ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δίνει εντολή σχηματισμού task force για την αποφυγή πολέμου Ισραήλ – Λιβάνου

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δίνει εντολή σχηματισμού task force για την αποφυγή πολέμου Ισραήλ – Λιβάνου

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή σε έναν από τους κορυφαίους βοηθούς του να ηγηθεί των προσπαθειών για την αποτροπή ενδεχόμενου πολέμου μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, σύμφωνα με διεθνή Μέσα.

Ο Έιμος Χόχσταϊν έχει πάρει εντολή να ηγηθεί μιας ομάδας αμερικανών διπλωματών και αξιωματούχων για να αυξήσει τις διπλωματικές προσπάθειες και να διερευνήσει τρόπους για να αποφευχθεί μια σύγκρουση, καθώς οι ανησυχίες των ΗΠΑ αυξάνονται ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μπορεί να επιχειρήσει να ανοίξει ένα νέο μέτωπο.

Αποφυγή επέκτασης

Ερωτηθείς σχετικά με την ανάπτυξη του Χόχσταϊν από τον Μπάιντεν για να ηρεμήσει η κατάσταση, ένας αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι η Ουάσινγκτον δεν υποστηρίζει την επέκταση της σύγκρουσης στη Γάζα στον Λίβανο.
«Από την αρχή, το μήνυμα [του Μπάιντεν] προς οποιονδήποτε παράγοντα που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση ήταν σαφές: μην το κάνετε», είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου στο Al Arabiya English.

Από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων και χιλιάδες στρατεύματα και άλλα μέσα στη Μέση Ανατολή, όπως είπαν ανώτεροι αμυντικοί αξιωματούχοι, σκοπός τους ήταν να χρησιμεύσουν ως αποτρεπτικό μήνυμα προς το Ιράν, τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και οποιαδήποτε άλλη δύναμη που έχει σχέσεις με το Ιράν στην περιοχή που σκέφτεται να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο κατά του Ισραήλ.
Αξιωματούχοι από τον Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Υπουργείο Άμυνας ήταν σε στενή επαφή με τους ομολόγους τους στο Λίβανο και το Ισραήλ, ώστε «και οι Ισραηλινοί και οι Λιβανέζοι να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να ζήσουν σε ειρήνη και σταθερότητα», σημείωσε ο αξιωματούχος του Συμβουλίου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι κινήθηκαν γρήγορα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου για να αποτρέψουν την κυβέρνηση Νετανιάχου από το να εξαπολύσει προληπτικό χτύπημα στη Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν στα βόρεια σύνορά της με τον Λίβανο. Η Ουάσιγκτον φοβόταν ότι μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτούσε έναν μεγαλύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Ειδικός στην περιοχή

Ο Χόχσταϊν, προηγουμένως ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου για την παγκόσμια υποδομή και την ενεργειακή ασφάλεια, μετακόμισε πρόσφατα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Λευκό Οίκο. Τώρα είναι ανώτερος σύμβουλος του προέδρου για θέματα ενέργειας και επενδύσεων. Ο Χόχσταϊν έχει μια ιστορία μετακίνησης μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ που χρονολογείται από τις ημέρες του στην κυβέρνηση Ομπάμα.

Ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Χόχσταϊν στις αρχές της θητείας του να δει εάν θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου μετά από μια δεκαετία αμερικανικής διπλωματίας. Πέτυχε να μεσολαβήσει στη συμφωνία που είδε τις δύο χώρες τεχνικά σε κατάσταση πολέμου να συμφωνήσουν για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους με την ελπίδα να επωφεληθούν από τα υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου.

Τώρα, ο Μπάιντεν θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα ξεκινήσει άλλος πόλεμος υπό τη θητεία του, ο οποίος έχει στοιχειωθεί από καταστροφές στην εξωτερική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της χαοτικής αποχώρησης από το Αφγανιστάν.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter