός των Δημοκρατικών. «Εάν οι Δημοκρατικοί μπορούν να ενωθούν, βγουν από αυτό το συνέδριο, μιλώντας με μια φωνή, δυναμωμένοι, ενθουσιασμένοι, τότε έχουν μια καλή ευκαιρία να κερδίσουν τον Νοέμβριο», είπε.

Γενικά πολλοί ψηφοφόροι και χορηγοί του Δημοκρατικού Κόμματος φαίνονται ενθουσιασμένοι και ανακουφισμένοι που ο Τζο Μπάιντεν αποχώρησε και βλέπουν με ελπίδα την υποψηφιότητα της Χάρις.

Η απάντηση του Τραμπ

Μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Τζο Μπάιντεν ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως «θα είναι πιο εύκολο να επικρατήσει της Χάρις».

Σύμφωνα με τις μετρήσεις ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί το προβάδισμά του στην εκλογική κούρσα αλλά τα ποσοστά μπορούν να αλλάξουν.

Ακόμη η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ πρέπει να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της στον νέο αντίπαλο. Δεν μπορεί πλέον να κατηγορεί τη Χάρις για την ηλικία της, είναι 60 ετών ενώ ο Τραμπ είναι 78. Οι όροι έχουν αντιστραφεί. Μετά την αποχώρηση του Μπάιντεν, ο Τραμπ είναι ο γηραιότερος υποψήφιος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η σύγκρουση Τραμπ – Χάρις θα γίνει πλέον σε πολιτικό επίπεδο κι όχι στην «πνευματική ικανότητα».

Πεδία σύγκρουσης

Στο μεταναστευτικό οι δεξιοί Αμερικανοί θεωρούν την Κάμαλα Χάρις αποτυχημένη, επειδή είχε αναλάβει την ασφάλεια των συνόρων.

Από την άλλη η Χάρις έχει μιλήσει για τις αμβλώσεις, θέμα που διχάζει πολύ τις ΗΠΑ αλλά θα της δώσει γυναικείες ψήφους.

Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικά στο Μεσανατολικό, η Χάρις δεν πρόκειται να στρίψει ούτε ίντσα από τον δρόμο που έχει χαράξει ο Μπάιντεν, εκτιμούν οι αναλυτές.

Ελπίδα των Δημοκρατικών είναι ότι η πρώην εισαγγελέας θα εκμεταλλευτεί τα νομικά προβλήματα του Ντόναλντ Τραμπ, που πρόσφατα καταδικάστηκε για 34 αδικήματα στην υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς.

Ως η πρώτη μαύρη γυναίκα που υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος η Χάρις ελπίζει να κερδίσει τις ψήφους των αφροαμερικανών και ως πολιτικός με ασιατικές ρίζες των Ασιατών. Εχει Τζαμαϊκανό πατέρα και Ινδή μητέρα. Το φύλο και η εθνική καταγωγή της θα βρεθούν στο επίκεντρο της νέας προεκλογικής εκστρατείας.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι περίπου το 85% του πληθυσμού πίστευε ότι ο Μπάιντεν ήταν πολύ μεγάλος για να υπηρετήσει άλλα τέσσερα χρόνια. Η ίδια δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 60% των Αμερικανών πίστευε ότι ο Τραμπ ήταν πολύ μεγάλος.

Τώρα είναι ένας εντελώς νέος αγώνας.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν φεύγει, η Κάμαλα έρχεται στο εξώφυλλο του Time

Ισπανία: Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας στην έρευνα που γίνεται κατά της συζύγου του

Κύπρος: Προσβολές από τον ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου σε συγγενείς αγνοουμένων – «Ποια νομίζεις ότι είσαι;»